Vágólapra másolva!
Hatalmas lendülettel robog a Werder Bremen a Bundesliga bajnoki címe felé, s a magyar szurkolók számára külön öröm, hogy mindezt Lisztes Krisztiánnal a soraiban teszi. Ráadásul frontemberként, amit híven jelez, hogy a magyar középpályás az idei pontvadászat eddigi 27 bajnokijának mindegyikén a kezdőcsapatban kapott helyet. Nem véletlen, hogy a a Weser-parti klubnál igencsak marasztalják a Fradi egykori futballistáját.

- Kezdjük a végén: mennyire foglalkoztatja, hogy hol folytatja pályafutását nyártól, s jelenleg melyik szakaszában tartanak a tárgyalásai?
- Pillanatnyilag egyáltalán nem idegesítem magam ezen, hiszen minden idegszálammal a Werder bajnoki címére koncentrálok, és hihetetlenül vágyom a válogatottal is a sikerre; a németországi világbajnokságra való kijutással tökéletesen beérném.

- Mégis, mi igaz abból, hogy állítólag Spanyolországba szerződne a legszívesebben?
- Annyi, hogy a spanyolt a világ legszínvonalasabb, legszórakoztatóbb bajnokságának tartom, de még nem biztos, hogy távozom Brémából, sőt, a múlt héten jeleztem Klaus Allofs sportigazgatónak, hajlandó vagyok újra tárgyalni a szerződésemről.

- A tetemes előny birtokában mennyire készülődnek már Brémában a bajnoki ünneplésre?
- A városban már lehet, hogy készülnek erre, az öltözőben azonban ez nem téma, ugyanis senki sem akarja elkiabálni a sikert. A Bayern München félelmetes ellenfél, a bajorok képesek a legsúlyosabb kudarcok után is feltámadni, ráadásul mivel kiestek a Bajnokok Ligájából, minden erejükkel a bajnokságra koncentrálnak. Nincs az a matematikailag még behozható előny, amivel a Bayernnel szemben hátra lehetne dőlni. Más kérdés, hogy nekünk és szurkolóinknak is csalódás lenne, ha nem szereznénk meg a salátástálat, és semmiképpen sem engedjük kiénekelni a sajtot a szánkból.

- A csapat mennyire összetartó, vannak közös programok?
- Szerencsére egységes a csapat, rengeteg közös összejövetelen veszünk részt, bár én, amint lehet, rohanok haza a családhoz. Ha nagy ritkán elmegyek bulizni, azt Aíltonnal teszem meg, mivel ő ismeri a városban a legjobb szórakozóhelyeket, s az öltözőben is ő a mókamester.

- Társait látta már spiccesen, elvégre évek óta hangoztatják, hogy a profi világban nem foglalkoznak azzal, mit csinál a játékos szabadidejében, a lényeg a produktum?
- Természetesen láttam már egy-két társamat ittasan, de itt ezzel tényleg senki sem foglalkozik, kizárólag a teljesítmény számít. Ráadásul a Werdernél a csapat avató buliján az összes újonnan érkező játékosnak meg kell innia egy röviditalt a régi csapattagokkal. Ez itt évtizedes hagyomány, amiről elhíresült, hogy ezt követően a Werder a rákövetkező mérkőzést mindig megnyeri.

- Brémában jobban érzi magát, mint Stuttgartban?
- Sokkal, mivel egy futballistának mindig az a legfontosabb, hogy rendszeresen játsszon és jól menjen a csapatnak. Szerencsére ez ügyben nincs okom panaszra, ráadásul itt már tündéri kislányom, Lilike is velünk van. Nem gondolok vissza rossz szívvel Stuttgartra, ám egyértelműen jól döntöttem, amikor elfogadtam a Werder ajánlatát.

- Mivel tölti legszívesebben a szabadidejét?
- Szeretek zenét hallgatni, olvasni és internetezni, sokszor, ha éppen ki van kapcsolva a telefonom, és a barátaim nem tudnak elérni, a Fradi eredményeiről is onnan értesülök a leggyorsabban.

- Mivel a klubcsapatában hátravontabban szerepel, adja magát a kérdés: nem érzi testhezállóbbnak a válogatottban a két ék mögötti támadószerepet?
- De igen, azonban kénytelen vagyok alkalmazkodni, mivel a csapat érdeke ezt kívánja, hiszen azon a poszton Micoud szerepel, márpedig jobb vele játszani, mint ellene harcolni a csapatba kerülésért. No meg ez mindenkor az edző kompetenciája, és Thomas Schaaf bebizonyította, érti a dolgát, a lényeg tehát az, hogy továbbra is rendszeresen játszom ebben a sikeres csapatban.

- A válogatott Wales elleni veresége mennyire hagyott mély nyomot önben?
- Nagyon el voltam keseredve, mivel szerettünk volna győzelemmel emlékezni Fehér Miklósra, ráadásul a második félidő elején lecseréltek, ám Németországban megtanultam, nem szabad sokat rágódni az eseményeken, mindig a következő feladatra kell koncentrálni. Én is így tettem, s remélem a Werder bajnoki címe mellett a válogatottban is egyre több sikerélményben lesz részem a jövőben.

Bánki József