Vágólapra másolva!
Hollandiában a PSV Eindhoven, az Ajax Amsterdam és a Feyenoord trióját szokták a nagy hármasként emlegetni. Ezen három klub közül a rotterdamiak nyertek a legrégebben bajnoki címet, még 1999-ben, és az elmúlt két szezonban egyaránt a harmadik helyen végeztek, mint ahogyan valószínűleg most is csak a bronzérem lesz az övék. Nem csoda, hogy az egyesületnél a nyáron nagy változások lesznek: a teljes szakmai stáb átalakul, és a játékoskeretben is nagy a jövés-menés.

Bert van Marwijk 2000 óta ül a Feyenoord kispadján, és bár vezetésével UEFA-kupát tudott nyerni a csapat 2001-ben, a hazai porondon elmaradtak a nagy sikerek: egy ezüstérem és két harmadik hely a szakvezető mérlege, a harmadik bornzérmet pedig valószínűleg idén szerzi meg a rotterdamiakkal. Ez egyben a búcsú is lesz számára a klubtól, hiszen az már a télen biztos volt, hogy a nyáron lejáró szerződését nem hosszabbítják meg. A Feyenoordnál azt sem titkolták sokáig, hogy ki lesz a csapat új mestere: az év elején nyilvánosságra hozták, hogy a következő szezontól Ruud Gullit irányítja majd a csapatot, az egykori világklasszis labdarúgó 2006-ig írt alá.

Gullit klubedzőként eddig csak Angliában dolgozott, előbb a Chelsea-nél, majd a Newcastle-nál, mindkét helyen mérsékelt sikerrel, majd rövid ideig otthagyta a futball világát, és egy televíziós műsort vezett Hollandiában. Tavaly márciusban így aztán nem kis meglepetést keltett, hogy őt nevezték ki a holland U19-es válogatott élére, amellyel a fő cél az lett volna, hogy a 2005-ös, hazai rendezésű világbajnokságon aranyérmet nyerjen. Ez azonban Gullittal a kispadon már nem valósulhat meg, hiszen a szakvezető kevesebb mint egy év után otthagyta a holland szövetséget, és elfogadta a Feyenoord ajánlatát. A szövetség ugyan húzta a száját, de nem tehetett mást, mint hogy felbontotta Gullit szerződését, aki így azonnal neki is láthatott a következő szezon Feyenoordjának építéséhez.

Az első lépés természetesen a szakmai stáb összeszedése volt, ami szintén gyorsan megindult. Gullittal kinevezésével együtt ugyanis azt is nyilvánosságra hozták, hogy a nyártól a klub szakmai igazgatója Rob Baan helyett az a Mark Wotte lesz, aki jelenleg a Willem II edzője. Wotte egykoron játékosként megfordult a rotterdamiaknál, trénerként pedigz FC Utrechtnél, az FC Den Boschnál és a holland korosztályos válogatottnál is tevékenykedett korábban. Hamarosan arra is fény derült, hogy kik lesznek Gullit asszisztensei: a 38 esztendős, a jelenlegi szezonban még mindig aktívan futballozó szerb Zeljko Petrovic, aki az RKC Waalwijkban ebben az idényben 27 meccsen egy gólt ért el, és emellett az egyesület ifistái mellett is dolgozik; illetve az a Henk Duut, aki a nyolcvanas évek közepén Gullit csapattársa volt a Feyenoordban, most pedig a Holland-Antillák válogatottjának pályaedzője.

A Feyenoord szakmai stábja még az orosz Igor Kornyejevvel egészült ki, a középpályás, aki 1997 és 2002 között szerepelt a rotterdamiaknál, a korosztályos együtteseket felügyeli majd.

Ami a játékoskeretet illeti, az érkező névsora egyelőre sokkal tekintélyesebb, mint a távozóké. Utóbbiban eddig csak a veterán védő, az egykori válogatott Kees van Wonderen neve biztos, a 35 esztendős bekk ugyanis bejelentette, hogy a szezon végén befejezi pályafutását. De minden bizonnyal távozni fog még a védő Gérard de Nooijer, illetve a védekező középpályás Gill Swerts, akikről már most kijelentette az új stáb, hogy nem tartanak igényt rájuk.

Az első új igazolás magyar szempontból volt talán a legörvendetesebb, a rotterdamiak ugyanis leigazolták a NAC Breda portását, Babos Gábort, akinek a nyáron lejár a szerződése a bredaiaknál. A magyar hálóőr négyéves szerződést írt alá Rotterdamban, de egyáltalán nem lehet biztos benne, hogy vele fog kezdődni a csapat összeállítása, elvégre az egyesület a jelenlegi első számú kapussal, a 36 esztendős Patrick Lodewijksszel is szerződést hosszabbított.

Baboshoz hasonlóan Rotterdamban kezdheti meg majd a felkészülést a nyáron Pascal Bosschaart, aki jelenleg az FC Utrecht középpályása, és bár még csak 24 esztendős, már közel 200 holland élvonalbeli bajnoki van a háta mögött. Az 1980-as születésű futballista Rotterdamban született, és egykoron a Feyenoord ificsapatában kezdett futballozni, de nem tartottak igényt rá, és már tizenévesen Utrechtbe került, ahol aztán élvonalbeli játékos lett belőle.

Ő elsősorban védekező középpályásnak számít (eddigi pályafutása során még egyetlen gólt sem szerzett a legjobbak között), míg egy másik új igazolás, az utánpótlás-válogatott Romeo Castelen leginkább a támadásokban jeleskedik. A suriname-i születésű szélső eddig 79 bajnokin 19 gólt ért el az ADO Den Haag színeiben, és mivel nyáron lejár a szerződése, így egyetlen euróba sem került. Sokat várnak a Feyenoordnál a mindössze 18 esztendős, bosnyák származású csatártól, Emir Kujovictől, akit a Landskrona BoIs-től vettek meg, és akit Mark Wotte az Ajaxban szereplő Zlatan Ibrahimovichoz hasonlított - valószínűleg nem csak a bosnyák felmenői miatt.

A Feyenoord további két focistát is leigazolt, akik azonban a következő szezont várhatóan kölcsönben töltik majd. Az RBC Roosendaal 24 esztendős középpályása, Edwin de Graaf szerződése lejártával ingyen érkezett Rotterdamba, de várhatóan a 2004-2005-ös idényt is Roosendaalban tölti majd - a Feyenoord azonban bármikor visszahívhatja majd. Hasonló a helyzet a NEC Nijmegen mindössze 18 esztendős, korosztályos válogatott focistájával, Mark Ottennel, akit várhatóan a klub fiókcsapatának, a másodosztályban szereplő Excelsior Rotterdamnak adnak majd kölcsön.