Vágólapra másolva!
Adriano Galliani, az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke döntött úgy, hogy félbe kell szakítani a Lazio-Roma olasz bajnoki mérkőzést. A vasárnapi derbin több rémhír is elterjedt a nézők között, akik értesítették ezekről a játékosokat, Tottiék pedig nem akarták befejezni a mérkőzést. Az ultrák előbb a stadionon belül törtek-zúztak, majd az olasz fővárosban barikádokat emelve csaptak össze a rendfenntartókkal. Galliani megerősítette, a bajnokit újrajátsszák.

Mindössze 49 percig tartott a Lazio-Roma derbi az olasz labdarúgó-bajnokság hét végi fordulójában, miután a második félidő elején előbb petárdák és rakéták hullottak a Stadio Olimpico gyepére, majd elterjedt pár rémhír, amelyek hatására a közönség "Gyilkosok, gyilkosok!" kiáltozásban tört ki.

A pályán eluralkodott a káosz, a játéktérre érkező szurkolók (!) informálták a játékosokat az állítólagos stadionon kívüli eseményekről, s még Rosetti játékvezető sem tudott mit tenni. Végül a problémát átmenetileg Adriano Galliani, az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke orvosolta, aki miután telefonon beszélt a bíróval és a két edzővel, úgy döntött, a mérkőzést félbe kell szakítani.

"Én hoztam meg a végső döntést, mert ilyen körülmények között lehetetlen volt befejezni a mérkőzést. Sok helyszínen lévő emberrel beszéltem, s végül a legkevésbé rossz megoldást választottam" - nyilatkozta Galliani, aki elmondta, nemcsak ő, a játékosok is attól tartottak, a szurkolók elözönlik a pályát. Az elnök megerősítette, a találkozót újrajátsszák.

"Megvizsgáljuk, mi történt is valójában, de az biztos, a hamis információk igazi károkat okoztak" - nyilatkozta Nicola Cavaliere, az olasz főváros rendőrfőnöke. "Ez a súlyos provokáció még komolyabb tragédiába torkollhatott volna" - vélte Achille Serra, Róma prefektusa, aki ígérte, az államügyészség segítségével kivizsgálják az esetet.

Forrás: EPA
Hadszíntér Rómában Forrás: EPA

"Nem tudtuk, mi történt egészen addig, amíg Francesco Totti nem jött oda hozzánk, s nem mondta, nem játszanak tovább, mert meghalt egy gyerek" - emlékezett vissza a vasárnap este történtekre Massimo Oddo, a Lazio védője.

Olasz források a mérkőzést követően is csak arról tudtak beszámolni, hogy a pletyka szerint a helyi rendőrök szurkolókkal csaptak össze, halálos áldozat is van, illetve, hogy rendőrautó egy gyermeket gázolt halálra. Rendőrségi források mindezt cáfolták.

Az Olimpiai-stadion székeit több helyen felgyújtó ultrák távozásuk után azért biztos, ami biztos alapon még a rendőröknek estek, az ANSA hírügynökség arról számolt be, hogy Róma utcáin barikádokat emeltek, üvegekkel, kövekkel dobálták a rendfenntartókat, akik végül könnygázzal oszlatták szét a tömeget.

Hírügynökségi jelentések szerint a rendbontások mérlege: kéttucatnyi könnyebb sebesült (tíz rendőr és 14 szurkoló), kilenc letartóztatás és további tucatnyi feljelentés.