Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid ugyan végig harcban volt az UEFA-kupa-indulást érő hatodik helyért, ám végül, gyenge hajrája miatt, a fővárosi klub kénytelen beérni az Intertotó-kupa-szerepléssel. Annak érdekében, hogy ez többé ne történhessen meg, a klub vezetősége jelentősen meg kívánja erősíteni a játékoskeretet: már most, az átigazolási időszak elején sikerült szerződtetni jó néhány ismert labdarúgót.

A bajnokságban a hetedik helyen végzett az Atlético Madrid, ami alapvetően meghatározza a csapat nyári programját. Ez a pozíció ugyanis Intertotó-kupa-indulást ér, amely sorozat viszont jóval a következő bajnokság kezdete előtt indul, így a csapatnak már július elején, alig pár nappal az Európa-bajnokság vége után el kell kezdeni a felkészülést. Ezenfelül hamar végezni kell a játékoskeret kialakításával is, hiszen a kupába lehetőleg minden új focistát be kell nevezni.

Az első új arc a kispadra érkezett, persze nem cserejátékosról, hanem vezetőedzőről van szó. Az előző bajnokságban a csapatot irányító tréner, Gregorio Manzano ugyanis a szezon végén távozott a klubtól. Utódja is hamar meglett, mégpedig a CD Albacetét a csodával határos módon az élvonalban tartó César Ferrando személyében. Az ifjú szakvezető, mint elmondta, nehéz szívvel hagyta ott azt a klubot, mely híressé tette, de egy ekkora lehetőséget nem hagyhatott ki.

Sokáig úgy tűnt, Ferrando nem egyedül jön, hanem hozza magával egykori csapata középhátvédjét, Pablót is. Könnyen lehet azonban, hogy a hátvéd átigazolása végül meghiúsul, természetesen az anyagiak miatt. A két klub álláspontja ugyanis jelenleg meglehetősen messze áll egymástól, és jelentősebb elmozdulás egyelőre nem történt. Igaz, idejük még van a feleknek.

Kapust viszont már biztosan igazolt az Atlético, amire a szakvezetés szerint azért volt szükség, mert sem Sergio Aragoneses, sem az argentin Germán Burgos nem nyújtott meggyőző teljesítményt. Az első kiszemelt Sander Westerveld volt, de a Real Sociedad holland portása végül nemet mondott a fővárosiak ajánlatára. Így az RCD Mallorca argentin kapusa, Leo Franco került a klubhoz, aki saját bevallása szerint nagyon boldogan szerződött, ahogy fogalmazott: "Európa egyik legjobb csapatához".

Ha ma még nem is az hamarosan az lehet az Atlético, különösen, ha a többi tervezett igazolást is sikerül nyélbe ütni. A védelemben már biztosan lesz két új játékos, hiszen Antonio López és a kolumbiai Luis Amaranto Perea már aláírta új szerződését. Perea igen nagy fogásnak számít, hiszen alapembere a Világkupa-győztes, Libertadores-kupa-döntős Boca Juniorsnak.

Az Atlético 3,5 millió eurót fizetett Pereáért, aki természetesen nagyra tartja új klubját, különösen annak örül, hogy egy csapatban futballozhat majd Fernando Torresszel, akit a világ egyik legjobb csatárának tart. Ezt minden bizonnyal még az Európa-bajnokság előtt nyilatkozta a kolumbiai... Antonio López a Real Valladolidot hagyta ott az Atlético kedvéért kerek egymillió euróért, így a balhátvéd ősszel nemzetközi kupamérkőzéseket játszhat a Vicente Calderón stadionban, nem pedig másodosztályú bajnokikat a José Zorrillában.

A középpályán is várható némi vérfrissítés, de itt egyelőre kevés a konkrétum. Az első számú kiszemelt az élvonalból kiesett Celta Vigo játékosa, Peter Luccin. A franciáért a hírek szerint számos klub bejelentkezett, bár a vigóiak egyelőre csak az Atlético érdeklődéséről tájékoztatták a sajtót. A Celta a hírek szerint kilencmillió eurót kér a középpályásért, a madridiak viszont ennek az összegnek csupán az egyharmadát szeretnék átutalni az immár másodosztályú csapat számlájára. Vetélytársuk a Besiktas JK és (amennyiben Edgar Davids kölcsönszerződését nem sikerül meghosszabbítani) az FC Barcelona lehet, a játékos szerint egy-két héten belül eldől, hol folytatja pályafutását.

A legnagyobb nevek természetesen a csatársorba érkezhetnek, hiszen a klub előrehaladott tárgyalásokat folytat a kameruni Samuel Eto'o és a szerb Szavo Milosevics ügyében az RCD Mallorcával, illetve a Celta Vigóval. Előbbi eset látszik egyszerűbbnek: ha a madridiak kifizetik a piros-feketék által kért (a jól értesültek szerint 18 millió euró körüli) összeget, már vihetik is Eto'o-t. Milosevics esete jóval bonyolultabb, ő ugyanis papíron az AC Parma labdarúgója, így az olaszokkal kell megegyezni, ami a nemzetközi labdarúgó-álmoskönyv szerint hosszú, fárasztó alkudozást jelent.

Persze nem csak jönnek a klubhoz a játékosok, néhány focistának ősszel már nem a Vicente Calderón stadionban lesz névre szóló öltözőszekrénye. A brazil Rodrigo Fabri hazájában folytatja pályafutását (a Cruzeiro vagy a Corinthians lehet új klubja), rajta kívül a román Cosmin Contra, a holland Kizito Musampa és Javi Moreno "nem illik bele a klub elképzeléseibe", így megfelelő ajánlat esetén valamennyien távozhatnak.

A megfelelő ajánlat pedig előbb-utóbb biztosan megérkezik, így néhány új igazolásra még szüksége lesz az Atléticónak ahhoz, hogy végre úgy szerepeljen, ahogy azt a nemrég elhunyt Jesús Gil y Gil elvárná.