Vágólapra másolva!
A 24 csapatos Serie B-ből a létszámemelés és a Fiorentina sikeres osztályozója miatt végül hat klub jutott fel az első ligába. Köztük akad jó pár olyan gárda is, amelytől a szakértők, de talán még saját szurkolóik sem vártak ilyen jó szereplést.

Kezdjük a legmegdöbbentőbb ténnyel: 46 mérkőzést kellett játszania minden másodosztályú klubnak, köszönhetően a tavaly nyári totóbotránynak és az azt követő létszámemelésnek. Mivel a csapatok már az idény rajtjakor tudták, hogy 2004 őszétől 20 együttes szerepel majd a Serie A-ban, biztos volt, hogy legalább öt feljutó lesz, sőt még a hatodik helyen végzett klub is megkapta az osztályozó lehetőségét az első osztály 15. helyezettjével szemben.

Ezen kívül is akadt néhány adalék, amely már az első forduló előtt garantálta az egész évre szóló remek szórakozást. A legfontosabb ilyen "hangulatjavító intézkedés" a Cagliari nevéhez fűződött, a szárdok ugyanis leigazolták a Chelsea FC-től a veterán Gianfranco Zolát. A 38 éves csatár ugyan bevallottan levezetni tért haza szülőföldjére, de aki az utóbbi években látta őt játszani, tudta, hogy érdemes lesz nézni a Cagliari mérkőzéseit.

Érdemes is volt, hiszen az apró termetű zseni 13 góllal, csapata pedig feljutással zárta a szezont. Zola teljesítménye nemcsak a Cagliari szurkolóit bűvölte el, hanem Roman Abramovicsot is: a Chelsea tulajdonosa állítólag mindent megtesz azért, hogy a Stamford Bridge egykori kedvencét visszacsábítsa Londonba. Egyéves szerződést, pályafutása befejezése után pedig menedzseri pozíciót ajánlott az orosz az olasznak, aki azért valószínűleg ellenáll a kísértésnek, és marad Szardínia szigetén. A piros-kékek végül a második helyen végeztek, a bajnok ugyanis még náluk is délebbről, Szicíliából érkezett.

A Palermo sikere nem számít különösebb meglepetésnek, hiszen a rózsaszín mezesek a szezon kezdete előtt számos, az első osztályban is meghatározónak számító játékost igazoltak (például Luca Tonit a Bresciától vagy a válogatott kerettag Eugenio Corinit a Chievo Veronától), sőt télen a Filippini ikrek is csatlakoztak Francesco Guidolin csapatához, amely egész évben magabiztosan szerepelt, és biztosan jutott fel az élvonalba, mégpedig 31 év után.