Vágólapra másolva!
A bentmaradás szempontjából kulcsfontosságú három pontot szerzett a Leeds United a Premiership 31. fordulójának hétfő esti záró mérkőzésén, miután az ellentétes félidők összecsapásán a válogatott Alan Smith hajrábeli góljával 3-2-re verte egyik legnagyobb vetélytársát, a Leicestert.

Óriási csatára volt kilátás hétfőn este az Elland Roadon, ahol a gyakorlatilag két éve folyamatosan a kiesés ellen küzdő Leeds United a Leicester együttesét fogadta. A súlyos anyagi gondok szorításából jószerivel csak a kiesés elkerülésével megmenekülni képes hazaiak egy olyan gárdát láttak vendégül, amelyik tulajdonképpen nem szerepel rosszul - bár a tizedik forduló után még sereghajtó volt a City, onnantól a hétfő esti összecsapásig lebonyolított húsz összecsapáson mindössze ötször kapott ki -, viszont rengeteg döntetlenjével - 13 pontosztozkodással ligaelső Micky Adams csapata a futó szezonban - nem képes elmozdulni a veszélyes zónából.

A mindkét fél számára kulcsfontosságú összecsapást aztán úgy kezdte a United, ahogyan talán a legvérmesebb hazai drukkerek sem remélték: előbb a sérülései miatt sokat kihagyó Duberry bólintott a hálóba egy jobb oldali beadást - a Leicester-védők szerencsétlenkedését az sem menti, hogy a labda elrúgásának pillanatában a középen helyezkedő játékosok közül Viduka lesen volt -, majd mindössze két perccel később, egy újabb vendégvédelmi rövidzárlatot követően Viduka egy remek mozdulattal ollózott az angol Eb-keret harmadik kapusposztjára ácsingózó Ian Walker kapujába.

A City érezhetően megrogyott, azonban némi szerencsével - az első félóra végén Viduka rontott ajtó-ablak helyzetben - átvészelték a kritikus időszakot a Rókák. Adams menedzser még az első félidőben cserélt, és pályára küldte azt a Paul Dickovot, akinek erőszakossága révén a stabilan álló hazai hátvédsor megbontását remélte.

A második játékrészben aztán elkezdte legalább az egyik pont megmentését célzó hadjáratát a Leicester. Az egyenlítés - ha végül a pontmentés nem is - aztán oly módon sikerült a vendégeknek, ahogyan talán ők sem gondolták: a két perc alatt összegyűjtött kétgólos hátrány két perc alatt olvadt el, miután előbb a skót cserecsatár Dickov, majd a török karmester Izzet is mattolta Robinson kapust.

Nem sokáig örülhettek azonban a 2-2-nek a vendégek, hiszen újfent bebizonyosodott, hogy játékban ugyan nem az igazi a Leeds, azonban Eddie Gray edzősége alatt tovább erősödött a csapat amúgy sem gyenge harci szelleme, amelynek köszönhetően végül a távozás gondolatával foglalkozó Alan Smith begyötörte a létfontosságú három pontot érő gólt a Leicester kapujába.

Az utolsó percben még egy piros lap is színesítette az amúgy sem szürke mérkőzést - Viduka gyűjtötte be második sárga kártyáját labdaelrúgásért -, majd Dean játékvezető hármas sípszavára öröm és megkönnyebbülés járta át a hazai híveket.

Győzelmével a Leeds pontszámban beérte a Leicestert, és csak rosszabb gólkülönbségével szorul a Rókák mögé a tabellán. A sereghajtó Wolverhampton helyzete egyre kilátástalanabb, míg a másik két kiesőhelyet elfoglaló Leeds és Leicester mellett a Portsmouth, a Blackburn és a Manchester City van még nagyon nehéz helyzetben, de az Evertonnak sem válik kárára, ha néha maga mögé pillant.

Premiership, 31. forduló:
Leeds United - Leicester City 3-2 (2-0)
gól:
Duberry (11.), Viduka (13.), Smith (86.), illetve Dickov (77.), Izzet (79.)