Vágólapra másolva!

Az 1860 München ellen búcsúzik stadionjától a 'Gladbach

A Bundesliga utolsó fordulójában sorra kerülő Borussia Mönchengladbach-1860 München találkozó történelmi összecsapás lesz: ez lesz ugyanis az utolsó mérkőzés, amit a Bökelberg-stadionban játszanak. A 'Gladbach a következő szezonban már a vadonatúj Nordpark Arenában rendezi hazai találkozóit, és bár a klubnál jobb szerepléssel szerették volna búcsúztatni régi pályájukat, a katasztrofális szezonkezdet után így sem lehetnek teljesen elégedetlenek.

A Borussia az előző két szezonban egyaránt a 12. helyen végzett a Bundesligában, a különbség csupán annyi volt, hogy előbb Hans Meyerrel, majd pedig Ewald Lienennel a kispadon szerezte meg ezt a pozíciót a csapat - utóbbi tréner az előző idény közben váltotta az előbbit.

A jelenlegi pontvadászatra az egy számjegyű helyezés volt a célkitűzés, ám miután hat forduló alatt négy vereséget szenvedett a gárda, ezt gyorsan a biztos bennmaradásra kellett módosítani, és ezt már nem Lienennek, hanem utódjának, Holger Fachnak kellett elérnie. A klub egykori futballistája tavaly nyáron még az egyesület tartalékcsapatának volt az edzője, szeptemberben pedig már az első csapatot irányíthatta.

A zöld-feketék szereplése azonban eleinte vele sem javult valami sokat: bár a vereségsorozatnak vége szakadt, az első győzelemre Fach irányításával újabb hat mérkőzést kellett várni. A VfL Wolfsburg elleni, meglehetősen váratlan idegenbeli 3-1-es diadal azonban valamiféle gátlásokat szabadíthatott fel a focistákban, mert ezt követően négy meccsből hármat megnyert az együttes, és ennek köszönhetően az utolsó előtti helyről a 13. pozícióba jött fel a tabellán, és itt tölthette a téli szünetet.

Nem csoda, hogy a klub vezetősége úgy döntött: 2006-ig meghosszabbítja Fach szerződését. A szakember ugyanis először csak az idény végéig kötelezte el magát új szerepkörében, de a remek eredmények után mindenki hosszabb távra kezdett el tervezni. Főleg, hogy a téli szünetben a tréner még jobban a saját ízlése szerint alakíthatta az együttest. A szakember három labdarúgót is elküldött a keretből, érdekes, hogy mindhárman a támadórészleget erősítették.

A dán Morten Skoubót a West Bromwich Albionnak, a ghánai Lawrence Aidoót az 1. FC Nürnbergnek, a belga Peter Van Houdtot pedig az MSV Duisburgnak passzolták el. A csapathoz eközben három új futballista is érkezett, de közülük csak egy volt csatár: Tomislav Maricot a VfL Wolfsburgtól vették kölcsön az idény végéig. Rajta kívül jött még a Real Madrid fiatal középhátvédje, Rubén, de a legnagyobb fogásnak a másodosztályú Wacker Burghausen fiatal középpályása, Thomas Broich ígérkezett.

Az utánpótlás-válogatott focistát az 1860 München is hívta, de ő a 'Gladbachot választotta, a Borussia pedig 300 ezer eurót fizetett érte. A tavaszi szezon előtt tehát megint mindenki bizakodó volt a klub háza táján, ám akárcsak a bajnokság kezdetén, a szurkolóknak megint csalódniuk kellett. Az első öt idei meccsen ugyanis a gárda mindössze egy pontot szedett össze, és ennek köszönhetően ismét visszaesett a kiesőzónába.

Az új szerzemények közül egyedül Broich igazolta a várakozást, Maric nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Rubén pedig vállsérülést szenvedett, amit meg kellett műteni, így gyorsan visszautazott Madridba. A legnagyobb vitát azonban a kapusposzt váltotta ki: az első számú portás, Jörg Stiel ugyanis rendkívül bizonytalanul védett, és az Eintracht Frankfurt ellen egyértelműen az ő nyakába lehetett varrni a vereséget. A gond csak az volt, hogy a kispadon a Bundesliga jelenlegi legidősebb futballistája, a veterán Claus Reitmaier ült, és a drukkerek benne sem bíztak túlságosan.

Fach viszont igen, a Hannover '96 ellen a matuzsálemet állította a kapuba, és a 'Gladbach 1-0-ra nyerni tudott. Reitmaier a következő három mérkőzésen is bizalmat kapott, a Bayern München elleni 5-2-es kudarc után azonban visszakerült a kispadra, és azóta ismét Stiel védi a Borussia kapuját - úgy látszik, a szünet jót tett neki.

Mint ahogyan az egész csapat magához tért az év eleji sokkból, és legalább hazai pályán gyűjtögeti a pontokat, aminek köszönhetően ismét viszonylagos biztonságba került. Egy fordulóval a bajnokság zárása előtt a gárda a 13. helyen áll, a bennmaradás már biztosított, így jöhet a búcsú a Bökelberg-stadiontól, majd ősztől az új szezon egy új arénában,egy jobb szereplés reményében.