Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa első fordulójának első mérkőzésén a Ferencváros 1-1-es döntetlent ért el az angol másodosztályú Millwall otthonában, így Lászó Csaba csapata kedvező helyzetből várhatja az Üllői úti visszavágót. Az Újpest FC esélyei viszont szinte teljesen elszálltak, miután a német VfB Stuttgart 3-1-es győzelmet aratott a Szusza Ferenc-stadionban.  

Nézze meg képgalériánkat!

UEFA-kupa, 1. forduló, 1. mérkőzés:
Újpest FC - VfB Stuttgart 1-3 (0-2)
Szusza Ferenc-stadion, 9000 néző
v.: Vink (holland)
Újpest: Vlaszák - Grósz, Tamási, Nagy G., Gaál - Simek, Erős, Farkas B., Tóth N. (Polonkai, 72.) - Bükszegi (Feczesin, 62.), Rajczi (Kőhalmi, 79.)
Stuttgart: Heinen - Hinkel, Stranzl, Babbel (Delpierre, 89.), Lahm - Meissner, Soldo, Heldt (Tiffert, 77.), Hleb - Cacau, Kuranyi (Szabics, 56.)
gól: Nagy G. (63.), illetve Cacau (25., 90.), Kuranyi (30.)
sárga lap: Tamási (17.), Farkas (87.), illetve Cacau (65.)

1. perc: Hleb ugratta ki a 16-os jobb oldalán érkező Meissnert, aki kapásból a hosszúsarkot vette célba, lövése a becsúszó Kuranyi lába előtt, a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.

12. perc: Meissner jobb oldali beadása után Kuranyi fejelhetett az ötösről, de a kapu bal alsó sarka felé tartó labdát Vlaszák hatalmas bravúrral hárította.

25. perc: bal oldali beadást követően Kuranyi okosan Cacau elé fejelte le a labdát, aki 7 méterről egy pattanás után a tehetetlen Vlaszák mellett a kapu bal oldalába bombázott (0-1).

29. perc: villámgyors vendégtámadás során Hleb vezette a labdát Tamásira, majd egy cselt követően az újpesti védő lábai között középre centerezett, és az óramű pontossággal érkező Kuranyi jobb belsővel, 8 méterről a kapu közepébe passzolt (0-2).

51. perc: Simek jobb oldali szöglete után Tamási 7 méterről a felső lécet találta el.

63. perc: Simek indította Farkast a jobb oldalon, aki az alapvonalról középre kanyarított, az érkező Nagy G. pedig 6 méterről a kapu bal oldalába fejelt (1-2).

65. perc: Hleb nagyszerű labdával ugratta ki a 16-os jobb oldalán érkező Cacaut, aki 10 méterről a bal kapufát találta el.

83. perc: egy szórványos újpesti akció során a 16-oson helyezkedő Feczesin elé került a labda, a támadó mellel átvette a játékszert, majd ballal a bal oldali kapufát találta el.

90. perc: jobb oldali beadás után röviden szabadítottak fel az újpesti védők, és a 16-os előtt pattogó labdát Cacau futtából a kapu jobb alsó sarkába lőtte (1-3).

A német Bundesligában edződő stuttgartiak jelentős fizikai fölényük révén a kezdőrúgástól uralták a játékot, és esélyt sem adtak az újpestieknek arra, hogy épkézláb támadásokat vezessenek. A vendégek saját 16-osuk előterében letámadták a magyar futballistákat, akik nagy zavarukban szinte kivétel nélkül rossz megoldásokat választottak.

A stuttgartiak már a félidő felénél jelentősebb előnyre tehettek volna szert, ám a kapuban parádézó Vlaszák ebben akkor még megakadályozta őket. Később viszont már ő is tehetetlennek bizonyult. A remek mentalitással játszó németek később sem álltak le, és továbbra is folyamatos nyomás alatt tartották a lila-fehérek kapuját.

A második félidőt bátrabban kezdte a hazai együttes, amely ebben a szakaszban többször is veszélyeztette a stuttgarti kaput. Az Újpest a korábbinál feljebb tolta védekezését, ám az ebből adódó veszélyekre nem tudott figyelni. A vendégek számos tetszetős ellentámadást vezettek, és a csereként beállt Szabics - akit a hazai közönség a másfél héttel ezelőtti válogatottbeli győztes gólja ellenére hangos füttyszóval fogadott - Cacau párjaként rendre komoly odafigyelésre késztette a magyar védelmet. A Stuttgart végül is könnyű győzelmet aratott.

A meccs után kiderült, hogy Kevin Kuranyi súlyosan megsérült, miután a második félidő 10. percében Nagy Gábor rácsúszott a lábára. A német válogatott támadót az eset után néhány perccel le is kellett cserélni. Az első orvosi diagnózisok alapján feltételezhető volt, hogy Kuranyinak szalagszakadása van, ezért megpróbálták egy pesti kórházba szállítani, ám erre végül nem került sor. Emiatt Mathias Sammer, a vendégek szakvezetője a találkozó utáni sajtótájékoztatón meglehetősen feldúlt volt.