Vágólapra másolva!
A svédek elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdadrúgó-válogatott kedd délutáni sajtótájékoztatán Lothar Matthäus szövetségi kapitány elmondta, hogy elsősorban öntudatos és gyors játékot vár csapatától Stockholmban, ahol a döntetlennel már elégedett lenne. A német szakember heves támadást intézett az egyik újságíró ellen, ezenkívül több vele és a játékosaival kapcsolatos, a sajtóban megjelent állítást is kifogásolt.

Lothar Matthäus ismét kénytelen volt változtatni keretén, miután Lőw Zsolt részleges bokaszalag-szakadással érkezett meg Cottbusból a válogatott margitszigeti szálláshelyére, a sérült Juhász Roland helyére meghívott Éger László pedig a délelőtti edzésen szenvedett agyrázkódást. A tréningen ráadásul könnyebben megsérült Molnár Balázs is, a török Ankaraspor középpályása azonban még felépülhet a szombati találkozóra. Lőw helyére a debreceni Halmosi Pétert hívta meg a keretbe Matthäus.

"Vannak bőven sérültjeink és hiányzóink, ehhez azonban már hozzászokhattam az elmúlt kilenc hónapban" - mondta a kapitány. "Meg vagyok győződve róla, hogy így is olyan csapatot tudunk kiállítani, amely sikeres lehet Stockholmban. Az a legfontosabb, hogy a játékosok kellően öntudatosak legyenek és higgyenek magukban. Ez esetben egy kis szerencsével olyan eredményt érhetünk el, amely közelebb vihet minket a célunkhoz."

A magyar válogatott legutóbb két évvel ezelőtt, Eb-selejtezőn lépett pályára Stockholmban, ahonnan akkor egy ponttal tért haza - a döntetlennel Matthäus ezúttal is elégedett lenne. "A horvátok ellen elszenvedett hazai vereségük után a svédeken lesz a nagyobb nyomás, nekik mindenképpen nyerniük kell. A világ egyik legjobb csapatával kell megmérkőznünk, kitűnő játékosaik vannak, és összjátékban is nagyszerűek. Akik nem nemzetközi klasszisok, azok is rendszeresen játéklehetőséghez jutnak komoly európai bajnokságokban, ami a mi játékosainkról nem mindig mondható el. Ennek ellenére az én taktikám sosem volt védekező, és most sem szabad elbújnunk a svédek elől, minden esélyt meg kell ragadnunk, hogy kihasználjuk a svéd védelem gyenge pontjait."

Éger balszerencséje

"A jelek szerint nekem Budapestet nagy ívben el kell kerülnöm" - mondta Éger László, akit a hétvégi bajnokin szintén agyrázkó-dást szenvedett Juhász Roland helyére hívott be a keretbe Matthäus. "Koráb-ban ugyanis az Üllői úton, most pedig a válogatott edzésén sérült meg az arcom. A gyakorláson éppen emberfogást alkalmaztam Szabics Imrével szemben, amikor Imi teljesen önkén-telen mozdulattal felemelte a kezét és eltalálta az arcomat, éppen azon a helyen, ahol korábban a teremtornán megsérültem. Most már csak abban reménykedek, hogy nem kell műteni, és minél hamarabb edzésbe állhatok. Hihetetlenül balszerencsés-nek érzem magam, hiszen régóta vártam arra a pillanatra, amikor újra a válogatottal készülhetek, erre tessék, rögtön az első edzésen megsérülök."

Bánki József


Ezt követően Matthäus egyes válogatottat bíráló újságcikkekkel kapcsolatban fogalmazott meg meglepően éles hangú kritikát. Egy újságírót - aki szerinte többször is "túlságosan sértően" vélemenyezte a játékosok teljesítményét - a kapitány név szerint is kiemelt, és a sajtótájékoztató során több ízben idézett egy a horvát-magyar mérkőzés után megjelent újságcikkéből.

"A kritika megengedett, de nem ebben a formában" - fogalmazott meglehetősen emelt hangon Matthäus. "Az említett újságíró bántó megjegyzéseket tett azokra a játékosokra, akiket én hívtam meg a válogatottba. Ezt én nem engedem meg a továbbiakban, főleg olyanoktól, akiknek leginkább saját magukkal van problémájuk. Az ilyen újságírásnak véget kéne vetni."

Hozzátette még: az elmúlt években valóban sok hibája volt a magyar labdarúgásnak, erről azonban nem a jelenlegi válogatottak tehetnek. "Nekem kötelességem kiállni a játékosaimért. Adjanak időt és álljanak mögénk, az Eiffel-tornyot sem nyolc hónap alatt építették fel" - mondta.

Matthäus kifogásolta azokat a cikkeket is, amelyek szerint ő jutalékot kapna magyar játékosok külföldre szerződése esetén. "Nagy szemtelenségnek tartom ezt az állítást, az én lelkiismeretem ugyanis teljesen tiszta ebben az ügyben. Azok az emberek, akik ezt írták, kérdezzenek meg engem vagy mutassanak be bizonyítékokat! Amikor ilyen szalagcímeket olvasok, fel kell tennem a kérdést: hová jutott az újságírás?"

Dárdai Pál újboli beválogatásáról Matthäus a következőket mondta: "Tegnap este mindent megbeszéltünk, és lezártuk a múltat. Mindenki követ el hibákat, de nem szabad, hogy ezek megismétlődjenek. Dárdai elmondta, hogy a jövőben mindent megtesz majd a nemzeti csapatért, és ez így is van rendjén."

A válogatott gépe csütörtökön 11 órakor indul Stockholmba, a mérkőzés szombaton 17 órakor kezdődik, s az RTL Klub élőben közvetíti.

A magyar labdarúgó-válogatott kerete:
kapusok: Király Gábor (Crystal Palace), Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn), Szűcs Lajos (Ferencváros)
védők: Gyepes Gábor (Ferencváros), Stark Péter (Győri ETO), Tóth András (Vasas), Balog Zoltán (Ferencváros), Bodor Boldizsár (Roda JC)
középpályások: Szélesi Zoltán (Energie Cottbus), Halmosi Péter (DVSC), Bodnár László (Roda JC), Fehér Csaba (PSV Eindhoven), Molnár Balázs (Ankaraspor), Simek Péter (Újpest), Dárdai Pál (Hertha BSC), Hajnal Tamás (St. Truiden)
csatárok: Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Torghelle Sándor (Crystal Palace), Szabics Imre (VfB Stuttgart), Kovács Péter (Viking Stavanger)