Vágólapra másolva!
Pikánsnak ígérkezik Robert Vagner számára a vasárnapi Újpest-Ferencváros rangadó, hiszen két évvel ezelőtt éppen a lila-fehér szurkolók kedvence volt a cseh csatár, most azonban már az ősi riválist erősíti. Vagnerrel a derbiről, a múltjáról és a terveiről is beszélgettünk.

- Kit tart a legjobb cseh futballistának?
- Pavel Nedvedet, aki jobbal, ballal tökéletesen bánik a labdával, emellett hihetetlenül sokat fut. Nagy szerencsémnek tartom, és boldog vagyok, hogy Plzenben kétszer is szerepelhettem vele egy csapatban. Nedved mellett egyébként Zidane képességeit tartom nagyon sokra a világban.

- S a magyarok közül kiket emelne ki?
- Cottbusban szerettem együtt játszani Lőw Zsolttal, aki fizikailag nagyon erős, rengeteget fut, és igazi csapatember, míg a Fradiban Gyepes, Rósa, Lipcsei ugyancsak kiváló játékosok, mint ahogy a többieket is sokra tartom. Nálam egyébként a legfontosabb a csapategység, hiszen mentálisan és fizikailag gyenge társulatból lehetetlen kiemelkedni. Sajnos a cottbusi időszakomra nem gondolok vissza jó szívvel, hiszen a rengeteg edzés mellett alig volt idő pihenésre, a regenerációra sem adtak időt a sérüléseim után, nem véletlen, hogy két év alatt alig lőttem gólokat.

- A cseh és a magyar futball között milyen különbséget lát?
- Inkább hasonlóságot látok! Mindkettő jobban szereti a labdát, mint a sok futást, igaz, már mindkét ország futballistái sokat fejlődtek az utóbbiban is. A cseh válogatott annyival jár a magyar előtt, hogy a legjobb tizenöt játékosa mind külföldön szerepel, míg a magyarok közül csak a keret fele keresi a kenyerét nyugati profi klubban.

- Hogy érzi magát az Üllői úton?
- Remekül. A ferencvárosi szurkolótábor jobb, mint a Sparta Praha vagy más cseh csapat drukkerei, amilyen hangulatot pedig a Millwall elleni meccsen teremtettek, az tényleg felejthetetlen. Az öltözőben leggyakrabban Marek Penksával és Adem Kapiccsal beszélgetek, előbbivel szlovákul, utóbbival németül. László Csaba vezetőedzővel szintén sokat beszélgetünk, például a Bundesliga aktuális fordulójáról, emellett őt szakmailag és emberileg is nagyra becsülöm.

- Felkészült arra, hogy Újpesten, ahol korábban szerették és elismerték, a hét végi bajnokin nem éppen becézgetve fogadják majd?
- Tisztában vagyok ezzel, sőt ez így normális, mint ahogy Figo is megkapta a magáét, amikor Barcelonából a Real Madridhoz szerződött. Ettől függetlenül nem tartok az újpesti szurkolók reakcióitól, mert csak a játékra akarok koncentrálni. Mindenesetre nyáron az Újpest nem tett ajánlatot nekem, a Ferencváros igen, ezek után nincs más dolgom, mint győzelemhez segíteni mostani csapatomat. Tudom, hogy Magyarországon olyan ez a derbi, mint a spanyoloknál a Real-Barca, ám mi nyerni megyünk Újpestre is, mert jobbak vagyunk.

- Mivel a Fradinak sokszor van része ebben, ráadásul a vasárnapi rangadót is ekkor rendezik, felmerül a kérdés: szeret délelőtt futballozni?
- Egyáltalán nem, sőt utálok. Ilyenkor nem szokás pályára lépni, hiszen majdhogynem ébredés után, reggelizés nélkül kell futballozni, s szerintem a szurkolók sem kedvelik ezt az időpontot. Nem véletlen, hogy a telt házas Millwall-meccs után a Sopron ellen kevesen foglaltak helyet a lelátón.

- Hány góllal lenne elégedett a szezon végén?
- Lényegtelen, hány gólt lövök, a legfontosabb, hogy legyünk bajnokok, hiszen mint mondtam, nálam első a csapat, és csak utána következik az egyén.

A legutóbbi két fordulóban bajnokesélyes csapatokkal (Ferencváros, DVSC) mérkőzött a Vasas, a hét végén azonban az első bajnoki győzelemre készül a piros-kék együttes. Egervári Sándor vezetőedző majdhogynem a legjobb csapatát küldheti pályára a Pécs ellen.

- Mire számít a Pécs ellen?

- Természetesen győzelemre, jóllehet manapság egyetlen együttes sem adja olcsón a bőrét. Azaz bizonyára nagyon meg kell küzdenünk a három pontért, no meg vigyáznunk kell arra is, hogy a Pécs kifejezetten jól kontrázó csapat. Ezúttal azonban magam is kizárólag a győzelemmel lennék elégedett, amit fegyelmezett és bátor játékkal meg is kell szereznünk.

- Az összeállítást illetően akadnak gondjai?
- Győri János sérült, és Kovrig Ákos sem teljesen egészséges, a többiekre azonban számíthatok. Az edzéseken azt tapasztaltam, hogy a játékosok is átérzik a meccs jelentőségét, s mindent megtesznek majd a sikerért.

- Három hét után mire jutott, melyik csapatrészben kell leginkább fejlődnie a Vasasnak?
- A mondás ránk is igaz, miszerint minden rosszban van valami jó, hiszen a bajnoki címre is esélyes Ferencvárostól és Debrecentől elszenvedett vereség rávilágított a hiányosságainkra. Engedelmével azonban ezt most nem tárnám fel a nyilvánosság előtt, elvégre pécsi kollégám, Nagy Tamás is nyilván alaposan felkészíti csapatát ellenünk. Maradjunk annyiban, hogy szombaton igyekszünk okulni az elmúlt meccsek hibáiból. Remélem, mindez, no meg a kezdeményező játékunk elég lesz a sikerhez.

Biztos debreceni győzelem a Vasas ellen/sport/magyarfoci/20041002eloszor.html?pIdx=5