Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség nyoni központjában pénteken elkészítették a Bajnokok Ligája selejtezője 1. és 2. fordulójának sorsolását, valamint az UEFA-kupa kvalifikációjának párosítását. A Ferencváros a BL-ben a második körben kapcsolódik be, s ellenfele a fehérorosz Gomel vagy az albán FK Tirana lesz. Az első mérkőzést július 28-án idegenben játssza Pintér Attila együttese, a visszavágóra augusztus 4-én kerül sor. Az UEFA-kupa-selejtező 1. fordulójában az NB I/B-ből feljutott Budapest Honvéd az örmény MIKA Ashtarakkal találkozik. A kupadöntősként induló kispestiek július 15-én idegenben kezdenek, majd 29-én az Üllői úton fogadják a riválist.

Az albán FK Tirana elég simán, kilencpontos előnnyel nyerte hazája bajnokságát a fővárosi vetélytárs Dinamo és a Vllaznia Skhodra előtt, 36 mérkőzéséből 24-et megnyert, nyolcszor döntetlenre végzett, négyszer pedig kikapott. Érdekesség, hogy a Fradi egy éve játszott edzőmérkőzést az albán együttessel, de akkor 2-1-re kikapott.

Az albánok akkor a következő összeállításban játszottak: Egbo (Hidi, 46.)-Sina, Dabullah (Merkoci, 72.), Pinari, Mulku (Patusi, 46.) - Halimi, Lici, Muka (Prenga, 72.), Dede - Xhafa, Fortuzi

A csapat legjobbja Indrit Fortuzi, akit a magyar bajnok már kétszer is megpróbált szerződtetni a korábbi években, sikertelenül. Az FK Tiranai idei elsősége a 21. bajnoki arany a klub történetében, a kupát eddig 12-szer hódították el.

Cél a továbbjutás!

A zöld-fehéreknek az egyik lehetséges ellenfél szinte házhoz jön, hiszen kedden az Újpest a Megyeri úton edzőmeccsen fogadja az FC Tirana együttesét. A találkozón a Ferencváros szakmai stábja is jelen lesz. A lehetséges ellenfelekről Pintér Attila, az FTC vezetőedzője a következőket nyilatkozta.
"Teljesen mindegy, melyik csapat lesz az ellenfelünk, ugyanis nem lehet más célunk, mint a továbbjutás. Ugyanakkor nem árt az óvatosság, hiszen tavaly a felkészülési időszakban az albánoktól kettő-egyes vereséget szenvedett a csapat, míg a két évvel ezelőtt a fehérorosz Gomellel egy-egy lett a vége. Természetesen a két csapat mérkőzését mi is megtekintjük, de ismétlem, bárki is lesz az ellenfelünk, mindenképpen tovább kell jutnunk."
Bánki József



A május 16-i kupadöntőt is elbukta a csapat, hosszabbításban nyert 1-0-ra a Saktszjor Salihorsk együttese. A Gomel azon a találkozón így állt fel:
Afanaszenka - Shahoika, Popel (Huszajnov, 46.), Harapniu, Pankavets - Zinovjev, (Haracu, 110.), Lukasenka, Vusau (Zabalotski, 69.) - Bliznyuk, Razumau, Danilau.

A csapat legjobbja a csatár Henadz Bliznyuk, ő tavaly 18 találattal társ-gólkirály lett.

a párosítások, Bajnokok Ligája, selejtező, 1. forduló (július 14. és 21.):
1. mérkőzés: KR Reykjavík (izlandi) - Shelbourne (ír)
2. mérkőzés: Skonto Riga (lett) - Rhyl (walesi)
3. mérkőzés: Flora Tallinn (észt) - Nova Gorica (szlovén)
4. mérkőzés: HJK Helsinki (finn) - Linfield (északír)
5. mérkőzés: Pobeda Prilep (macedón) - Pjunyik Jereván (örmény)
6. mérkőzés: Sheriff Tiraspol (moldáv) - Jeunesse Esch (luxemburgi)
7. mérkőzés: WIT Tbiliszi (grúz) - HB Torshavn (feröeri)
8. mérkőzés: Sliema Wanderers (máltai) - Kaunas (litván)
9. mérkőzés: Siroki Brijeg (bosnyák) - Baku (azeri)
10. mérkőzés: Gomel (fehérorosz) - FK Tirana (albán)

selejtező, 2. forduló (július 28., augusztus 4.):
5. párharc továbbjutója - Sahtyor Donyeck (ukrán)
APOEL Nicosia (ciprusi) - Sparta Praha (cseh)
Rosenborg (norvég) - 6. párharc továbbjutója
Young Boys (svájci) - Crvena zvezda (szerb-montenegrói)
3. párharc továbbjutója - FC Köbenhavn (dán)
9. párharc továbbjutója - CSZKA Moszkva (orosz)
Zilina (szlovák) - Dinamo Bucuresti (román)
4. párharc továbbjutója - Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
2. párharc továbbjutója - Trabzonspor (török)
FC Bruges (belga) - Lokomotiv Plovdiv (bolgár)
10. párharc továbbjutója - FERENCVÁROS
Hajduk Split (horvát) - 1. párharc továbbjutója
Djurgarden (svéd) - 8. párharc továbbjutója
7. párharc továbbjutója - Wisla Kraków (lengyel).

[origo]/(MTI)