Vágólapra másolva!

Ötvenegy éves a bohém belga kapus

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt december 4-én!

1953-ban ezen a napon született Jean-Marie Pfaff, a nyolcvanas évek legjobb belga kapusa. A rendkívül népszerű, néha igazi showmanként viselkedő portás húszévesen, a KSK Beveren egyeseként állt először belga élvonalbeli bajnokin a háló előtt. A sárga-kék klubtól kilenc évvel később búcsúzott, a Bayern München 1982-ben már mint a világ egyik legjobb kapusát szerződtette.

Bajorországban három bajnoki címhez és két DFB-kupa-győzelemhez segítette csapatát. Tizenegyes-specialistának tartották, de a bohókás, mindig vidám fickóról a profizmus szobrát is megmintázhatták volna. 1988-ban hazatért, a belga Lierse SK-ban védett, majd a török Trabzonsporban fejezte be pályafutását. Hazája válogatottjában 1976 és 1987 között 64 mérkőzésen szerepelt, aktív részese volt a belga futball két legnagyobb sikerének, az 1980-as Eb-ezüstéremnek, valamint az 1986-os világbajnoki negyedik helynek.

1967-ben ezen a napon született Amor, a kilencvenes évek kiváló spanyol labdarúgója. A kis Guillermo gyerekként minden bizonnyal közelebbi kapcsolatba került a magyar labdarúgással, hiszen a nyolcvanas évek elején nemzeti csapatunk többször is edzőtáborozott szülővárosában, Benidormban. Amor az FC Barcelonában lett szerződtetett labdarúgó, a megszokott lépcsőfokok után 1988-ban mutatkozott be a spanyol élvonalban, éppen egy RCD Espanyol elleni városi rangadón.

Remekül sikerült a debütálás, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy első szezonjukban 27 mérkőzésen nyolc gólt szereznek, köztük egy mesterhármast. Amor a lehető legjobbkor került a Barcához, hiszen a katalánok Johan Cruyff irányítása alatt Dream Teammé nőtték ki magukat. A középpályás egy sikersorozat (ötszörös bajnok, háromszoros kupagyőztes, Bajnokok Ligája-győztes, kétszeres európai Szuperkupa-győztes, kétszeres KEK-győztes) után 1999-ben váltott, a Fiorentinához szerződött. Olaszországban nem váltak valóra álmai, így a következő idényt már otthon, de új klubban, a Villarreal CF-ben kezdte. Két sárga-kékben lehúzott szezon után a skót Livingston FC-ben fejezte be pályafutását.

Dévényi Zoltán