Vágólapra másolva!
A szezon elején Angliában a bajnoki címre esélyes csapatok közé sorolták a Liverpool FC-t is, annak ellenére, hogy az előző idényben a Vörösök várakozás alatt teljesítettek, és még a Bajnokok Ligájába sem jutottak be. Hamar kiderült azonban, hogy Gérard Houllier együttese megint csak a negyedik helyért küzdhet, és ebben a harcban sem áll valami jól. Ennek ellenére a vezetőség kitart a francia szakvezető mellett, aki a következő idényben valószínűleg ismét lehetőséget kap arra, hogy bajnokcsapatot faragjon.

A liverpooli szurkolóknak az előző pontvadászatban nem sok okuk volt az örömre: a csapat a klubtörténet egyik leghosszabb nyeretlenségi szériáját produkálta, és nemhogy a bajnoki címért nem volt versenyben, de végül még a negyedik helyről is lecsúszott, így aztán lemaradt a Bajnokok Ligájáról.

Gérard Houllier-t már akkor nagyon sokan kritizálták, de a drukkerek többsége úgy vélte, hogy a francia szakember tett már annyit a klubért, hogy kapjon még egy lehetőséget, ugyanakkor abban is mindenki biztos volt a Mersey partján, hogy még egy hasonlóan rossz szezont nem engedhet meg magának sem a gárda, sem a mester.

A nyári átigazolási időszakban ennek megfelelően nagy volt a várakozás, és az erősítések nem is tűntek rossznak: a két tehetséges francia fiatal, Florent Sinama-Pongolle és Anthony le Tallec mellett jött az ír védő, Steve Finnan, illetve a több sztárklub által "üldözött" ausztrál Harry Kewell is. A fanatikusok megint optimisták voltak, de bizakodásuk az eredmények láttán hamar elszállt: gyorsan kiderült ugyanis, hogy a dobogóra megint nem elég jó az együttes, és a negyedik pozícióért is nagy küzdelmet kell majd vívnia.

Tizenöt forduló után csupán a kilencedik helyen állt a gárda, ami a Liverpool FC számára elfogadhatatlan, igaz, a helyzet nem volt reménytelen, mert a negyedik Fulham FC mögött mindössze három pont volt a Vörösök lemaradása. A csapat meg is kezdte a felzárkózást, hamar megkaparintotta a negyedik pozíciót, azonban arról szó sincsen, hogy a Bajnokok Ligáját érő helyezés olyan biztos lenne a csapat számára.

Éppen ellenkezőleg: 35 forduló után a LFC csupán jobb gólkülönbsége miatt előzte meg a Newcastle Unitedet, amely ráadásul egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, sőt a hatodik Aston Villa is "lőtávolságon" belül van, a birmimghamiek csupán egy ponttal szereztek kevesebbet Michael Owenéknél. A csapat sorsolása pedig meglehetősen nehéz: az utolsó két játéknapon két közvetlen rivális, a Birmingham City és a Newcastle United lesz az ellenfele. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a liverpooliak megint lecsúsznak a BL-ről, márpedig erre a klubnál gondolni sem mernek.

Mindezek ellenére a vezetőség nyilatkozataiból úgy látszik, hogy Houllier mindenképpen maradhat még egy szezon erejéig, akár negyedik lesz a csapat, akár nem. A 'Pool ügyvezető igazgatója, Rick Parry például kijelentette, hogy az edző pozíciója nem a helyezéstől függ, és ezek a találgatások csak hátráltatják a csapatot. Ha viszont Houllier valóban marad, akkor a jól értesültek szerint a játékoskeretben várható nagytakarítás; a BBC máris listát készített arról, hogy kik lehetnek azok a játékosok, akikre a klub nem tart majd igényt.

Jellemző, hogy a lista az egyesület történetének két legdrágább igazolásával kezdődik: Emile Heskeyvel és El Hadji Diouffal. Előbbiért még 2000 márciusában 11 millió fontot fizettek a liverpooliak, és bár eleinte nem lehetett rá panasz, mostanában nem villog. Távozása már csak azért is valószínű, mert érdeklődőben nincsen hiány, a Middlesbrough FC már januárban bejelentkezett érte. Diouf szerződtetése Houllier még nagyobb balfogásának bizonyult, a szenegáli csatár a jelenlegi szezonban ugyanis gyalázatos teljesítményt nyújt: igaz ugyan, hogy legtöbbször nem eredeti posztján, hanem a középpályán kap helyet, de az, hogy egyetlen gólt sem szerzett, viszont ő kapta a legtöbb sárga lapot a csapatból, mindent elmond pillanatnyi formájáról. Kérdés, ki akarja majd megvenni őt...

Diouf honfitársa, Salif Diao sem lopta be magát a liverpooli drukkerek szívébe, mondjuk, sok lehetősége nem is volt rá, hiszen alig játszik. Kifelé áll Vladimír Smícer szekerének a rúdja is, ráadásul egy jó Eb-szereplés megkönnyítheti a cseh eladását, és Dietmar Hamann távozása is valószínűnek tűnik: a német középpályás szerződése jövő nyáron lejár, hosszabbítani azonban nem akar, így gazdasági megfontolásokból most lenne érdemes megválni tőle. Erősen kétséges még a sorsa Djimi Traorénak, Danny Murphynek (aki tavaly még az év játékosa volt a szurkolók szerint), de még Stéphane Henchoznak is.

És hogy helyettük ki érkezhet? Houllier a hírek szerint a Philippe Mexes-Djibril Cissé auxerre-i duóban látja a jövő sikerének zálogát, és van, aki szerint a francia tréner csak azért maradhat még egy évig, mert személyes befolyása nélkül (Houllier jó barátja az AJ Auxerre trénerének, Guy Roux-nak) két honfitársát aligha tudná megszerezni a klub. Persze lehet, hogy ez a nexus is kevés lesz, Mexes ügynöke, Olivier Jouanneaux ugyanis kijelentette: a Liverpool FC valóban a legvalószínűbb befutónak látszik a védencéért folytatott versenyfutásban, ám ha a Vörösök nem jutnak be a BL-be, akkor ne is álmodjanak a francia védőről. A negyedik hely megszerzése tehát minden szempontból létfontosságúnak tűnik.