Vágólapra másolva!
Egykori sikeredzőként és a bajnoki mérkőzéseket közvetítő RTL Klub televíziós szakkommentátoraként Verebes József egyértelműen kijelentette, hogy elégedett a bajnokság felsőházának utolsó pillanatig izgalmakat adó véghajrájával, ám azt sem tagadta, a múlthoz képest technikailag képzetlenebbek a futballisták. A hajdani mesteredző a pontvadászatról és a csapatok szerepléséről is elmondta a véleményét.

- Az elmúlt években tapasztaltakhoz képest milyennek ítéli a bajnokság nívóját? - kérdeztük Verebes Józsefet.
- Mindenképpen sokat fejlődtek a csapatok, főként az első hat közé került együttesek, ráadásul régen látott izgalmas hajrában lehetett részünk. Valóban az utolsó pillanatig nyílt volt az aranyérem sorsa, és ez feltétlenül emelte a futball iránti érdeklődést. Ráadásul az RTL Klub rendre jól választotta ki a meccseket is, hiszen mint szakkommentátor nem is emlékszem, hogy unalmas, eseménytelen kilencven percben lett volna részünk. Az alapszakaszból például a kifejezetten nagy iramú Pécs-Ferencváros mérkőzés ugrik be, amelyen a Fradi nyert egy-nullára, mindenesetre az egész szezont figyelembe véve újfent bebizonyosodott, hogy a televíziónak hatalmas szerepe van a futball népszerűsítésében.

- Miként értékeli, hogy a következő idényben újra megemelt létszámú, tizenhat csapatos mezőny rajtol majd?
- A tizenkét csapatos rendszerben a felsőház izgalmas hajrája fényese bevált, az alsóház küzdelmei viszont érdektelenségbe fulladtak. A megszokott tizenhat csapatos létszám nagy előnye, hogy több helyen láthatnak élvonalbeli meccseket. Viszont nem mindegy, hogy milyen stadionokba látogathatnak ki a szurkolók. Mivel az RTL Klubbal több helyszínről közvetítettünk, bátran kijelenthetem, az ötvenes éveket idézi a stadionok nagy részének az állapota. Ekkora "Balkánt" azért nem mutathatunk Európának, és nem véletlen, hogy a kulturálatlan körülmények miatt kevesen járnak meccsre, igaz, ebben az eredménytelenség is szerepet játszik. Mindenesetre félre kellene tenni a politikát a pályák felújítása ügyében, hiszen a futball közügy, és a mindenkori kormánynak kötelessége kell, hogy legyen ezt a világszerte virágzó sportágat segítenie.

- Mely csapatok fejlődtek a legtöbbet a mögöttünk hagyott pontvadászatban?
- Az első hat helyezettet feltétlenül dicsérhetem, önmagukhoz képest rengeteget léptek előre, és próbáltak tudatosan futballozni. Amíg az MTK nem szakadt le, öt csapatnak is esélye volt a bajnoki címre, amire az utóbbi években nem akadt példa. A kék-fehéreknél köztudottan anyagi okokra vezethető vissza a hajrá kudarcsorozata, az utolsó, Újpest elleni mérkőzésen morálisan mégis sikerült felülemelkedniük a gondokon, így megmentették a bajnokság tisztaságát is. Egervári Sándor, az MTK vezetőedzője dicséretre méltó diplomáciával nyilatkozott a hajrában csapatáról, ám neki már nem sikerült pénz nélkül motiválnia együttesét, mint például Csertői Aurélnak Siófokon. A Balaton FC mellett a rájátszásban felszabadultan futballozó Sopron is minden elismerést megérdemel, elvégre szinte az összes bajnokesélyestől pontokat vett el. A tavasz egyértelműen az Újpesté volt, míg a Ferencváros nem engedhet meg magának olyan szériát, mint az egymás után elszenvedett négy vereség, igaz, az MTK elleni három kiállítással szinte "szétszedték" a zöld-fehérek teljes védelmét, a Fradi erejét mutatja azonban, hogy így is bajnok lett.

- Mi az, amit hiányolt a szezonban?
- A gyorsaságot. A labdával még mindig nem azzal a sebességgel játszanak idehaza, mint külföldön, persze, ez ügyben a képességek hiánya is befolyásolja a gyorsabb stílust.

- Akadnak olyan futballisták, akiket el tudott volna képzelni a hajdani remek Rába ETO-ban, vagy az akkori válogatottban?
- Vannak ilyenek, hogy csak Tökölit és Sándor Tamást említsem, ám éppen a hét végén játszott az 1993-94-es válogatottunk a Váccal jubileumi meccset, amelyen fekete-fehéren kiderült, technikailag óriási a különbség az akkori és a mostani játékosok között. Elvitathatatlan, hogy manapság egyre kevesebb a képzett, jó futballista, vagyis a legfontosabb feladat a minőség megteremtése, amit utánpótlásszinten ideje lenne elkezdeni.

Bánki József