Vágólapra másolva!
A Lille OSC előző szezonja leginkább egy hullámvasúthoz hasonlított: a gárda remekül kezdte az idényt, hogy aztán visszaessen a kiesőjelöltek közé, majd megint feltornázza magát a középmezőnybe, miközben nyeretlenségi és veretlenségi sorozatok követték egymást. A klubért szorítók így aztán maguk sem tudják, hogy mire számítsanak a következő szezonban, de a jelek szerint túl sok jót nem várhatnak, hiszen szinte a teljes védelem távozott az egyesülettől.

Claude Puel együttese három győzelemmel kezdte a bajnokságot, hogy aztán 12 mérkőzésen keresztül nyeretlen maradjon, majd pedig egy kétszer hármas győzelmi szériát produkáljon. A csapat végül a tizedik helyen végzett a pontvadászatban, ami tulajdonképpen nem is rossz az egy évvel korábbi 14. helyezéshez képest, de a drukkerek azért valamivel nyugodtabb szezont is el tudtak volna képzelni maguknak.

A szurkolóknak ráadásul az átigazolási időszakban szinte több izgulnivalójuk volt, mint a bajnokság alatt, hiszen egyrészt a klubvezetésnek meg kellett tartania a télen kölcsönbe érkezett, és többségükben erősítést jelentő focistákat, másrészt a csapat legjobbjai körül ólálkodó sztárkluboknak is ellent kellett állni.

Előbbi teljes mértékben sikerült is, még ha nem is volt egyszerű. A brazil Bonfim Costa Santos, művésznevén Dante megőrzése volt a legkönnyebb: a januárban a Juventudétól kölcsönkapott védő, aki a tavaszi szezon során kilenc meccsen szerepelt, gyorsan megegyezett a folytatásról, és ő így végleg a Lille OSC-é lett.

A szlovén középpályás, Milenko Acimovic sem okozott túl sok problémát: egyesülete, a Tottenham Hotspur nem ragaszkodott hozzá, a focista jól érezte magát a klubnál, és a lille-i szakmai stáb is elégedett volt vele (nem csoda, 16 találkozón hat gólt ért el a tavasszal), így aztán hároméves szerződést kötöttek vele. Az AS Monacótól kölcsönkapott David Plestan kontraktusa is gyorsan megköttetett, a görög Efsztatiosz Tavlaridisz végleges leigazolása azonban már nem ment ilyen könnyen.

A hellén hátvédet az Arsenal FC kölcsönözte ki a Lille-be, és bár a védő bemutatkozása nem volt éppen a legsikeresebb (első meccsén öngólt vétett a Paris-SG ellen), a későbbiekben remekül futballozott. A Lille gyorsan meg is egyezett vele a folytatásról, majd az Arsenallal is sikerült megállapodni, így már csak a görög aláírása hiányzott a szerződésről, amikor a párizsiak közbeszóltak. A fővárosi egyesület ugyanis szintén szívesen látta volna keretében Tavlaridiszt, és ennek érdekében alaposan rá is ígért a Lille ajánlatára, ami a labdarúgó javadalmazását illeti, mire a görög visszakozott.

Mindez alaposan felbosszantotta az egyesület elnökét, Michel Seydoux-t, és jelentette az esetet a francia szövetségnek, amely neki adott igazat, így Tavlaridisz mégiscsak a LOSC focistája lett. Seydoux egyébként azon rágott be igazán, hogy a PSG mestere, Vahid Halilhodzsics egy másik védőjét már sikeresen elcsábította: Sébastien Pichot ugyanis pár nappal korábban a párizsiakhoz szerződött.

A szakvezető nem vásárolt zsákbamacskát (már ha vásárlásról beszélhetünk egyáltalán, elvégre Pichot-ért szerződése lejárta miatt egyetlen eurót sem kellett fizetni), hiszen anno dolgozott együtt a játékossal, amikor maga is a Lille edzője volt.

Pichot távozását valahogy még kiheverte volna a lille-i egyesület, azonban a bekket hamarosan két másik hátvéd is követte. Mondjuk az várható volt, hogy Eric Abidalt nem sikerül majd megtartani, elvégre ő az előző idény egyik nagy felfedezettje volt, Franciaországban csak az új Lilian Thuramként emlegették, és az összes honi sztárklub bejelentkezett érte.

Eric végül szülővárosában, Lyonban kötött ki, és bár vételárát nem hozták nyilvánosságra, a jólértesültek szerint a Lille legalább ötmillió eurót kasszírozott érte. Abidal után azonban a saját nevelésű Mathieu Delpierre is elköszönt társaitól, és ez már igazi mélyütésnek számított a klubelnök számára.

A 23 esztendős hátvéd az előző szezonban egy sérülés miatt ugyan valamivel kevesebbet játszott, de Abidal, illetve Pichot távozásával fontos szerepet szántak neki - amit a következő idényben a VfB Stuttgartnál tölthet majd be, elvégre a németek szerződtették. A hátsó alakzat teljes kicserélődését a kapus Grégory Wimbée Metzbe igazolása tette teljessé.

Igaz, a portás távozása már annak a következménye volt, hogy a Lille szerződtette az AS Monaco szenegáli hálóőrét, Tony Sylvát. A válogatott kapust a nagyhercegségből ingyen engedték el, és három évre kötelezte el magát a Lille-hez, aligha azért, hogy itt is a kispadon üljön. Wimbée azonban szintén nem akarta csereként végignézni a szezont, így aztán inkább az FC Metzbe igazolt.

A védelem azonban még így is karcsúnak tűnik, így aztán a klubnak elsősorban ezt a csapatrészt kell megerősítenie, ha nem akar megint a kiesés ellen küzdeni. Egy új érkezőről máris beszámolhatunk, a jelek szerint ugyanis az egyesületnek sikerült megszereznie a finn Petri Pasanent, akit pedig Olaszországból is csábítottak.

Az Ajax Amsterdam védője az előző szezon második felét az angol Portsmouth-ban töltötte kölcsönben, de ott nem tartottak igényt rá. Az olasz AC Parma viszont szívesen látta volna soraiban, de a Lille valószínűleg kedvezőbb feltételeket kínált az amszterdamiaknak, így a franciák kapták meg a focistát az idény végéig.