Vágólapra másolva!
Király Gábor vasárnap szóban már szinte mindenben megegyezett a Premiershipbe idén feljutott Crystal Palace vezetőivel, s úgy tűnt, már csak a kapuson múlik, mikor csatlakozik a dél-londoni csapathoz. A kétnapos "kimenőt" kihasználva az ingyen igazolható játékos a belfasti edzőtáborból hazarepült Szombathelyre, ám a Király által legkésőbb csütörtökre ígért aláírás elmaradt, mert a kapus szerint az angol klub vezetői átvágták a szerződéssel.

Király kedden az [origo]-nak azt nyilatkozta, hogy minden rendben van a Crystal Palace-szal, már alig várja, hogy Londonba utazzon. Csütörtökre azonban igencsak megváltozott a helyzet. "Múlt vasárnap, a belfasti edzőtábor után szóban mindenben megegyeztem a vezetőkkel, majd hazautaztam Szombathelyre. Kedden már megvolt a repülőjegyem, s egy órával az indulás előtt hívott a menedzserem, hogy az angolok faxon egy olyan szerződéstervezetet küldtek el, amit egy ifista talán aláírna. De én már nem vagyok egy 19 éves hülyegyerek, velem nem lehet szórakozni. Kétszáz Bundesliga-, 48 válogatott és 32 nemzetközi kupameccsel a hátam mögött tudom, hogy mire kell figyelni egy üzlet megkötésekor. A kontraktusban pedig nem a megbeszéltek szerepeltek, 50 százalékkal kevesebb pénzt akartak adni."

Az egykori berlini kedvenc Dragóner Attila ügyét nem akarta kommentálni, de úgy érzi, a nyugat-európaiak sok esetben ki akarják használni a magyarokat. Király elmondta: még Torghelle Sándor sem írta alá a hivatalos szerződését, mert talán vele is hasonlóképp bántak a londoniak.

A kapus ennek ellenére nem esik pánikba, ám meglehet, hogy végül mégsem költözik a "Kristálypalotába": "Még nyugodt vagyok, kötélből vannak az idegeim, de már nem sokáig. A menedzserem jelezte, két újabb Premiershipben szereplő együttes is nagyon szívesen szerződtetne, valamint az angol másodosztályból, a francia és a spanyol élvonalból is vannak ajánlataim. A Palace vezetői már hallottak is erről, hogy két riválisuk vinne engem, s ekkor érdekes módon egyből visszatértek a vasárnap megbeszéltekre, immár újra a régi szerződést akarják aláíratni velem. Ha a szemem előtt lesz, akkor gépre ülök" - mondta Király az [origo]-nak.

De vajon miért nem utazott el kedden Király Londonba? "Ha elutazom, azt hiszik, bármit megtehetnek velem, s úgyis aláírom azt, amit elém tesznek. De én tudom, hogy ez üzlet, ezért nem a szívemre hallgattam, hanem az eszemre. Ezért inkább itthon maradtam, de természetesen nem nyaralok, hanem edzek: uszodába járok, kondizok, futok, s készülök a közelgő szezonra."

A Crystal Palace-nak csak egy hálóőre van, az argentin Julian Speroni, azaz fontos lenne a londoni csapat számára, hogy Királyt leigazolja. De mint a magyar játékos elmondta, a menedzsere által felkutatott élcsapatok is éppen kapust keresnek, így biztosan nem marad minőségi "kenyéradó" nélkül a szürke mackónadrágjáról is ismertté vált sportember. Ami pedig szintén érthetetlen: többszörös válogatott kapusunk ingyen igazolható, azaz csak vele kell(ene) megegyeznie leendő csapatának. A Király által nem megnevezett Premiershipben szereplő együttesek most egy-két nap gondolkodási időt kértek, és örültek a menedzser érdeklődésének, mert azt hitték, a hálóőr már aláírt a Crystal Palace-hoz.

Érdemes még megnézni, mit ír Királyról a Crystal Palace szurkolói oldala. A megbízhatónak tartott angol weblap szerint Iain Dowie tréner elégedett volt az exberlini játékos teljesítményével, de nem biztos, hogy leszerződtetik - helyette érkezhet a sunderlandi Thomas Myhre, aki korábban három hónapot kölcsönben már játszott a Sasoknál. Dowie így nyilatkozott: "Király nagyon jól védett Belfastban: harcias és magabiztos volt, valamint jól jött ki a beadásokra. Meglátjuk, mi lesz a sorsa, mindenesetre van egy-két más jelöltem is."

Hogy miért nem biztos Dowie Király leigazolásában, azt a honlap nem taglalja, a kapus szavaiból viszont fény derült a valódi okokra.

Juha Pál