Vágólapra másolva!
A Stade Rennes vezetése az előző évekhez képest módosított koncepcióján, és a korábbi, ambiciózus elképzelések helyett valamivel reálisabb tervekkel vágott neki a bajnokságnak. A "költekezés helyett csapatépítés" jelszó eredményesnek is bizonyult a klubnál, még ha nem is tökéletesen valósította meg a projektet (a télen csak kifizetett kétmillió eurót a svéd Kim Källströmért). Az együttes azonban egyre inkább a saját nevelésű fiatalokra épül.

A breton klub a legutóbbi két szezonban egyaránt a kiesés ellen küzdött, és az elmúlt pontvadászatban igencsak közel állt a búcsúhoz; végül mégis sikerült bennmaradnia a legjobbak között. A korábban inkább a külföldi labdarúgók szerződtetését szorgalmazó vezetőség pedig belátta, hogy a jó pénzért igazolt focistákra alapozott koncepció elhibázott volt, így új utat jelölt ki a klub számára, amelyen Bölöni Lászlónak kell vezérelnie a csapatot. A romániai szakember a nyáron került Rennes-be, és feladata elsősorban az volt, hogy lehetőség szerint minél több ifjú tehetséget építsen be az együttesbe - természetesen a kiesés elkerülése mellett.

Ennek megfelelően az élvonalban már az előző szezonban bemutatkozott fiatal Jacques Faty és Stéphane Nguéma mellett felkerült a felnőtt csapat keretéhez a szintén 1984-ben született Grégory Bourillon, valamint a nála is fiatalabb Jimmy Briand is. E négy labdarúgóban közös, hogy mindannyian alapemberei voltak a klub korosztályos gárdájának, amely tavaly megnyerte a Franciaországban hatalmas presztízzsel övezett Gambardella-kupát, a döntőben az RC Strasbourg ellen diadalmaskodva 4-1-re.

A Ligue 1 első játéknapján a fiatal titánok közülük Bourillon, Faty és Nguéma is rögtön a kezdő tizenegyben kapott helyet, vagyis Bölöni valóban komolyan vette az ifjú tehetségek csapatba építését. Fatynak sikerült is megkapaszkodnia az együttesben, és immár kihagyhatatlannak számít a Rennes védelméből, de Bourillon és Nguéma sem panaszkodhat a játéklehetőség hiányára: előbbi 32 forduló alatt 14 találkozón lépett pályára, ebből kilencszer kezdőként, míg a csatár 19 mérkőzésen szerepelt, és négy gólt ért el - mostanában csak sérülése miatt nem játszik.

Ami Briand-t illeti, ő többnyire még a klub B csapatában szerepel, a francia negyedik vonalban, de azért már ő is bemutatkozhatott a legjobbak között, sőt, egyszer a kezdők között kapott helyet. Tehetségéről mindent elmond, hogy állítólag a Manchester United kíséri figyelemmel. De a Gambardella-kupát megnyert csapatból a felsoroltakon kívül még öten debütáltak az elitben, vagyis kis híján a teljes gárda játszott már a felnőttek között.

A kapus Florent Chaigneau a cseh hálóőr, Petr Cech sérülése miatt hét összecsapáson védett; az 1985-ös születésű középpályás, Jonathan Bru, és a nála fél évvel idősebb védő, Grégory Tanagro is kapott pár percet; Arnold Mvuemba és Yoann Gourcuff viszont már komolyabb szerepet játszott. A Gourcuff név a francia futball szerelmesei számára ismerős lehet: Christian Gourcuff jelenleg a másodosztályú FC Lorient mestere, de korábban dolgozott a Rennes-nél is, Yoann pedig az ő fia. A szakemberek Briand mellett őt tartják a legtehetségesebbnek a rennes-i utánpótlásból, a bretonok tartalékgárdájának mérkőzéseit az Ajax Amsterdam, a Liverpool FC és az Arsenal FC megfigyelői látogatják szorgalmasan miatta.

Látható tehát, hogy a vezetőségnek nem kellett Bölöniben csalódnia, legalábbis ami a fiatalok csapatba építését illeti, de a másik cél, a bennmaradás is immár szinte biztosnak tűnik. A bretonok ugyanis 32 forduló után a 12. pozíciót foglalták el, pontosan tucatnyi ponttal előzték meg a még kieső helyen álló FC Metzet, vagyis valami katasztrofális dolognak kellene történnie ahhoz, hogy a csapat kiessen az élvonalból - egy jó hajrával viszont akár az első tízbe is bekerülhet a gárda.

A szakértők szerint ehhez a viszonylag jó szerepléshez az is kellett, hogy az egyesület vezetése a télen az előzetes tervekkel ellentétben mégis a klub bankszámlájához nyúljon, és kétmillió euróért leigazolja a svéd középpályást, Kim Källströmöt. A Djurgardens IF válogatott focistáját ugyan Angliába is hívták, de ő mégis a Stade Rennes-t választotta, mondván, itt biztos helye lesz a kezdők között, és egyelőre úgy tűnik, neki lett igaza: leigazolása óta eddig csak egy mérkőzést hagyott ki, és nem is futballozik rosszul. Källström a Bölöni által preferált 4-5-1-es formációban amolyan játékmesterként, visszavont támadóként szerepel, már négy gólt szerzett, és vezérletével alaposan feljavult a bretonok támadórészlege, ami elsősorban a svájci csatár, Alexandre Frei teljesítményén mérhető le. A helvét futballista az utóbbi hetekben alaposan elkapta a fonalat: az Olympique Marseille-nek négy, az RC Starsbourg-nak pedig két gólt rúgott, majd legutóbb a Girondins Bordeaux ellen is betalált.