Vágólapra másolva!
A fizikai kondíció mindennek az alapja a labdarúgásban, ezért a válogatott játékosoknak szükségük van a regenerálódásra, s e célból korlátozni kellene a nemzetközi mérkőzések számát - hangoztatja a Bayern München edzője egy hétfői lapban. A Die Weltnek adott interjúban Felix Magath - aki korábban az Eintracht Frankfurt és a VfB Stuttgart csapatát irányította - a labdarúgás elüzletiesedését teszi felelőssé azért, hogy a legtöbb országban ma már másodrendű szempont a játékosok fizikai állapota.

A klubmeccsek és a válogatott mérkőzések mellé járulnak a reklámszerződésekben vállalt kötelezettségek, hosszú távon ez megbosszulja magát. A lehetséges következmények közé sorolja Magath, hogy "a következő Európa-bajnokságon Norvégia, Dánia, Svédország és Belgium fogja játszani az elődöntőket, a nagy futballnemzetek pedig csak nézőként lesznek jelen".

A válogatott játékosainak regenerálódásra, pihenésre van szükségük, nem pedig arra, hogy a szövetség turnékat kössön le Ázsiában vagy Dél-Amerikában arra a téli időszakra, amikor a Bundesliga mérkőzései szünetelnek - hangoztatta Magath. Egyúttal ésszerűtlennek nevezte, hogy a német válogatott játékosainak mostantól kezdve a 2006-os vb-ig "folyamatosan talpon kell lenniük. Rejtély a számomra, hogyan fogunk tudni így sikeresen szerepelni két év múlva a világbajnokságon. A játékosoknak is meg kell érteniük, mennyire fontos a regenerálódás".

Mindeközben kiderült: Jürgen Klinsmann, a német válogatottal 1990-ben világbajnoki címet nyert támadó megállapodott hazája szövetségével (DFB), miszerint az elkövetkezendő két évben ő irányítja a nemzeti csapatot. A feleknek már csak néhány apró pontban kell megegyezniük egymással. Ennek ellenére már kijelenthető, hogy Klinsmann készíti fel a gárdát a 2006-os, hazai rendezésű világbajnokságra.

A VfB Stuttgart és a milánói Internazionale egykori gólzsákja évek óta Los Angelesben él feleségével és két gyermekével. Korábbi értesülések szerint a DFB "hármasfogatra" kívánja bízni a válogatott felkészítését a hazai világbajnokságra. A kapitány Klinsmann mellett az 55 éves Holger Osieck kapná a vezető edző posztját, míg a 36 éves Oliver Bierhoff menedzserként tevékenykedne a csapat mellett.