Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus azért távozott a belgrádi Partizantól, mert a klubvezetés nem tartotta be a vele kötött szerződéseket, de a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azonnal visszatérne a szerb csapathoz, ha lecserélnék a klub menedzsmentjét.

"Azért távoztam a Partizantól, mert nem tartották tiszteletben azokat a szerződéseket, amelyeket a klubhoz való érkezéskor írtam alá. A Partizan jelen pillanatban félmillió és egymillió euró közötti összeggel tartozik nekem" - közölte Matthäus a belgrádi Blic című lappal.

Az egykori német labdarúgó klasszis kijelentette, hogy annak idején két szerződést írt alá a belgrádi klubbal: az egyik meghatározta fizetését és belgrádi tartózkodásának költségeit, a másik a jövőbeni átigazolásokra vonatkozott. Ez utóbbi rendelkezett arról, hogy Matthäus 5-15 százalékot kap minden átigazolásért, illetve szerződést kötöttek arról is, hogy bizonyos százalék jár neki a szponzorálásokból.

Matthäus sérelmezi, hogy amikor tavaly távozott a klubtól Zvonimir Vukic és Danko Lazovic, egy dinárnyit sem fizették neki az átigazolásokért, és a szponzoroktól befolyó összegek után sem kapott pénzt. Állítólag folyton azzal hitegették, hogy fizetnek, s amikor Szerbiából távozva felszállt a gépére, akkor is azt mondták neki, a pénz megérkezik a számlájára.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint novemberben menedzsere ismét megpróbálta tisztázni a helyzetet. Akkor Zarko Zecevic, a Partizan főtitkára azt mondta, hogy nincs pénz az első szerződésben foglaltak kifizetésére, kifizetik viszont Igor Dulja Sahtyor Donyeckhez való átigazolásért járó összeg felét.

"Három hónapot adtam erre, de most már négy hónap is elmúlt, és semmit sem kaptam az átigazolásért. Soha sem kérnék pénzt, ha tudnám, hogy a klubnak nincs pénze. Tudom azonban, hogy tavaly én legalább 25, de talán 30 milliós hasznot hoztam a csapatnak a Bajnokok Ligája szereplésből és a szponzoroktól. Megérkezésem előtt négymillió volt a klub nyeresége" - nyilatkozott Matthäus.

A Blic szerint a volt tréner és a belgrádi klub vitája a bíróságon érhet véget. Az első szerződés megszegéséért Matthäus az UEFA-n és a FIFA-n keresztül, a másikért szerbiai bíróságon kér elégtételt.

A sportember kijelentette, hogy továbbra is kapcsolatban áll a klub játékosaival, kötődik Szerbiához és a Partizanban nagyon boldog volt. A legfőbb problémát szerinte a Partizan menedzsmentje és inkorrekt hozzáállása jelentette, kiváltképpen Zecevicé. Kérdésre válaszolva Lothar Matthäus közölte, hogy visszatérne a Partizanhoz, ha lecserélnék a klubvezetést. "Rögtön visszamennék a Partizanhoz. Szeretem Szerbiát és szeretem azokat a játékosokat, akikkel dolgoztam. A gondot csak egy ember jelenti, Zarko Zecevic" - szögezte le Matthäus, aki állításainak igazolására továbbította a lapnak az ügynöksége és a klub között létrejött megállapodás másolatát is.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap szerdán azt írta, hogy a Matthäus által kavart vihar számlátomást nemigen érdekli a Partizan vezetőit. A lap megszólaltatja Nenad Bjekovicot, a klub igazgatóját, aki mosolyogva közli, hogy van más dolga is, minthogy reagáljon Matthäus vádjaira. "Ezek csupa ostobaságok, amelyekre csütörtökön adunk választ" - szögezte le Bjekovic.

Matthäus a Sport Bild című német magazinnak elmondta: 600 ezer dollárt követel volt munkaadójától, a Partizan Beogradtól. A 43 éves szakember ezzel kapcsolatban keresetet fog benyújtani a nemzetközi szövetséghez, a FIFA-hoz. A lapnak elárulta: két szerződést kötött a belgrádi klubbal. Az egyik megállapodás vezetőedzőként alapfizetést garantált neki, a másik kontraktus azonban ügynöksége, a Sporthouse és az egyesület között jött létre. Ez utóbbi alapján kér 15 százalékos részesedést az ukrán Sahtyor Donyeckhez távozott Igor Duljajért kapott állítólagos négymillió dollárból.