Vágólapra másolva!
Ösztönös tehetség - állítja Gera Zoltánról szinte mindenki a magyar labdarúgásban. Egyetért ezzel Lothar Matthäus szövetségi kapitány is, aki miután a Wales elleni találkozón neki adta a csapatkapitányi szalagot, a brazilok ellen is kulcsszerepet szán a Ferencváros futballistájának. Gerával többek között Ronaldóékról, a Balaton elleni súlyos vereségről, az Újpest elleni derbikről és a tévéközvetítések árnyoldalairól beszélgettünk.

- Kibékült már a délelőtti bajnokikkal?
- Ki nem állhatom őket. Álmosító, lehangoló délelőtt futballozni, van olyan játékos, aki fel sem ébred teljesen. Még edzeni is jobb délután, a meccseknek pedig este, villanyvilágítás mellett van igazán hangulatuk. Mondhatják nekem, hogy Angliában is játszanak délidőben, hiszen ott hagyománya van ennek, ugyanakkor délelőtt a Premiershipben sem lépnek pályára, és egyébként is, a meccsek zömét este rendezik. De hiába, a pénz nagy úr, mostanság a televíziók határoznak meg mindent, és senki nem mer szólni az idétlen kezdési időpontokról.

- Hogyan éli meg, hogy Pintér Attila lényegesen hangosabban irányítja az együttest, mint elődje, Garami József?
- Attila valóban gyakran kiabál az edzéseken is, ami eleinte furcsa volt egy kicsit. Viszont nem gondoltam volna, hogy szakmailag ennyire felkészült. Persze, tudjuk mindannyian, az eddiginél sokkal jobban kell játszanunk, ha a bajnokságot és a kupát is meg akarjuk nyerni, márpedig ez a célunk.

- A Balatontól elszenvedett súlyos hazai vereséget követően ezzel csak egyetérteni lehet. Kemény kritikát kaptak edzőjüktől?
- Nem, inkább higgadtan elemezte a történteket, mivel tudta ő is, hogy számunkra elég megrázkódtatás volt a szerdai vereség. Az első félidőben eldönthettük volna a meccset, ám elhibáztuk a helyzeteinket, Kiss Gyuri kiállítása után viszont a második félidőben nagyon visszaestünk, ráadásul nekünk semmi sem jött össze, a balatoniaknak azonban szinte minden. Ezért aztán másnap az öltözőben főként arról beszéltünk, milyen hibákat kell kijavítanunk, hogy a jövőben ne érjenek bennünket ilyen súlyos vereségek. Jövő hét végétől ugyanis nagyon kemény sorozatot elé nézünk, fogadjuk az Újpestet, majd három nappal később jön a kupadöntő, aztán megyünk Debrecenbe. Egy hét alatt sok mindent nyerhetünk, de sokat veszíthetünk is.

- Meglepődött, amikor Wales ellen önt jelölte csapatkapitánynak Lothar Matthäus?
- Meg bizony, azt hittem, az ötvenedik válogatottságát ünneplő Lisztes Krisztián kapja a karszalagot. Feldobott ez a bizalom, főként, hogy Matthäus azt mondta, vezérszerepre számít tőlem.

- Milyen embernek ismerte meg a szövetségi kapitányt?
- Kifejezetten jó fej, sokat beszélget velünk, s egyáltalán nem érezteti az öltözőben a pályán elért korábbi sikereit.

- Hogyan éli meg a népszerűséget, például azt, hogy az autóbuszok hátuljáról is gyakran a saját arca tekint vissza önre?
- Nem fogalakozom ilyesmikkel, még akkor sem, ha sokan megismernek az utcán, rám köszönnek vagy autogramot kérnek. Igyekszem megtartani a megszokott életvitelemet.

- Azért a gyepen nyilván érzi, hogy kiemelten kezelik, olykor túlzottan keményen is.
- Valóban így van ez, de erre már korábban is felkészültem. Amire viszont nem lehet felkészülni, azok az alattomos, hátulról történő szabálytalanságok. Wales ellen például abszolút nem voltam ideges, mert a britek szemtől szembe rúgtak, Savage kivételével, aki elég sunyin futballozott.

- Nehezen viseli, amikor az ellenfél szurkolói kamaszkori botlását, a "szipuzást" emlegetik fel?
- Higgye el, nem zavar, ugyanis általában azokat fricskázzák, akiktől tartanak az ellenfél drukkerei. A szipuzás felemlegetése mindig megerősít abban, hogy jelenleg a lehető legjobb helyen vagyok; idehaza szerintem csak a Fradiban érdemes játszani.

- Mire véli, hogy évek óta egyre kevesebb néző látogatja az NB I-es meccseket?
- Ez nyilván a színvonal csökkenésével van kapcsolatban, viszont az Újpest elleni rangadók mindig élményszámba mennek. Örülünk, hogy bekerültek a legjobb hat közé, s bárcsak mindig a lilák ellen játszhatnánk, azok tényleg nagyszerű hangulatú meccsek, kár, hogy riválisunknál egyre kevesebb a néző a Megyeri úti derbiken.

- Mennyire várja a brazilok elleni fellépést?
- Nagyon, Ronaldo játékától például el vagyok ájulva, sajnálnám, ha mégsem játszana ellenünk, de remélem, szerdáig rendbe jön a sérülése. Legszívesebben Ronaldo minden mozdulatát gyakorolnám, és bár ez nem lehetséges, azért igyekszem ellesni egy-két trükköt tőle és Ronaldinhótól is. Mindenesetre csapattársamat, Leandrót már megkértem, mindenképpen tanítsa meg nekem portugálul, hogy cseréljünk mezt. Tisztelet ide, csodálat oda, azért nagyon szeretnénk megszorítani Roberto Carlosékat, hiszen számunkra is óriási kiugrási lehetőség lesz a brazilok elleni fellépés. Az élmény úgy lenne az igazi, ha egy jó eredményt, mondjuk döntetlent érnénk el a világbajnokok ellen.

Bánki József