Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a glasgow-i Hampden Parkban remek játékkal, elsősorban a ferencvárosi Huszti Szabolcs duplájának köszönhetően 3-0-ra legyőzte Skócia együttesét, így a mieink optimistán készülhetnek a szeptemberi világbajnoki selejtezőkre. A Berti Vogts-Lothar Matthäus német edzői csatából tehát a mieink szövetségi kapitánya jött ki győztesen, a kaiserslauterni 2-0-s siker után pedig újabb nagy presztízsű győzelmet aratott a magyar csapat.

Barátságos labdarúgó-mérkőzés:
Skócia - Magyarország 0-3 (0-1)
Glasgow, Hampden Park, 20 ezer néző
vezette: Laurent Duhamel (francia)
Skócia: Marshall - Caldwell (Thompson, 46.), Pressley, Webster, Naysmith - Fletcher (Wilson, 75.), Ferguson (Severidian, 71.), Quashie, Holt - Miller (Crawford, 58.), McFadden.
Magyarország: Király - Juhász (Gyepes, 84.), Stark, Tóth A. - Bodnár, Fehér Cs. (Rósa D., 64.), Molnár B., Huszti (Bodor, 87.) - Simek, Gera (Leandro, 77.) - Torghelle (Kovács P., 25.)
gól: Huszti (47., 11-esből, 53.), Marshall (73., öngól)
sárga lap: Webster (48.)

Három angliai légióssal kezdtek a mieink

Négy kulcsembere nélkül, mégis optimista hangulatban várta a Skócia elleni idegenbeli mérkőzést Lothar Matthäus csapata. Hiszen igaz, Lipcsei Péter, Szabics Imre, Kenesei Krisztián, illetve Lisztes Krisztián sem állt a német szakvezető rendelkezésére, a bevethető játékosok az utóbbi időben igen jó formáról tettek tanúbizonyságot. S ez csak az érem egyik oldala, mert nem elég, hogy védő létére Bodnár László és Stark Péter is gólt lőtt a múlt héten, a csapat több meghatározó játékosa is rendkívül erős európai csapatba szerződött a nyáron, s ugye ez a "pszichikai előny" sem jött rosszul a mieinknek.

A kezdőcsapatból hárman a világ egyik, ha nem a legerősebb bajnokságába, a Premier League-be igazoltak. S noha Király - mivel még csak pár napja találta meg a számára igazi csapatot - nem védett a Crystal Palace első meccsén, Gera pedig csak pár percet kapott a WBA-tól, Torghelle viszont végig pályán volt a dél-londoni újonccsapat idei első bajnokiján.

Stark Péter pedig - hogy Matthäus tizenegyének több mint egyharmada angol légiós legyen - azért izgulhatott, mert a második vonalban, azaz a Championshipben szereplő Nottingham Forest képviselői ott ültek a csodálatos Hampden Park-i stadion lelátóján. S persze árgus szemekkel figyelték a védő játékát, aki kedden tortát kapott csapattársaitól a Budapest-Glasgow járaton, minthogy tegnap ünnepelte 26. születésnapját. Igazán szép ajándék lenne számára egy angliai szerződés, amelyre a hírek szerint igen jó esélye van.

S hogy a sor teljes legyen, érdemes megemlíteni Fehér Csabát és Babos Gábort is, a két egykori bredai csapattárs ugyanis két holland sztáregyütteshez igazolt a nyáron - előbbi a PSV Eindhovenhez, utóbbi pedig a Feyenoordhoz szerződött. Babos remek idény eleji formája ellenére nem került be Matthäus kezdőjébe, helyette a meccshiánnyal küszködő Király kapott bizalmat.

Király remekelt, Torghelle megsérült, Huszti büntetett

Amit nem bánhatott kapitányunk - aki annak idején a skótok jelenlegi szövetségi edzőjének, Berti Vogtsnak volt a "tanítványa" -, merthogy Király a hatodik percben óriási bravúrral mutatkozott be brit tétmérkőzésen (a Palace-ban még várnia kell erre): Miller fordult és lőtt volna kapura, de a labda a keresztező Starkon megpattant, a rendkívül veszélyesen kapu felé csapódó labdát az egykori berlini hálóőr azonban látványos vetődéssel szögletre ütötte. Pár percre rá Quashie lőtt távoli szabadrúgásból a magyar sorfalba, Webster 16-ról leadott löketét pedig újra védte a mieink egyese. S hogy meglegyen a három, a 17. percben egy jobbról veszélyesen érkező szabadrúgást ölelt magához Király Gábor.

A 23. percben aztán Bodnár - akire a hírek szerint Arséne Wenger is felfigyelt, mielőtt a Rodához igazolt volna - futott el a jobbszélen, és pompás beadását Gera 17-ről ollózó mozdulattal lőtte fölé.

Forrás: MTI
Molnár Balázs ezúttal is keményen védekezett
Fotó: MTI


A 38. percben Simek 28 méterről tesztelte Marshall kapust, majd eljött a félidő vége, és a magyarok vezetéshez jutottak. Gera észrevette a meglóduló Kovácsot, aki - egy védő rövid becsúszását követően - elesett a 16-oson belül, a francia bíró pedig büntetőt ítélt. A labda mögé az újdonsült sztár, a ferencvárosi Huszti Szabolcs állt, és bal lábbal rendkívül magabiztosan a kapu bal oldalába lőtt (0-1).

A második félidőben is folytatódott a magyar futballshow

A második 45 perc ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: a magyarok - talán a németek elleni sikerből is erőt merítve - rendkívül összeszokott csapat benyomását keltették, míg a skótok elképzelés nélkül játszottak. A játékrész elején Gera 28-ról suhintott, majd Fehér Csaba távoli szabadrúgásból lőtt jóval fölé, később pedig jött újra Huszti... A Fradi üdvöskéje bebizonyította, nem csak büntetőből tud gólt lőni, az 58. percben ugyanis 23 méterről megnyújtóztatta Marshallt, az újonckapus azonban nem tudott mit kezdeni a bal kapufáról a hálóba vágódó bombával (0-2).

A skótok helyzetbe se nagyon kerültek (na jó, Fletcher 22 méteres löketét egyszer Király szögletre ütötte), nem így a mieink: Kovács Péter - akit eme nagyszerű britanniai győzelem után remélhetőleg végre le fog igazolni egy angol csapat - Bodnár beadását átfejelte a kilépő kapuson, a labda azonban a jobb kapufa mellett landolt. Majd jött újra Gera: a technikás WBA-csatár a 16-oson belül felpörgette a labdát magának, majd - ahogy szokta és ahogy szereti - háttal a kapunak állva lőtt, de a kapus ezúttal hárítani tudott.

Szegény skótokat azonban még az ág is húzta: a 73. percben Simek beadását ugyanis Pressley rálőtte Marshall hátára, a labda pedig a kapuban kötött ki - ez bizony öngól, a végeredmény pedig 0-3. Crawford ugyanis hét perccel a vége előtt 14 méterről, nagy helyzetben nem a kapuba, hanem fölé lőtt, így még a szépítés sem sikerült a Vogts-csapatnak.

Remek győzelem volt ez, s immár papíron is "eredményesnek" számít Matthäus, hiszen négy vereség mellett csapatával ötödször diadalmaskodott. A meccs hőse pedig az a Huszti Szabolcs volt, aki a találkozó előtt pár nappal azt nyilatkozta: "Győzni megyünk Skóciába!"

jp

[origo]