Vágólapra másolva!
Alighogy lefújták az utolsó bajnokit, Nagy Tamás, a Pécs, és Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője autóba ült, és meg sem ált a Giuseppe Meazza-stadionig. A két tréner ugyanis a Milan vendége volt, s mint azt Nagy Tamástól, a baranyaiak szakvezetőjétől megtudtuk, a bámulatos körülmények mellett még barátként is fogadták őket.

"A szívélyes fogadtatásban persze hatalmas szerepe volt Hegedűs Gábornak és fiának, Tamásnak, akik évek óta remek kapcsolatot alakítottak ki a milánóiakkal" - kezdte Nagy Tamás. "Számomra azért is bizonyult különlegesnek az út, mert régóta kedven csapatom a Milan. Megérkezésünk után aztán találkoztunk a klub első számú vezetőivel, Braida és Galliani urakkal, és természetesen Carlo Ancelotti vezetőedzővel is. Ráadásul hihetetlenül barátságos fogadtatásban volt részünk, senki sem akart lerázni bennünket, sőt, Ancelottinak kifejezetten jólesett, hogy külföldről jött edzők is érdeklődnek a munkája iránt.

Amikor a játékosok megtudták, honnan érkeztünk, barátságosan engedték magukat fotózni, szívesen leültek velünk beszélgetni, ami bebizonyította, amit Braida úr is mondott a fogadtatásunkkor, vagyis, hogy a Milan nem csupán a szakmai képességeket, hanem a személyiséget is figyelembe veszi egy labdarúgó szerződtetésekor. Már működik egyébként a MilanLab, vagyis az a világon egyedülálló laboratórium, amelyben az összes játékos adatát tárolják, a mentálistól a fizikai mutatókig minden labdarúgó pillanatnyi állapotáról pontos képet kapnak. Persze féltve őrzik mindezt, s még Franz Beckenbauernek sem mutatták meg, noha ő csak a szisztémát akarta megismerni.

A Milannál nem titkolták, a prevenciót és a regenerálódást nagyon fontosnak tartják, nem véletlen, hogy a sérültek olyan gyorsan felépülnek. Arrafelé a szezon vége felé sincs szinten tartó edzés, rengeteg az egyéni képzés, Ancelotti pedig kizárólag labdás gyakorlásokat tart, ő csak a meccsre való felkészülést irányítja. Az egyéni munkák során láttuk, amint Pirlo homokban dolgozik lábizomra, Kakát gumiövvel visszafogva futatták, Tomasson technikai feladatokat kapott, Crespo biciklizett, miiként a többieknek is külön kulcsa van a saját gépéhez a konditeremben, és a kulcs elfordításával azonnal megkapják az aznapi egyéni programot, amit el kell végezni. Ez tényleg más világ, mondhatnám ámultunk és tanultunk, no meg reménykedünk, hogy a Milannál tapasztalt feltételeknek csak a tíz százaléka nálunk is megvalósul valamikor."

Egyébként Nagy Tamást és Prukner Lászlót a búcsúzáskor az a kellemes meglepetés érte, hogy a Milan vezetői jelezték nekik, bármikor szívesen látják őket a klub vendégeként, majd Ancellotti hozzátette, szívesen segít a magyar kollégáknak, elvégre ő is volt fiatal edző, neki is kellett a tapasztalatszerzés. A tervek szerint Nagy és Prukner nyáron látogatna újra a lombard együtteshez.

Bánki József