Vágólapra másolva!
Horvátországban most ismét mindenki a futballról beszél, miután a nemzeti csapat világbajnoki selejtezőn Göteborgban 1-0-ra legyőzte az Eb-negyeddöntős svéd válogatottat, és két forduló után hat ponttal áll a nyolcadik csoport élén. A svéd kapitány a vereség ellenére optimista maradt, véleménye szerint még számos váratlan eredmény születik majd a következő selejtezőkön.

A váratlan, de nem érdemtelen egygólos horvát győzelem egyszersmind megmagyarázhatóvá teszi - ha nem is értékeli föl - a múlt szombati, zágrábi 3-0-s vereséget, amelyet a magyarok a meccs nagy részében tíz emberrel küzdve szenvedtek el. Zlatko Kranjcar rövid idő alatt kiváló csapatot verbuvált, mely méltó utódja a nyolcvanas évek végén összeállt - Bilic, Stimac, Boban, Jarni, Asanovic és Prosinecki nevével fémjelzett - együttesnek.

A Sportske Novosti öles főcíme - "Darijo Srna, mint Zidane" - a fiatal jobb oldali középpályás 64. percben rúgott szenzációs szabadrúgására vonatkozik, amellyel a múlt szombaton éppen a mi Huszti Szabolcsunk által lekönyökölt játékos 27 méterről, védhetetlenül csavarta a labdát a kétméteres svéd kapus, Isaksson hálójába. A labda és a jobb kapufa közé egy újságpapír sem fért volna el.

A belső tudósítás címe szintén eufóriáról tanúskodik: "Nagy győzelem Göteborgban". A cikkíró kiemeli, hogy a 42 ezer néző között ott volt legalább 5 ezer horvát szimpatizáns, nagyrészt svédországi vendégmunkások, illetve azok leszármazottai. A tudósításban tárgyilagosan említik a 71. percben született, valójában szabályos, de a spanyol Daudén Ibánez által a kapus állítólagos támadása miatt érvénytelenített gólt.

A vezető kommentátor, Branko Stipkovic által írt jegyzet címe szerényen csak ennyi: "Fantasztikus!" S a konklúzió: Horvátország hihetetlenül kedvező helyzetben várja a folytatást a 2006-os németországi vb felé vezető úton, hat ponttal a tarsolyában, a 8. selejtezőcsoport élén.

"Nehéz feldolgozni a hazai kudarcot, de nem veszítettük el reményeinket, mert még rengeteg meccs vár ránk" - mondta Lars Lagerbäck, a svédek szövetségi kapitánya. "Több azonos képességű együttes található a csoportban, így sok pontot gyűjthetünk még. Semmi sem dőlt el, ráadásul az elmúlt években már számtalanszor bebizonyítottuk, kiváló csapattal rendelkezünk, idegenben is jó teljesítményre vagyunk képesek" - tette hozzá a szakvezető.

Jó lenne, ha igazolódna a szakember jóslata a váratlan eredményekkel kapcsolatban, mert október 9-én Lothar Matthäus együttese lép pályára Stockholmban...

Ch. Gáll András

[origo]/(MTI)