Vágólapra másolva!

Eto'o lett az év labdarúgója Afrikában

Kamerun fővárosában, a yaoundei Hilton Hotelben pénteken este "hazai" győzelem született: az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) választásán a 2003-as teljesítmények alapján Samuel Eto'o lett a földrész legjobbja.

A 2003-as Konföderációs-kupán ezüstérmet szerzett Kamerun még a csoportküzdelmek során Eto'o góljával győzte le 1-0-ra a világbajnok Brazíliát, de a 23 éves csatár mellett szólt a Real Mallorcában mutatott kiváló játéka is. Mást ne mondjunk, Eto'o tavaly június 28-án a Recreativo ellen 3-0-ra megnyert spanyol kupadöntőben két gólt szerzett; majd másnap Konföderációs-kupa fináléjában, a párizsi Saint Denis-stadionban a franciák ellen (0-1) is pályára lépett. Az "Afrika legjobbja" címre Eto'o mellett még a nigériai Jay-Jay Okocha (Bolton) és az elefántcsontparti Didier Drogba (Olympique Marseille) volt jelölve. Okocha már korábban jelezte, hogy nem tud részt venni a péntek esti díjátadáson, mert szombaton fontos bajnoki mérkőzése van, de a távolléte végül is nem okozott nagy problémát...

Eto'o a díjat a Konföderációs-kupán szívrohamban elhunyt csapattársa és egyben jó barátja, Marc-Vivein Foe emlékének ajánlotta. A kitüntetést Foe özvegyével együtt vette át a gálán: "Köszönettel tartozom mindenkinek, aki segített az eddigi pályafutásom alatt, de ezt a díjat mindenképpen Marcnak ajánlom" - nyilatkozta szűkszavúan Eto'o, akinek a megkoronáztatását a helyszínen nagy ováció övezte.

Az ünnepségen kihirdetett 2003-as Afrika-válogatottban természetesen Okocha és Drogba is helyet kapott. A tavalyi afrikai "álomcsapat": Kameni (kameruni, Le Havre) - Laurent (kameruni, Arsenal), Toure (elefántcsontparti, Arsenal), Kuffour (ghánai, Bayern München), Trabelsi (tunéziai, Ajax Amsterdam) - Appiah (ghánai, Juventus), Pienaar (dél-afrikai, Ajax Amsterdam),Okocha (nigériai, Bolton), Fortune (dél-afrikai, Manchester United) - Eto'o (kameruni, Real Mallorca), Drogba (elefántcsontparti, Olympique Marseille)

A gála további díjazottjai között az év kapusa Idriss Carlos Kameni (kameruni, Le Havre), edzője Kadiri Ikhana (nigériai, Enyimba), legjobb fiatal játékosa Obafemi Martins (nigériai, Internazionale), klubja az Enyimba (nigériai), legjobb válogatottja pedig Kamerun lett.

Fábik Tibor

[origo]