Vágólapra másolva!
Diego Maradona, az argentin válogatott egykori világklasszisa hétfőn reggel kritikus állapotban volt, magas vérnyomás és légzési problémák miatt az intenzív osztályon kezelték. A 43 éves sztárt egykori csapata, a Boca Juniors mérkőzésének megtekintése után szállították egy Buenos Aires-i kórházba. Maradonát, aki évek óta drogelvonó kúrán van, lélegeztetőgépre tették, és nyugtatóinjekciót kapott. Kezelőorvosa szerint hétfő estére stabilizálódott az állapota.

A Clarin című lap úgy tudja, hogy a világsztár "az életéért harcol", s az orvosok attól tartanak, a szíve nem bírja a megterhelést. A kórházban erős nyugtatókkal próbálták stabilizálni a sztár állapotát, és mesterségesen lélegeztetik. A Suizo-Argentino magánklinika közleménye szerint vérnyomásproblémák miatt lett rosszul Maradona, aki jól reagált a gyógyszerekre. Azt a feltételezést, miszerint kábítószer-túladagolás idézhette elő a helyzetet, a szakemberek nem cáfolták. Egyes források szerint a népszerű "DunDiego" szívinfarktust kapott, ami nem kizárt, tekintve, hogy 2000-ben kokaintúladagolás miatt egyszer már kezelték szívroham után a 86-os mexikói vb hősét.

Alfredo Cahe, a család orvosa kijelentette, hogy a világsztár jelenlegi súlyos állapota "semmilyen szempontból sincs összefüggésben a drogfogyasztással". "Nagyon csodálkozom ezeken a feltételezéseken, tizenöt napja mellette vagyok, és nem merült fel semmi gond" - mondta Cahe. A kezelőorvos később, magyar idő szerint hétfő este úgy nyilatkozott, hogy stabilizálódott Maradona állapota. "Tegnap este még kritikus volt az állapota, de később elkezdett hatni a kétoldali tüdőgyulladása miatt beadott antibiotikum" - mondta Alfredo Cahe, hozzátéve: sikerült rendbe hozni a korábban lélegeztetőgépre kapcsolt világsztár vérkeringését.

Egy, a neve elhallgatását kérő, a világsztár szűk környezetéhez tartozó barát azt mondta, hogy a világsztár a kokaintúladagolás következtében lett rosszul. A családtagok, barátok és szurkolók azonnal elözönlötték a kórházat és környékét, amikor értesültek a klasszis súlyos állapotáról. A lapok címoldalon foglalkoznak az esettel.

Diego Maradona - aki az 1986-os mexikói világbajnokságon aranyérmes válogatott csapatkapitánya volt, majd 1990-ben ezüstérmet nyert - 1997-ben vonult vissza, miután a Boca Juniors játékosaként bajnoki találkozón doppingoláson érték. Utána a River Plate-ben még megpróbálkozott a visszatéréssel, sikertelenül.

Az elmúlt több mint egy évtized során játéka helyett főleg botrányaival hívta fel magára a figyelmet: házából rálőtt az újságírókra, majd pedig csaknem életét vesztette kábítószer-függősége miatt. Az 1994-es világbajnokságról doppingolás miatt zárták ki, s azóta már az is közismert, hogy pályafutása csúcsán, a nápolyi évek alatt is rendszeresen élt kábítószerrel. Ettől sohasem tudott teljesen megszabadulni, pedig az elmúlt években szinte folyamatosan Kubában tartózkodott elvonókúrán.

Maradona vasárnap Buenos Airesben megnézett egy élvonalbeli találkozót, amelyen volt csapata, a Boca Juniors 2-0-ra nyert a Nueva Chicago ellen. A sztár a játékosokkal ünnepelt és aláírásokat osztogatott, majd nem sokkal később lett rosszul.

[origo]/(MTI)