Vágólapra másolva!
Zinédine Zidane véleménye szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy jelen pillanatban a Barcelona Európa legjobb futballcsapata. A kijelentés értékét csak némiképp csökkenti az a - lélektanilag tökéletesen érthető - körülmény, hogy a francia középpályás nyilvánvalóan még mindig a szombati, a Barcától elszenvedett 3-0-s vereség hatása alatt van.

Zidane a francia Canal+ csatornának nyilatkozott a rangadóról. "A szünetben tíz percen át csak bámultuk egymást, és azt ismételgettük: mindent másképp kellene csinálnunk, mint az első félidőben. De egyszerűen nem sikerült. A második félidő ugyanúgy folytatódott, ahogy az első véget ért: egyetlen csapat volt a pályán, a nagyszerű Barcelona. Mi csak szenvedtünk. Nem találtuk a ritmust. Nincs mit mondani, kétségbevonhatatlan volt az ellenfél fölénye."

Az aranylabdás, világbajnok és BL-győztes gall középpályás szerint a katalánok szinte megállíthatatlannak tűnnek: "A Barcelona csodálatosan kezdte a szezont, és jelenleg - minden kétséget kizáróan - Európa legjobb csapata. De még mi sem mondtuk ki az utolsó szót, sok forduló van még hátra. Az utolsó pillanatig harcolni fogunk, de ehhez meg kell találnunk a formánkat. A Barca hétpontos előnye elég nagynak tűnik..."

Zidane szerint rendkívül fontos a keddi BL-meccs: "A Bayer Leverkusen elleni keddi mérkőzésen áll vagy bukik a szezonunk. Ha győzünk és továbbjutunk a BL-ben, akkor még minden lehetséges, ha kiesünk, akkor az már helyrehozhatatlan kár. Óriási nyomás alatt állunk!"

A nagy riválisnál a győzelem ellenére nem felhőtlen a boldogság, ugyanis kiderült, az első diagnózis tévedett: Henrik Larssonnak a szombati csúcsrangadón elszenvedett térdsérülése nem hat hét, hanem hat hónap alatt gyógyul meg. A csatárt a legborzalmasabb sportsérülés, az elülső keresztszalag-szakadás "érte utol" a bal térdében. Utóbb az is kiderült, a 33 éves svéd csatár fél óráig elszakadt keresztszalaggal játszott a Nou Camp-stadionban. "Henke" szezonja tehát időnap előtt, már novemberben véget ért.

A keddi BL-program

Kezdési időpontok: 20.45
A csoport:
Monaco - Liverpool
Olimpiakosz - Deportivo
B csoport:
Real Madrid - Leverkusen
Dinamo Kijev - Roma
C csoport:
Bayern - Maccabi T.A.
Juventus - Ajax
D csoport:
Manchester United
Sparta Praha - Fenerbahce



Larssonnak nem ez az első igen súlyos sérülése: 1999. október 21-én - ugyancsak bal lábán - kettős törést szenvedett, még a Celtic labdarúgójaként, a Lyon elleni UEFA-kupa-mérkőzésen. Akkor pontosan hét hónappal később, 2000. május 21-én tudott visszatérni. A sors iróniája, hogy az első meccs, amit az utóbbi évek legjobb svéd labdarúgója kihagyni kényszerül, az a szerdai, Celtic elleni BL-mérkőzés lesz.

A támadó egyébiránt nem túl optimista a jövőjét illetően: "Sajnos van rá esély, hogy visszavonulok. Nagyon elkeserített a legutóbbi diagnózis."

A Barcelona mindeközben töretlen bizalmáról biztosította a rutinos játékost, s ennek legfőbb jeleként 2006. júniusáig meghosszabbította az eredetileg az idény végén lejáró szerződését. "Azt szeretnénk, ha minden erejével a felépülésre koncentrálna ebben a nehéz időszakban, és érezné, hogy mellette állunk" - jelentette ki Joan Laporta klubelnök.

Ch. Gáll András