Vágólapra másolva!
Gól nélküli döntetlennel kezdődött az angol labdarúgó-bajnokság 9. fordulója, miután a Manchester United nem bírt a Birminghammel. A hazai csapat először tudott pontot szerezni a MU ellen a Premiership történetében. A magyarok egy pontot szereztek Gera West Bromwich Albionja révén, amely otthon játszott 0-0-t a Norwich ellen. A Crystal Palace (Király és Torghelle klubja) viszont kikapott a Boltontól 1-0-ra, hasonló arányú vereséget szenvedett a Chelsea is, amely ezzel először kapott ki a szezonban.

Amióta Premiership (vagy Premier League) névre hallgat az angol labdarúgó-bajnokság élvonala, soha sem szerzett nyolc forduló előtt olyan kevés pontot a Birmingham City és a Manchester United, mint idén. A 9. forduló nyitányán egymás ellen meccselő két gárda közül a hazaiak álltak rosszabbul, az eddig megszerzett hét ont mindössze a 15. helyhez volt elegendő, de nem lehettek boldogok a Vörös Ördögök sem a 13 ponttal és a negyedik pozícióval.

A találkozó előtt a statisztika sem sokat segített: ugyan a Manchester United 10 hónapja nem tudott egymás után két idegenbeli meccset nyerni (egy megvolt most is: a Tottenham ellen), ám az eddigi négy Premiership-összecsapásán mindig legyőzte a Cityt.

Brookingot lovaggá ütötték

Lovagi címet kapott Károly hercegtől Trevor Brooking, az angol labdarúgó-válogatott egykori sztárja. A sportember - aki 47 alkalommal szerepelt a szigetországi csapatban, és pályafutása nagy részét a West Ham United alkalmazásában töltötte - megtisztelőnek tartja a kitüntetést. Az 56 éves szakember jelenleg az angol szövetség, az FA igazgatójaként dolgozik.
"Az elmúlt húsz évben nagyon elhanyagolták a sportot és ezen belül a futballt is. Most azonban úgy érzem, elkezdődött a fejlődés" - mondta Brooking, aki a labdarúgásért tett szolgálataiért kapta a lovagi címet.
(MTI)


Birmingham:

Manchester United:

Az első lehetőség a hazaiak előtt adódott, ám Melchiot beadását Dunn hiába tette le Yorke-nak, a trinidadi csatár a kapu előtt 5 méterrel nem találta el a labdát. A 24. percben Heskey már ügyesebb volt, de 18 méteres, lábak között elsurranó bombáját Carroll kitornázta.

A 32. percben Ronaldo távoli lövéssel válaszolt, Taylor a helyén volt. Hét perccel később kimaradt a meccs addigi legnagyobb helyzete: Fortune baloldali beadására Van Nistelrooy teljesen egyedül érkezett, ám három méterről a tehetetlen Taylort találta el. Feltámadt a MU: a 40. percben Ronaldo éles szögből leadott lövését védte a hazaiak északír kapusa, majd Saha távoli bombáját hatástalanította.

A félidőben Sir Alex Ferguson még nem változtatott, ám a vendégszurkolók az 55. percben nagy üdvrivalgásban törtek ki, amikor elkezdett melegíteni Wayne Rooney, négy perccel később pedig Kleberson helyett pályára is lépett.

Ám a játékrész legnagyobb helyzetét a Birmingham hagyta ki: a 61. percben Savage labdájával Heskey lépett ki, ám védők közül, Carroll vetődve, lábbal hárított.

Meglepetésre a labdabirtoklás a mérkőzés végére hazai fölényt mutatott, s bár a nagyobb helyzeteket a MU hagyta ki, a Birmingham rászolgált az egy pontra.

Király Gábor és Torghelle Sándor klubja, a Crystal Palace 1-0-ra kikapott a Bolton Wanderes vendégeként: a fővárosiak kapuját a magyar válogatott hálóőre védte, Torghelle ezúttal nem jutott szóhoz.

A Gera Zoltánnal felálló West Bromwich Albion hazai környezetben gólnélküli döntetlent játszott a szintén újonc Norwich City-vel, a volt ferencvárosi játékos a 80. percig volt tagja a házigazdák tizenegyének.

A délután talán legizgalmasabb találkozóján a Liverpool a félidőben még 2-0-ás hátrányban volt a Fulham otthonában, végül azonban 4-2-re nyert. A Chelsea viszont nem járt sikerrel Manchesterben, és elvérzett a City ellen, ezzel Mourinho csapata első vereségét szenvedte el az idényben.

eredmények, Premier League, 9. forduló:
Birmingham City - Manchester United 0-0

Arsenal - Aston Villa 3-1 (2-1)
gól:
Pires (19., 72., az elsőt 11-esből), Henry (45.), illetve Hendrie (2.)

Blackburn Rovers - Middlesbrough 0-4 (0-0)
gól:
Hasselbaink (46., 57., 90.), Boateng (48.)
kiállítva: Tugay (30., Blackburn)

Bolton Wanderers - Crystal Palace 1-0 (1-0)
gól:
Davies (45.)

Everton - Southampton 1-0 (0-0)
gól:
Osman (88.)

Fulham - FC Liverpool 2-4 (2-0)
gól:
Boa Morte (24., 30.), illetve Knight (50., öngól), Baros (71.), Alonso (79.), Biscan (90.)
kiállítva: Josemi (77., Liverpool)

West Bromwich Albion - Norwich City 0-0 (0-0)

Manchester City - Chelsea 1-0 (1-0)
gól:
Anelka (11., 11-esből)

Menetelhet az Arsenal/sport/focivilag/20041015topligak.html?pIdx=1