Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus benyújtotta keresetét a Partizan Beograd ellen: 600 ezer dollárt követel a belgrádi sportklubtól, amely azt állítja, hogy semmivel sem tartozik volt vezetőedzőjének.

Matthäus közölte a vasárnapi Politika című belgrádi napilappal, hogy benyújtotta keresetét a FIFA illetékes svájci bíróságához Lausanne-ban. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, hogy továbbította Lausanne-ba a teljes dokumentációt, s a belgrádi klubbal kötött összes szerződést. Ügyvédei áttanulmányoztak mindent, s Matthäus biztos abban, hogy a keresetben nincs olyan joghézag, amely megakadályozhatja a per megnyerését.

"A bíróságon azt ígérték, hogy nagyon gyorsan fognak lépni" - nyilatkozott Matthäus. "Nem futok a pénzért, sosem tettem ilyet. Csak az igazságot akarom, azt, amit ígértek nekem. Se többet, sem kevesebbet" - szögezte le az egykori német labdarúgó klasszis.

Hozzátette: leginkább az zavarja, hogy a Partizan vezetői menekülnek az igazság elől, s nem ismerik el, hogy 600 ezer dollárral tartoznak neki. Becslések szerint a felelősöket - élükön Zarko Zeceviccsel, a Partizan főtitkárával - már a jövő héten beidézik meghallgatásra, s azután kitűzik a per kezdetének időpontját.

Matthäus annak idején két szerződést kötött a belgrádi klubbal. Az egyik megállapodás vezetőedzőként alapfizetést garantált neki, és fedezte a munkájával járó egyéb költségeket. A másik kontraktus ügynöksége, a Sporthouse és az egyesület között jött létre. Ez utóbbi alapján kér 15 százalékos részesedést az ukrán Sahtyor Donyeckhez távozott Igor Duljajért kapott állítólagos négymillió dollárból. Dulja az idén februárban igazolt át az ukrán csapathoz.

A Partizan vezetősége pénteken közleményében tudatta, hogy nem tartozik sem Matthäusnak, sem ügynökségének. Matthäus 2003. december 31-én felmondta a szerződést, s távozásakor a szakvezető nyilatkozatához csatoltak egy záradékot, amelynek értelmében a szerződésbontás "a megállapodásból fakadó, fennmaradt kötelezettségek teljesítése nélkül történik". A záradékot ellátta kézjegyével Matthäus menedzsere, Stangasinger is, s ezzel érvényét veszítette az ügynökséggel kötött megállapodás is - a klub szerint.

Matthäus úgy nyilatkozott a belgrádi lapnak: való igaz, hogy ő megszakította a szerződést a Partizannal, s a záradékot ellátta kézjegyével menedzsere is, de ettől még nem szakadt meg a Partizan szerződése az ügynökséggel is. Leszögezi, hogy ezt a szerződést a Sporthouse írta alá a Partizannal, ő nem látta el kézjegyével, ezért nem is helyezhette hatályon kívül. Szerinte a Sporthouse és a Partizan szerződése 2005. december 31-ig érvényes, s arról rendelkezik, hogy az ügynökségnek 15 százalék jár az átigazolásokból befolyó összegekből.

"Egy szerződés felmondása sohasem jelenti azt, hogy automatikusan érvényét veszíti a többi megállapodás is. Ha valaki eladja gépkocsiját, az adásvételi szerződésben nem írja le, hogy a ház az övé marad, ez ugyanis magától értetődik" - érvel Matthäus.

A sportember szerint menedzsere, Stangasinger az elmúlt időszakban háromszor járt a Partizannál, s Zarko Zecevic a legutóbbi találkozó végén is azt mondta: tisztában van azzal, mennyivel tartoznak, s legyenek türelemmel, megtalálják a megoldást. A Partizan főtitkára legutóbb azt ígérte, hogy nagypénteken, április 9-én jelentkezik, de hiába vártak hívására. "Elhatároztam, hogy kitálalok. Rájöttem, hogy ennek az embernek többé semmit sem hihetek el. Egy nappal húsvét után adtam interjút a német Sport Bildnek, a többi már ismeretes" -mondta a német sportember.

A Partizantól való távozásával kapcsolatosan Matthäus közölte, az első csalódás tavaly nyáron érte, s azóta élt benne a "környezetváltás" gondolata, mivel a klubvezetőség úgy döntött, hogy eladja a két legjobb játékost, Zvonimir Vukicot és Danko Lazovicot, s nem vesz helyettük senkit.