Vágólapra másolva!
A hét végén a 20. fordulóval folytatódik a labdarúgó Arany Ászok Liga, s egyértelmű, hogy a szombaton sorra kerülő Ferencváros- Debreceni VSC-MegaForce összecsapás emelkedik ki a programból. Az alsóházi rangadón a Haladás a Zalaegerszeget fogadja.

A két együttes legutóbbi fővárosi mérkőzése, tavaly május 30-án óriási botránnyal zárult, a gól nélküli döntetlen miatt ugyanis a hazaiak az utolsó fordulóban veszítették el az aranyérmet. Emiatt a zöld-fehér szimpatizánsok egy része tört-zúzott a stadionban, a hajdúsági együttes képviselőit is megtámadta. A fegyelmi eljárás csak nemrég zárult le, s jót tenne a magyar futballnak, ha szombaton ismét csak és kizárólag a sport kerülne előtérbe.

A zöld-fehérek utoljára három évvel ezelőtt, 2001 tavaszán győzték le a debrecenieket az Üllői úton, azóta négy mérkőzést játszottak, s a Debrecen kapott gól nélkül megúszta az elmúlt három évet.

"A szombati meccstől elsősorban azt várom, hogy két jól felkészített csapat közönségszórakoztatóan izgalmas meccset játsszon, sok néző előtt. Bízom benne, hogy sportszerű, kemény, férfias meccsen le tudjuk győzni a Debrecent, ami fontos célunk, hiszen tartozásaink vannak velük szemben. A Debrecen jó csapat, melynek a gerince évek óta együtt játszik, és már nemzetközi szintéren is letették a névjegyüket, hiszen joggal lehetnek arra büszkék, hogy megélték a tavaszt az UEFA-kupában" - mondta Pintér Attila vezetőedző az FTC internetes oldalának.

"Már a pécsi bajnoki óta a Debrecen elleni meccsre koncentrálunk, hiszen az elmúlt években a Loki rengeteg borsot tört az orrunk alá" - nyilatkozott Lipcsei Péter, a Frencváros csapatkapitánya. "Természetesen ebben benne van a legutóbbi fellépés is, amelyen elveszítettük a bajnoki címet, ezen felül az elmúlt esztendőkben szinte alig tudtunk gólt lőni a Debrecennek. Ellenfelünk szeret kontrázni, s elsősorban a gyors embereire építi fel a játékát, ám igyekszünk felkészülni ez ellen. Nem szabad területet adni például Dombi Tibor és Kiss Zoltán elfutásaihoz. A rangadót az egyéniségek dönthetik el, márpedig ebben mi jobban állunk, s ezért is bízom a győzelmünkben."

A Celladammal történt szerződésbontás öltözőben gyakorolt hatásáról Lipcsei ezt mondta: "Nem foglalkozunk ezzel, mivel ez csak a mérkőzésről vonná el a figyelmünket. Furulyás János az öltzözőben felvázolta nekünk a helyzetet, hogy ne csak az újságokból tájékozódjunk a történtekről, ám nem csak ezért kötelező a játékra összpontosítanunk, hanem mert a februári pénzünket is megkaptuk, azaz egyelőre nincs tartozása felénk a klubnak. Remélem, nem lesz olyan zaklatott meccs a szombati, mint a májusi volt, s szeretném, ha a végén a szurkolóinkkal együtt ünnepelhetnénk a győzelmet."

A hazai együttes mellett szól, hogy Üllői úton eddig mindössze egyszer kaptak ki, míg a negyedik Loki vendégként három siker mellett négy vereséget is számlál már. A Fradiban Kiss és Dragóner is húzódással bajlódik, de várhatóan vállalják mindketten a játékot. Zováth, Jovic és Gyepes viszont nem játszhat.

Szentes Lázár, a vendégek vezetőedzője kisebb-nagyobb gondokkal küszködik. "Vincze Gábor eltiltás miatt nem utazik Budapestre, és kérdéses több sérüléssel bajlódó labdarúgónk játéka is. A már régebb óta maródi Máté Péterre és Tiszta Tiborra, valamint a térdműtéten átesett Böőr Zoltánra és az Achilles-ín-sérüléséből lábadozó Selymes Tiborra biztosan nem számíthatok, ők mindannyian rehabilitációs edzéseken vesznek részt. A combizomhúzódással bajlódó Igor Bogdanovic, valamint Sándor Tamás játéka továbbra is kérdéses" - nyilatkozta a tréner a klub honlapján.

"Sajnos csütörtökön éles fájdalmat éreztem a vádlimban, ezért csak közvetlenül a meccs előtt dől el, hogy játszhatok-e az Üllői úton" - fejtegette a debreceniek karmestere. "Nagyon szeretnék ott lenni a pályán, hiszen a Fradi elleni mérkőzéseken mindig jó a hangulat, mondom ezt a tavalyi botrány ellenére, mivel biztos vagyok abban, a szombati meccsen fokozottabban ügyelnek majd a biztonságra is. Egyértelműen háromesélyesnek tartom a rangadót, mostani csapatunk bárhol képes a győzelemre, így az Üllői úton is. Ettől függetlenül a szombati eredmény semmit sem dönt el, messze még a bajnokság vége, tizenhárom forduló alatt, főként úgy, hogy riválisainkkal kétszer is találkozunk, még sok minden változhat a tabellán. Egy biztos, izgalmas meccsre van kilátás a Fradi ellen, amelyen reményeim szerint én is a pályán leszek."

"Mindannyian biztosak vagyunk benne, nem egy beijedt Debrecen lép majd pályára szombat este" - mondtab Dombi Tibor, a Loki szélsője. "A döntetlennel nem lennék elégedetlen, ha az egy pont mellé jó játék is járulna a részünkről."

Pénteken délután kiderült, hogy a technikai okok miatt március 20. helyett csak pénteken érkezett vissza Katarból Hanacsek Attila, aki fáradt, s nem vállalta a közreműködést az Üllői úton. A bíróküldő bizottság ezek után azt a Megyebíró Jánost jelölte, aki a május 30-iki rangadó játékvezetője is volt. Eredetileg Megyebírót jelölték ki a Balaton FC - Matáv-Sopron találkozóra, helyére Fábián Mihály került.

A nyugati végeken két rivális csap össze: az edzőváltáson átesett, utolsó előtti Haladás a kiesés elől menekülő, sereghajtó Zalaegerszeget fogadja. A hazaiaknál Némethy térdszalag-szakadás miatt nem áll a szakvezetés rendelkezésére, Jagodics és Farkas sincs teljesen rendben, Szűcs pedig "besárgult". A vendégeknél Molnár Balázs felépült, a válogatott középpályás ismét a kezdőcsapat tagja lehet.

Bánki József

[origo]/(MTI)