Vágólapra másolva!
Nem sikerült a bravúr a Ferencváros csapatának az UEFA-kupa csoportkörének 3. fordulójában. László Csaba együttese a papírformának megfelelően kétgólos vereséget szenvedett a német Schalke 04 otthonában.     

UEFA-kupa, A csoport, 3. forduló:
Schalke 04 - Ferencváros 2-0 (2-0)
Gelsenkirchen, Arena AufSchalke, 52 000 néző
v.: Colombo (francia)
Schalke: Rost - Kläsener, Bordon (Waldoch, 41.), Krstajic, Pander - Kobiasvili, Lincoln, Vermant - Asamoah, Sand (Poulsen, 46.) Aílton
FTC: Szűcs - Vukmir, Lipcsei, Gyepes, Leandro - Zavadszky, Rósa D., Kapic - Penksa (Vagner, 72.), Bajevski (Sowunmi, 84.), Huszti (Tőzsér, 66.)
gól: Gyepes (15., öngól), Kobiasvili (40.)
sárga lap: Gyepes (51.)

Az előzetes várakozásokkal ellentétben a Feyenoord ellen pontot érő gólt szerző Tőzsér Dániel helyett Zavadszky Gábort jelölte a kezdőcsapatba László Csaba. A fő meglepetés azonban az volt, hogy Ralf Rangnickhoz hasonlóan a zöld-fehérek vezetőedzője is támadó hadrendben, vagyis három csatárral küldte pályára csapatát, ennek folyományaként a derékfájdalmakra panaszkodó Lipcsei Péter a védelemben, Balog Zoltán pedig a kispadon kapott helyett.

A 9. percben ijesztett rá először a Schalke a magyar szurkolókra, Aílton teljesen üresen ugrott ki középen, Szűcs Lajosnak tökéletes ütemben kellett kimozdulnia, hogy hajszállal megelőzze a brazilt. Rögtön ezután ismét Aílton került helyzetbe, 17 méterről megküldött labdája a kapu fölött szállt el. A 12. percben Bajevski is megpróbálkozott egy lövéssel, ez is fölé ment.

E kísérletet leszámítva az első negyedórában nem sok minden valósult meg a Fradi tervezett támadójátékából, a labda jobbára a vendégtérfélen pattogott - nem is veszélytelenül. Aílton beadásáról Asamoah még lemaradt, a 15. percben azonban besegített a ferencvárosi védelem: egy jobb oldali német bedobás után Gyepes saját kapujának jobb alsó sarkába csúsztatott, 1-0.

A 21. percben Sand lőtt kevéssel a jobb kapufa mellé. A 26. percben Penksa tört be a Schalke büntetőterületére, de annyira egyedül volt, hogy egy szöglettel a lehető legtöbbet hozta ki a támadásból. A 33. percben Zavadszky vállalkozott lövésre, de a kaput továbbra sem sikerült eltalálnunk. Három perccel később viszont már igen, ismét Zavadszky villant a jobbösszekötő helyén, Rost azonban hárította a tíz méterről leadott lövést. A helyzet hatására szárnyakat kapott a magyar bajnok, előbb Lipcsei vette célba a jobb felső sarkot, majd percekre a kapujához préselődött a Schalke.

A 40. percben Kobiasvili aztán szertefoszlatta a feléledő reményeket, a grúz középpályás 15 méterről külsőzött a bal alsó sarokba, 2-0. Közvetlenül a gól előtt ráadásul Aílton is kihagyott egy ordító ziccert (Szűcs lábbal védte a középre tartó labdát), így még csak azzal a sovány vigasszal sem áltathattuk magunkat, hogy nem megérdemelt a hazaiak kétgólos félidei vezetése.

A szünet utáni első percben Lincoln szabadrúgásból pazarul csavart kapura, Szűcs barvúrral tolta szögletre a jobb felső sarokra tartó labdát. Ami az összképet illeti, a második játékrész nem sokban tért el az elsőtől: a Ferencváros mezőnyben úgy ahogy tartotta magát, a helyzeteket azonban a gelsenkircheniek dolgozták ki. Előbb Aílton próbálta egy gyors labdával meglepni Szűcs Lajost, majd Asamoah-ra nem figyeltek kellőkép Vukmirék, a csatár azonban (igaz, szorongatott helyzetben) öt méterről a nézők közé bombázott.

A 68. percben végre Rost hálója is rezzent, Rósa azonban lesről talált a kapuba. Két perccel később Lipcsei remek szabadrúgását tornázta ki a hazai portás, a másik oldalon pedig Aílton éles szögből kapura lőtt labdáját hatástalanította Szűcs.

A következő tíz percre leült a mérkőzés, a Schalke visszavett az iramból, a Fradi viszont nem tudta átvenni a kezdeményezést.

A 78. percben Kapic lőtt egy életerőset távolról, majd a csereként beállt Vagner kavarta meg a jobb oldalon a védelmet, a labda a középen érkező Bajevski elé került, Rost azonban szögletre mentette lövését. A 83. percben Asamoah büntethetett volna, ám tiszta helyzetből centikkel a kapu mellé fejelt.

A mérkőzés utolsó percei megint inkább a Schalkéé voltak, így összeségében elmondható, hogy bár a Ferencvárosnak nem kell szégyenkeznie, sajnos megszorongatnia sem sikerült vendéglátóját.

A zöld-fehérek két mérkőzés után egy ponttal állnak csoportjukban, ám helyzetük - az eddigi eredmények kedvező alakulása miatt - még mindig reményteljes, a Baselt azonban jövő szerdán hazai pályán mindenképpen le kéne győzniük ahhoz, hogy ez így is maradjon.

Ralf Rangnick, a Schalke 04 vezetőedzője: "Korábban játszottunk jobban is, ma nehezen nyertünk. Több játékosom is sérülten lépett pályára, ezért nem ment gördülékenyen a helyzetek kialakítása. Annyira sikerült támadnunk, hogy hibázásra kényszerítsük a Ferencvárost. A lényeg, hogy megszereztük a három pontot".

László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: "Nem játszottunk annyira rosszul, hogy bosszús legyek. Nagyon sajnálom, hogy Gyepesre ennyire rájár a rúd. Úgy gondolom, hogy fejben vesztettük el a találkozót, hiszen a németek jóval gyorsabban gondolkoztak. Ennek ellenére nincs miért szégyenkeznünk, hiszen élvezetes meccset tudtunk játszani a Bundesliga egyik legjobb csapatával. Biztos vagyok benne, hogy a továbbjutás csak egy hét múlva a Basel ellen dől el".

A csoport másik mérkőzésén nagy meglepetésre a Hearts egy hajrában szerzett góllal idegenben legyőzte az FC Baselt. Ezzel a Schalke már bejutott a sorozat legjobb 32 csapata közé, ugyanis a harmadik Hearts hátránya négy pont, de csak egy mérkőzése van hátra, míg a negyedik svájci és az ötödik magyar alakulat hat ponttal van lemaradva a gelsenkircheniekkel szemben, ám a következő körben, december elsején éppen egymással találkoznak, így egyikük biztosan nem érheti utol a listavezetőt.

eredmény:
Basel - Hearts 1-2 (0-1)
gól:
Carignano (77.), illetve Wyness (32.), Neilson (89.)

[origo]