Vágólapra másolva!
Pénteken este régi-új győztest avatnak a labdarúgó Európai Szuperkupában: a Bajnokok Ligája idei legjobbja, a portugál FC Porto és az UEFA-kupát megnyerő spanyol FC Valencia is másodszor diadalmaskodhat. A monte-carlói összecsapás - melyen a norvég Terje Hauge fújja majd a sípot - 20.45-kor kezdődik.

Idén ötödször csap össze a BL és az UEFA-kupa legutóbbi elsője, korábban ugyanis a legjobb bajnokcsapat riválisa még a Kupagyőztesek Európa Kupájának győztese volt. A KEK azonban öt éve megszűnt, így új párosítást alkottak.

Az Európai Szuperkupa ötletét 1972-ben a Glasgow Rangers (KEK-győztes) centenáriuma szolgáltatta. A skót klub kihívta a BEK aktuális legjobbját, a holland Ajax Amsterdamot, amely a két találkozón 3-1-es és 3-2-es győzelmekkel mutatta meg erejét. Egy évvel később az Ajax már a hivatalos Európai Szuperkupa keretében múlta felül az AC Milant.

Kilenc évvel ezelőtt az Olympique Marseille nyerte a BL-t, de később bundabotrányba keveredett. A kizárt francia együttes helyett az AC Milan játszott, s veszített az AC Parma elleni olasz párharcban.

Az FC Porto, amely 1988-ban már elhódította az értékes trófeát, tavaly UEFA-kupa győztesként szintén részese volt az Európai Szuperkupának, ám akkor 1-0-s vereséget szenvedett az AC Milantól. Riválisa 1980-ban ért a csúcsra.

Várható kezdőcsapatok:
FC Porto: Vitor Baia - Szeitaridisz, Jorge Costa, Pedro Emanuel, Nuno
Valente, Costinha - Maniche, Hugo Leal, Carlos Alberto -
Quaresma, McCarthy
FC Valencia: Canizares - Curro Torres, Marchena, Pellegrino, Carboni - Fiore, Albelda, Baraja, Vicente - Aimar, Di Vaio