Vágólapra másolva!
Az európai újságírók szavazatai alapján  Andrij Sevcsenko, az olasz AC Milan ukrán támadója nyerte el a kontinensen játszó legjobb labdarúgónak járó Aranylabdát a portugál Deco (FC Porto) és a brazil Ronaldinho (FC Barcelona) előtt.

Andrij Sevcsenko a Dinamo Kijev szigorúságáról híres futballiskolájában tanulta meg a sportág alapjait, és gyermekkorában felhívta magára a figyelmet különböző ifjúsági tornákon. Kevéssel múlt 18 éves, amikor bemutatkozott a felnőttek között, és fél évvel később már válogatottnak mondhatta magát.

Eleinte még csak másodhegedűs volt Szerhij Rebrov mögött a Dinamóban, az 1997-98-as pontvadászattól kezdve viszont főszereplővé lépett elő. Az, hogy az ukrán bajnokságban ontotta a gólokat, nem okozott nagy feltűnést, az viszont annál inkább, hogy a BL-ben is hasonlóan tett: 1997 őszén a Barcelonának a Camp Nouban rúgott mesterhármast, az 1998-99-es kiírásban pedig ő lett a torna gólkirálya.

Ezt követően szerezte meg a Milan, a hírek szerint 25 millió dollárért, és Seva itt is gyorsan megtalálta a helyét: rögtön első szezonjában 24 találatot ért el, és gólkirály lett.

Tulajdonképpen csak egyetlen rosszabb idénye volt, a 2002-2003-as, amikor sérülése miatt sokat kihagyott, és sokan már a távozásáról beszéltek, ám visszaverekedte magát a kezdők közé, és a BL-döntőn már ő értékesítette a mindent eldöntő tizenegyest.

Az előző szezont egészen pazarul kezdte, de a pontvadászat második felében, vagyis idén tavasszal kissé gyengébben futballozott - persze csak önmagához képest. Az év első felében a Serie A-ban kilenc gólt ért el, igaz, a rangadókon rendszeresen hozta magát: betalált a Juventus és az AS Roma ellen, utóbbi meccsen győztes gólt szerzett. Összességében így 24 góllal lett gólkirály, ám ebből idén "csak" kilencet ért el, a Milan pedig nagy fölénnyel nyerte meg a campionatót.

A Bajnokok Ligájában a Sparta Praha elleni nyolcaddöntőben két, a Deportivo elleni negyeddöntőben egy találatot szerzett, a rossonerók azonban a spanyolok ellen kiestek a sorozatból. Az ősszel aztán megint fantasztikus formában futballozik: a bajnokságban 15 forduló alatt 11 gólt ért el (miközben pár meccset sérülés miatt ki kellett hagynia), és a Bajnokok Ligája csoportmérkőzései során is betalált háromszor.

Ráadásul a válogatottban is kiválóan szerepel, hiszen az ősszel négyszer volt eredményes a címeres mezben, mindegyik gólját vébéselejtezőn szerezte, és ennek köszönhetően az ukrán gárda vezeti csoportját a kvalifikációs sorozatban.