Vágólapra másolva!
Doppingárnyak a berni csoda fölött címmel számolt be szerdán a Financial Times Deutschland (FTD) című német lap az ARD televízió Report című műsoráról, amelyben ismét megszellőztették azt a gyanút, hogy az 1954-ben Svájcban futball-világbajnokságot nyert német csapat tagjai tiltott teljesítménynövelő szert használtak. A döntőben a németek óriási meglepetésre 3-2-re győztek a magyar Aranycsapat ellen. Buzánszky Jenő azt mondta, már akkoriban hallott a vádakról.

A Reportban Franz Loogen, a csapat akkori orvosa elmesélte: a berni döntőn a németek győztes gólját szerző Helmut Rahn csapatával, a Rot-Weiss Essennel Dél-Amerikában járt, s hazatérése után beszámolt arról, hogy a brazilok orvosságot kaptak a mérkőzés előtt. "A német csapat tagjai körében is felmerült a kérdés: nem csinálhatnánk-e mi is ilyet? A kérdésről vita folyt" - közölte az orvos, aki bevallotta, hogy C-vitamin-injekciókat kaptak a játékosok, de semmi egyebet.

Az adásról beszámoló dpa hírügynökség azt is megírta, hogy Magyarországról már a németek 3-2-es győzelme után hangzottak el doppingvádak Sepp Herberger csapata ellen, de ezeket a Német Labdarúgó Szövetség cáfolta, s később a magyarok is visszakoztak.

A Reportban megszólaltatták Walter Brönnimannt, a világbajnoki döntő helyszínének, a berni Wankdorf-stadionnak a pályagondnokát, aki a németek öltözőjének a tisztaságáért is felelt. "A takarításnál néhány ampullára bukkantunk. Üresek voltak, a vízlefolyó rácsa mögé dugták őket" - mondta Brönnimann.

Albert Sing, aki a svájci szervezők attaséjaként dolgozott a német csapat mellett, úgy emlékszik vissza, hogy az egészet komikusnak találta. Mármint azt, hogy a játékosokat esetleg injekciózták. Sing nem tudja, hogy milyen folyadékot fecskendezhettek be nekik, s egyébként is, egyetlen ilyen esetnél sem volt jelen.

Az FTD szerint messzemenően kiderítettnek tekinthető, hogy miért betegedett meg a világbajnok csapat több tagja a magyarok elleni mérkőzés után hepatitiszben, ami miatt a csapat a győztes összetételben már sohasem futott ki ismét a pályára.

Fritz Walter, Ottmar Walter és Helmut Rahn 1954 és 1955 fordulóján az intenzív osztályon feküdt, de a fertőzés az injekciózásra s nem a steril fecskendőkre vezethető vissza. A Financial Times Deutschland úgy véli, hogy feltehetően a hepatitisz áll néhány játékos korai halála mögött is. Richard Herrmann 1962-ben, 39 éves korában májcirrózisban halt meg, holott soha egy kortyot nem ivott. Werner Liebrich és Karl Mai szívelégtelenségében is valószínűleg döntő szerepet játszott a hepatitisz - írta a Financial Times Deutschland Jürgen Bertram A berni hősök című könyvére is hivatkozva.

Forrás: MTI
Forrás: MTI
Fritz Walter és Puskás Öcsi kézfogója a 8-3 előtt


Buzánszky hozzátette, meglepő, hogy most a németek vették elő az ügyet: "Úgy látszik, semmi sem marad titokban. Érdekes, hogy ezt a németek és éppen most, a berni vb-döntő 50. évfordulója előtt hozták elő, hiszen nagy ünneplésre készülnek. De ami rég volt, elmúlt. Nagyon jó barátságban voltunk és vagyunk a német csapat tagjaival, ők is elismerték, hogy a miénk volt a jobb csapat, de ők lettek a világbajnokok. Én azt szoktam mondani, ha tíz meccset játszunk, legfeljebb kétszer nyertek volna ők."

Az Aranycsapat sztárja úgy véli, elsősorban ők fáradtak el a fináléra, s nem a németek javultak a csoportmérkőzések során elszenvedett 8-3-as vereségükhez képest. "Amíg frissek voltunk, mi vezettünk. A mély talajú pályán a németek a cserélhető stoplikkal előnyben voltak, ráadásul az Uruguay elleni hosszabbításos győzelmet követően mi nem tudtuk rendesen kipihenni magunkat külső okok miatt. Ehhez jön még, hogy nem adták meg Puskás szabályos gólját."

A német szövetség szerdán visszautasította azokat a beszámolókat, amelyek szerint a világbajnok együttes tagjai teljesítménynövelő szerekkel éltek volna. Harald Stenger szóvivő kijelentette, hogy a műsorban elhangzott feltételezések teljesen alaptalanok.

"A játékosokat glukózzal és C-vitaminnal látták el, olyan szerekkel, amelyek segítették szervezetük regenerálódását" - közölte.

Az ARD adásával Németországban több lap is foglalkozott, például a több mint négymillió példányban megjelenő Bild és a Financial Times Deutschland című gazdasági-pénzügyi lap is. Horst Eckel a világbajnok csapat még élő tagja több helyen is úgy nyilatkozott, hogy felháborítónak tartja azt, amit hall, a legnagyobb pimaszságnak, amit valaha megélt.

Németországban többek között a mai magyar válogatott elleni mérkőzéssel akarják megünnepelni a nyáron a győzelem 50. évfordulóját. Gerhard Meyer-Vorfelder, a szövetség elnöke szerint Németországban lehetetlen megünnepelni egy évfordulót, hogy valaki ne csapna ricsajt, negatívumok után kutatva.