Vágólapra másolva!
Tizenhét év után ismét elnyerte a legrangosabb európai trófeát a Porto. A Monaco elleni fináléban három villanás eldöntötte a kupa sorsát, az addig lehengerlő támadójátékot produkáló franciák nem tudtak mit kezdeni a portugálok olasz csapatokat idéző védekezésével. Az ünneplés mellett van miért szomorkodnia is a Porto-drukkereknek, a csapatot két és fél év alatt a csúcsra juttató Jose Mourinho ugyanis a várakozásnak megfelelően elhagyja a klubot.

Érdekes képeket láthattunk a szerda esti BL-döntő lefújása után. Míg a portói játékosok ünnepeltek, edzőjük, Jose Mourinho morcos tekintettel járt-kelt közöttük, és bár mindegyik játékosát sorra megölelte, majd a díjátadáson a kupára is nyomott egy csókot, nem tűnt boldognak. Az az ember, aki az Old Traffordon, a MU elleni továbbjutást érő gól után óriási sprintet kivágva rohant játékosaihoz, és alig fért a bőrébe.

Hetekkel ezelőtt kiszivárgott, hogy Roman Abramovics, a Chelsea milliárdos elnöke Mourinhót szeretné a távozó Claudio Ranieri helyére, és a pletykát egyik fél sem tagadta. A portugál edző a döntő után is megerősítette távozását: "Tetszik a Chelsea ajánlata, de még nem tudok konkrétummal szolgálni, előbb egyeztetnem kell a portói vezetőkkel."

Érdekesség, hogy Gerard Houllier menesztése után az angol média a Liverpool kispadjára is esélyesnek tartotta Mourinhót, aki a nemcsak a mérkőzést, de portói éveit is értékelte: "A második gól mindent eldöntött. Ennél szebben nem is búcsúzhatnék a klubtól, két és fél év alatt mindent megnyertünk. Egy 'alvó' gárdát vettem át, de úgy érzem, sikerült felráznom őket. Azért döntöttem a búcsúzás mellett, mert ennél többet már nem érhetek el Portugáliában, és új kihívásokra van szükségem."

Jorge Costa, a portugálok kapitánya tavaly az UEFA-kupát, idén a BL-serleget vehette át Lennart Johanssontól, az UEFA elnökétől, de látszólag nem unja a procedúrát : "Hihetetlen, hogy összejött. Egy álom vált valóra. Mindenki benne van ebben a sikerben, aki ennél a csodálatos klubnál dolgozik. Nehéz ennél eredményesebb szezont zárni, de most nem is ez a lényeg, egyelőre ünnepelünk, aztán majd meglátjuk, mi lesz ősszel."

Így szavaztak Önök!

Monaco-Porto csúcstalálkozó a végső győzelemért. Mi lesz?
- Monacói focivarázs 3161 - 57,6 %
- Eredményes, de ízetlen portói célfutball 1319 - 24,0 %
- Dögunalom, büntetők 1008 - 18,4 %

(Összesen: 5488 szavazat)



A fiatal edző arra is kitért, hogy Giuly korai kiválása nagyban meghatározta csapata játékát: "Ludovic fontos ember, akinek kulcsszerepe van a támadások szervezésében. A kiesése óriási veszteség volt." A hírek szerint az ágyéksérülés miatt az Eb-részvétele is veszélybe került a támadónak, bár ez majd csak a tüzetesebb orvosi vizsgálatok után derül ki.

Deschamps a vereség ellenére megdicsérte csapatát, amely a nagy menetelés során a Real Madridot és a Chelsea-t is eltakarította az útból: "Fantasztikus szezont zártunk, mégis szomorúsággal tölt el, hogy nem nyertünk semmit. A játékosok igazán megérdemeltek volna egy trófeát, jutalmul azért, amit idén véghezvittek."

Természetesen a döntő után ismét előtérbe került Deschamps jövője, akit mostanság két egykori csapatával, a Juventusszal és Chelsea-vel is hírbe hoztak: "Ez nem a megfelelő időpont, hogy erről beszéljek. Előbb pár nap nyugalomra van szükségem, hogy áttekintsem a lehetőségeket."

[origo]