Vágólapra másolva!
Két fordulóval a bajnokság vége előtt a Bologna FC hét ponttal előzte meg az osztályozós helyen álló Regginát, azaz a piros-kékek bent maradása biztosnak mondható. A szurkolók és a vezetők tehát fellélegezhetnek, de egyáltalán nem lehetnek elégedettek, ugyanis a szezon előtt nem ilyen szereplést vártak a csapattól. Az előző szezonhoz képest (amikor a 11. helyen zárt a társaság) ugyan elképzelhető, hogy előrébb végez a gárda, de a jelenlegi a kilencedik pozíció sem az álmok netovábbja.

A bajnokság kezdetén a szakértők és a szurkolók is azt várták a Bolognától, hogy végig harcban lesz az európai kupaszereplést jelentő hatodik helyért, s esetleg meg is szerzi azt. Harcol is a csapat hónapok óta, csak éppen nem az UEFA-kupáért, hanem a kiesés ellen. A másodosztály réme ugyan távolodni látszik, de azt mindenki érzi a klub háza táján, hogy ilyen edzővel és ilyen játékosokkal nem itt kellene tartania a csapatnak.

A Bologna FC kerete ugyanis nem tűnik gyengébbnek, mint mondjuk az AC Parma, az Udinese vagy éppen a Sampdoria állománya, a kispadon pedig az olasz labdarúgás egyik legendája, Carlo Mazzone ül. A 67 éves mester ugyan megkülönböztetett tiszteletnek örvend Itáliában, de a Bologna hívei szerint ő a fő oka a gárda várakozás alatti szereplésének. A szurkolók két dolgot rónak fel rendszeresen Mazzonénak: egyrészt szerintük a veterán tréner nem hajlandó belátni, hogy a csapat Olaszországban szokatlan, három hátvédes felállása nem működik, valamint nem igazol egy igazi góllövő csatárt.

Ha csak a statisztikákat nézzük, mindkét felvetésnek lehet alapja, a csapat gólkülönbsége ugyanis negatív. A Bologna 32 forduló alatt 43 gólt szerzett, ami átlagosnak mondható, viszont héttel többet kapott, ami egyenesen rengeteg: ennél többször csak öt csapat - köztük a három, kieső helyen álló gárda - kapusai adták meg magukat. Abban mindenki egyetért, hogy a sok kapott gól nem a kapus hibája. Az egykori válogatott egyes, Gianluca Pagliuca ugyan már 38 esztendős, de remekül véd, jóval több bravúrt mutat be, mint ahány potyagólt kap.

A gondok a védelemben vannak: Cristiano Zaccardo, Cesare Natali és Emiliano Moretti egytől egyig jó játékosok, csak éppen hárman nem tudnak elég hatékonyan fellépni az ellenfelek támadói ellen. Szinte minden olasz csapat négy hátvéddel áll fel, de Mazzone makacsul ragaszkodik a három-öt-kettes hadrendhez, amely viszont nemcsak elöl, de hátul is meglehetősen gólerős. Ráadásul a Bolognánál nem igazán működik a "mindegy, hány gólt kapunk, majd a csatárok eggyel többet rúgnak" elv, ugyanis vérbeli gólvágót hiába keresünk a piros-kékek keretében.

Egy ilyen játékosa akad a klubnak, de ő már kifelé tart a futballból. Olyannyira, hogy az elmúlt héten Giuseppe Signori - merthogy természetesen róla van szó - bejelentette: a szezon végén távozik a csapattól és az olasz labdarúgásból. Saját bevallása szerint Beppe még nem döntötte el, hogy visszavonul, vagy külföldön folytatja, de az biztos, hogy a Bologna szurkolói tavasszal láthatják utoljára kedvencüket. Ugyan Signori az utóbbi két évben szinte többet sérült, mint egészséges, és már nem tanyázik a góllövőlista élmezőnyében, mint a kilencvenes évek második felében, de rutinja és gólérzékenysége, valamint kapu előtti határozottsága egyedülálló a csapatban.

A Bologna többi támadója, Claudio Bellucci, Fausto Rossini és az albán Igli Tare nem képes szezonról szezonra legalább tíz-tizenöt gólra, egy ilyen támadó nélkül pedig a merészebb célok nem valósíthatók meg. Márpedig bátor célkitűzésekben most sincs hiány: a vezetőség bőszen hangoztatja, hogy 2005 őszén újra európai kupamérkőzéseket szeretne majd látni a Renato dall'Ara stadionban. Mivel arra kicsi az esély, hogy valamelyik élcsapat Bolognába hozza Bajnokok Ligája-, illetve UEFA-kupa-találkozóit, mindez azt jelenti, hogy a helyi csapatnak kell a következő bajnokságot az első hat hely valamelyikén zárnia, vagy megnyernie az olasz kupát.

Egy góllövő csatárra tehát nagy szüksége van a Bolognának, és most, hogy a szezon hátralévő mérkőzéseinek már nem lesz különösebb tétjük a csapat számára, el lehet kezdeni a keresgélést a játékospiacon. A pletykák szerint a bresciai Simone del Nero, a jelenleg a Regginát erősítő Emiliano Bonazzoli, esetleg a laziós Simone Inzaghi lehet Signori utóda az ősztől. Egy támadó érkezése azonban a szurkolók szerint nem oldana meg minden gondot a csapatnál, szükség van további személyi, valamint taktikai változásokra is, például át kell térni a négyvédős felállásra. A kérdés csak az, hogy Carlo Mazzone hajlandó lesz-e erre. Már ha jövőre is ő lesz a Bologna edzője.