Vágólapra másolva!
Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester szerint a Videoton labdarúgócsapata csak úgy menthető meg - és szerepelhet az NB I-ben -, ha sikerül "megfelelő befektetőknek" értékesíteni a 84 százalékos önkormányzati tulajdonrészt.

A város első számú vezetője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, ez év elején 1997 és 2004 közötti időszakra kiterjedően már több vizsgálatot végeztetett a csapatot működtető kft.-nél, amelynél már akkor is megállapítható volt, hogy több dolog nincs rendben. A Magyar Labdarúgó Liga feljegyzést készíttetett a klub gazdálkodásáról, melyet átadott az közgyűlés tagjainak, akik szakértők véleménye után továbbították azt a Fejér megyei rendőrfőkapitánynak. Jelenleg hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt folyik vizsgálat.

A polgármester elmondta, rendkívül sajnálja, hogy az egykor népszerű csapatot működtető kft. szabálytalanságokba bonyolódott. A vizsgálatnak az a célja, hogy kiderítse, kik felelősek és kik azok, akik nem sározódtak be. Véleménye szerint a csapat a jövőben csak úgy menthető meg - és szerepelhet az NB I-ben -, ha sikerül "megfelelő befektetőknek" értékesíteni a 84 százalékos önkormányzati tulajdonrészt.

Természetesen a vezetésnek majd figyelembe kell vennie az anyagi lehetőségeket, és ennek megfelelően szűkített költségvetéssel kell dolgoznia.

Székesfehérvár önkormányzata a jövőben sem kívánja egyedül működtetni a labdarúgócsapatot. Ez azt jelenti, hogy a stadiont továbbra is ingyen használhatja az együttes, valamint az önkormányzat a költségvetési terv szerint 2006. december 31-ig évente 110 millió forinttal járul hozzá a csapat működéséhez.

A polgármester elmondta, hogy csütörtökön Székesfehérváron járt Szieben László, az MLL elnöke, akivel kölcsönösen tájékoztatták egymást, s abban egyeztek meg, hogy amíg a rendőrség a vizsgálatot le nem zárja, nem kerül nyilvánosságra a liga jelentése. A csütörtöki zárt közgyűlés után a sorszámozott feljegyzést visszaszedték, éppen ezért meglepő, hogy a liga honlapján már csütörtök este olvasható volt az említett feljegyzés tartalma.

Az elmúlt napokban Warvasovszky tárgyalt Széles Gáborral, a Videoton Holding Rt. elnökével. A polgármesternek nem sikerült megnyernie a Videoton vezetőjét, hogy térjen vissza a klub támogatóinak sorába. Egyelőre - ismerve a körülményeket - a cég nem kíván hozzájárulni a csapat működtetéséhez.

(MTI)