Vágólapra másolva!
Az AC Siena a nemrég befejeződött bajnokságban újoncként a 13. helyen zárt, így megőrizte élvonalbeli tagságát. Ezzel természetesen mindenki elégedett volt a klubnál, de a vezetőség a következő szezonra merészebb célokat tűzött a csapat elé: a fekete-fehéreknek a 2004-2005-ös idényben kvalifikálniuk kell magukat az UEFA-kupába! A gárdának e bátor tervet már nem Giuseppe Papadopulo irányításával kell teljesítenie, hiszen az elnökség néhány napja Luigi Simonit nevezte ki a gárda élére.

Tavaly nyáron, amikor az AC Siena a másodosztály bajnokaként feljutott az élvonalba, mindenki tisztában volt vele, hogy a Serie A-hoz jelentősen meg kell erősíteni a játékoskeretet. Ez meg is történt, és az Enrico Chiesát, Tore-Andre Flót, Nicola Ventolát, vagy a brazilokat, Taddeit, majd később Júniort, Juárezt és Roque Júniort is soraiban tudó csapat teljesítette is a célt, kivívta a további élvonalbeli szereplés jogát.

A sikerben természetesen komoly szerepe volt a vezetőedzőnek, Giuseppe Papadopulónak is, aki már a feljutás idején is a fekete-fehérek kispadján ült. A tréner remekül építette be csapatába az új igazolásokat, ugyanakkor sikerült megtartania a másodosztályban a csapatra jellemző lelkesedést és töretlen küzdeni akarást.

A jövőt mégsem vele képzeli el a klubelnök, Paolo de Luca. A presidente ugyanis a fejébe vette, hogy igazi nagycsapatot épít az Artemio Franchi stadionban, ehhez pedig Papadopulo nem elég híres edző számára. Mindez már az előző idény utolsó heteiben sejthető volt, a bajnokság végén, a bennmaradás kivívásával vált biztossá (paradox módon Papadopulo úgy menthette volna meg az állását, ha kiesik a csapattal, akkor ugyanis minden bizonnyal ő maradt volna a tréner).

Az olasz sajtóban természetesen számos edzőt hoztak össze a Sienával, például a Regginától kirúgott Luigi de Caniót, vagy a Piacenzát irányító Luigi Cagnit. A keresztnevet eltalálták...

De Luca elnök először egy igazi nagyágyút, a török Fatih Terimet szerette volna megszerezni, de a Fiorentina és az AC Milan korábbi mestere nemet mondott a felkérésre, mondván, szívesen visszatérne Itáliába, de előbb pihenni akar. Ezután került a képbe Luigi Simoni.

A 65 éves Simoni komoly edzői tapasztalattal rendelkezik, hiszen először 1975-ben irányított felnőttcsapatot (akkor a másodosztályú Genoát vette át idény közben és tartotta bent), az A ligában pedig 1977-ben mutatkozott be. Összesen 13 olasz klubnál dolgozott, volt többek között a Lazio, a Napoli és az Internazionale edzője is (a milánói kék-feketékkel 1998-ban UEFA-kupát nyert), mégis inkább a kiscsapatok fekszenek neki: eddig összesen nyolc gárdával sikerült a trénernek eggyel magasabb osztályba jutnia (legutóbb az Anconát juttatta fel a Serie A-ba, 2003 nyarán).

Mivel a 2003-2004-es idényben ez a Napolival nem sikerült Simoninak (a nápolyiak jelenlegi helyzetét figyelembe véve ezen nincs mit csodálkozni), a mester a szezon végén szabaddá vált.

De csupán néhány napra, június 14-én ugyanis Paolo de Luca bejelentette, hogy a következő bajnokságban Simoni lesz az AC Siena vezetőedzője. Ünnepi beszédében az elnök így fogalmazott: "Elsősorban komolysága és a csapathoz remekül illő stílusa miatt választottam Simonit. Vele nem csupán a bennmaradás lesz a célunk, hanem az európai kupaszereplés." Erre már a trénernek is muszáj volt reagálnia: "Európa? Nem lesz könnyű, de megpróbáljuk. Mindent megteszünk majd, hogy sikerüljön, de Isten útjai kifürkészhetetlenek. Már ma elkezdünk dolgozni, hiszen sok a tennivaló, de bízom magamban és kollégáimban, valamint a játékosokban."

Hogy kik lesznek jövőre a Siena játékosai, az ilyentájt, az átigazolási időszak elején finoman szólva is kérdéses. Az első lépés a jelenlegi kulcsemberek megtartása lenne, ami nem lesz könnyű, hiszen az előző szezonban jó néhány futballista csak kölcsönben szerepelt Sienában. Közülük Leandro Cufré és Bruno Cirillo megtartására jó az esély, Generoso Rossi kapus, Juárez, Roque Júnior, Guigou, Júnior és Nikola Lazetic ügyében azonban még tárgyalni kell; arra nincs sok esély, hogy valamennyiüket sikerül újra kölcsönkapni, esetleg megvásárolni.

A csatárok viszont, úgy fest, maradnak: Enrico Chiesa egy évvel meghosszabbította szerződését (ő egyébként a jelenlegi keret egyetlen tagja, aki korában már dolgozott Luigi Simonival, még a '90-es évek elején, a Cremonesénél), de Flo és Ventola is jól érzi magát a klubnál.

Az UEFA-kupás hely eléréséhez persze erősíteni is kell, tervekben és nevekben nincs is hiány: a védelembe Francesco Colonnese (Lazio) és Vittorio Tosto (Napoli) érkezhet, ráadásul mindkettejük megszerzését könnyítheti, hogy lejárt a kontraktusuk, így ingyen igazolhatók.

A középpályára már érkezett egy új fiú, mégpedig Matteo Serafini (az előző idényben 14 gólt szerzett a harmadosztályú Arezzóban), a minden bizonnyal távozó brazil Taddei helyére pedig az argentin Lucas Martín Castrománt szeretné az elnök. Több nevet egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, azonban De Luca elnök ambícióit ismerve nem zárható ki, hogy a Siena igazol néhány nagyágyút.