Vágólapra másolva!
A Bochum elleni vasárnapi bajnoki hajrájában súlyos sérülést szenvedett Lisztes Krisztián, a Werder Bremen labdarúgója. A magyar válogatott középpályása nem csupán klubja hátralévő négy Bundesliga-fellépését és a brazilok elleni találkozót kénytelen kihagyni, hanem veszélybe került az őszi vb-selejtezőkön való szereplése is. A 28 éves irányító elmondta, szerdán utazik Münchenbe, ahol másnap megoperálják a térdét.

- Mire emlékszik a sérüléséből?
- Egy hasító fájdalomra, miután két ember közé igyekeztem beugrani, ám egyikük, ha nem is szándékosan, meglökött, s amikor földet értem, kifordult a térdem. Egyből éreztem, hogy nagy a baj, azonnal kórházba szállítottak, ahol térdszalagszakadást állapítottak meg az orvosok. A műtétet nem kerülhetem el, jelenleg azonban hazaengedtek, s csak szerdán, a brazilok elleni meccs napján kell Münchenbe utaznom, ahol másnap egy térdspecialista operál meg. Remélem, a szobában lesz tévé, és valamelyik adón legalább összefoglalót láthatok a meccsből, ha már nem lehetek ott a többiek között.

- Az orvosok mit mondanak, mennyi időt kell kihagynia?
- Négy és hat hónap között saccolják azt az időt, amikor újra edzésbe állhatok. Most már csak azért szurkolok, hogy a Werderrel megnyerjük a bajnokságot, és az ünneplésen én is részt vehessek, akárcsak a magyar válogatottal az őszi világbajnoki selejtezőkön.

- Vasárnapi sérülése óta sokan keresték?
- Rengetegen, ami a kínok ellenére nagyon sokat javított a hangulatomon. Lothar Matthäus, továbbá sok ferencvárosi és válogatottbeli játékostársam, aztán újságírók, barátok, ismerősök hívtak, s bevallom, erőt adtak ezek a beszélgetések. Egyrészt, mert úgy érzem, kedvelnek, másrészt, mert a jövőben is számítanak rám a válogatottnál. Persze, azért bosszantó, hogy egy kifejezetten jól sikerült idény végén ért ez a sérülés, hiszen a Werderben az eddigi összes bajnokin, harminc mérkőzésen léptem kezdőként a pályára, lassan közeledtem a kétszázadik Bundesliga-fellépésemhez, a válogatottnál pedig az ötvenedik meccsemhez. A jubileumokhoz egy picit várnom kell még, a legfontosabb azonban, hogy teljesen felépüljek.

Lisztes sérüléséről beszámolt a Werder Online is. A lap megemlíti, hogy nemcsak az idei utolsó mérkőzésén láthatta a közönség a magyar középpályást, de lehet, ez volt az utolsó alkalom, hogy brémai mezben szerepelt. A kérdésre azonban Lisztes nem akart válaszolni: "A helyzetet nem tudom megváltoztatni, előbb túl kell esnem ezen. Őszintén bevallom, még nem tudom, hogyan sikerül, de a családom és a barátaim segíteni fognak nekem."

Az MTI szerint azonban a német klub szerződéshosszabbítást kínál fel a magyar középpályásnak. "Az idény végén kontraktus nélkül maradhat, így az elnökség egyhangú határozata alapján ha akarja, folytathatja nálunk. Ez remélhetőleg apró vigaszt jelent a számára ebben a nehéz időszakban" - mondta Klaus Allofs klubmenedzser, hozzátéve: a Werdernél hagyomány, hogy az egyesület nem hagyja cserben a játékosait.

"Rettenetesen sajnálom Krisztiánt, a keresztszalag-szakadás az egyik legrosszabb sérülés, ami érhet egy labdarúgót. Kiesése hatalmas veszteség számunkra, nagyon nehéz lesz pótolni" - nyilatkozta csapattársa, Christian Schulz.

A Werder helyzete nem könnyű, hiszen az északiak előnye hat pontra csökkent az üldöző Bayern Münchennel szemben, ráadásul Lisztes mellett az ötödik sárga lapját begyűjtő Fabian Ernstre sem számíthat a Hamburg elleni, hét végi mérkőzésen Thomas Schaaf vezetőedző

Bánki József