Vágólapra másolva!
A portugáliai Európa-bajnokság előtti utolsó erőfelmérés a németek számára alaposan félresikerült - írták a hétfői német lapok a 2-0-s magyar győzelemmel végződött vasárnapi kaiserslauterni mérkőzésről. A vereség után Rudi Völler, a németek kapitánya kijelentette, hogy újra kell gondolnia a csapat összeállítását. Lothar Matthäus büszke csapatára, és egy kicsit élvezni akarja a sikerrel járó dicsőséget, mielőtt folytatja munkáját a válogatott élén.

Németül a "Tor" annyit tesz: gól. Ezzel a szóviccel bohóckodik a Bild hétfői száma is, amikor a vasárnapi, kaiserslauterni Németország-Magyarország (0-2) nemzetek közötti válogatott labdarúgó-mérkőzés tanulságait elemzi. A német sajtó egyöntetű következtetése: Lothar Matthäus, a magyarok szakvezetője alaposan átverte egykori csapattársát, Rudi Völlert, a németek "teamchef"-jét, amikor arról beszélt, hogy 22 törzsjátékosa távollétében "szedett-vedett" együttese esélytelen a világbajnoki ezüstérmessel szemben.

"A magyarok gulyást csináltak belőlünk" - vélekedett a legnagyobb olvasótáborral rendelkező Bild. "Ha ilyen a formánk, ki se álljunk Hollandia ellen" - tette hozzá a lap a németek első Eb-csoportmeccsére utalva. Az újság szerint a német csapat méltóképpen akarta megünnepelni az 1954-es világbajnokság döntőjében a magyar Aranycsapat fölött aratott 3-2-es győzelmet, de siralmasan csődöt mondott: Helmut Rahn, "a főnök" (az 1954-es döntő győztes góljának tavaly elhunyt szerzője) biztos szégyellte volna magát - vélte a Bild. Matthäus szerint a két magyar gól szerzőjéről, Torghelle Sándorról "még sokat fogunk hallani".

A Kicker lesújtó értékelése szerint a németeknek még egy, a bernihez hasonló csodára lesz szükségük ahhoz, hogy a portugáliai Európa-bajnokságon jól szerepeljenek. Momentán ugyanis minden hiányzik Völler csapatából: a jó kapus, a védelem, a kreatív középpálya és a gólképes csatárok. A játékosok egyéni osztályzata mindennél többet mond. (A németeknél az 1-es a legjobb, a 6-os a leggyengébb osztályzat.)

Magyarország: Király (2) - Juhasz (3), Stark (3,5), Tóth A. (3) - Bodnár (3,5), Huszti (3, Bodor) - Rósa D. (3,5), Szélesi (3), Leandro (3, Tóth B.) - Gera (2, Gyepes) - Torghelle (1,5).
Németország: Kahn (3) - Hinkel (5, Schweinsteiger 3), Wörns (5), Nowotny (5), Lahm (2,5) - Schneider (5), Hamann (5,5), Frings (5), Ballack (4) - Klose (5,5, Brdaric 3), Bobic (4).

A középcsatár Torghelle Sándor két gólja megérdemelt, 2-0-s győzelemhez juttatta a Lothar Matthäus által edzett, nemzetközi szinten csak másodrangúnak tartott magyar labdarúgó-válogatottat - írja a Süddeutsche Zeitung. Torghellét felsőfokú jelzőkkel illeti a lap, miként Gerát és Leandrót is dicséri, kiemelve, hogy "40 órás repülőút fáradalmaival lépett pályára Magyarország a Fritz Walter-stadionban."

A találkozó után megható volt látni azt a szeretetet, amellyel a mintegy kétszáz, Magyarországról autóval Kaiserslauternbe kiutazott fiatal szurkoló körülvette Királyékat - az autogramkérők szorongatták a magyar hősöket, akik a számukra szokatlan kötelezettségnek fülig érő szájjal tettek eleget.

"Tavaly őszel, a lengyelek ellen játszottam legutóbb a válogatottban, azóta klubomban sem jutottam szóhoz, de nem éreztem a hosszú kihagyást" - mondta a 48. válogatottsága alkalmával hibátlan teljesítményt nyújtó Király Gábor, aki valószínűleg Angliába távozik a Hertha BSC-től, ahol lejárt a szerződése. "Higgadtan, nagy-nagy lelkesedéssel futballozott a csapat. Szenzációs az eredmény, de nem szabad rózsaszín álmokat kergetnünk, a földön kell maradnunk" - tette hozzá a hálóőr.

Ekkor még senki sem tudta, mi lesz Lothar Matthäus sorsa, holott vasárnap este már aláírták a szerződést a Besiktas megbízottai Vicente del Bosquéval, a Real Madrid tavaly nyáron menesztett egykori trénerével. Igen ám, de erről csak hétfőn délelőtt, az AS című lap website-járól értesült a futballvilág.

"Én már múlt hét közepén tudtam, hogy egy spanyol edzővel tárgyalnak a törökök, de a személy kilétéről nem volt információm" - mondta még Kaiserslauternből telefonon az [origo]-nak Bozóky Imre, az MLSZ elnöke. "Ezzel a Matthäus-ügy lezárult, habár igazából ilyen ügy nem is létezett, mert én mindvégig biztos voltam abban, hogy Lothar kitölti 2005 végéig szóló szerződését."

Ch. Gáll András

[origo]