Vágólapra másolva!
Roman Abramovics, a földkerekség második leggazdagabb, negyven évnél fiatalabb embere újabb nagyra törő tervet forgat a fejében: a Chelsea után a CSZKA Moszkvát is szeretné Európa élcsapatai közé emelni.

Az első terv megvalósítása- mintegy 340 millió eurós befektetéssel, melyből 200 millió új játékosok vásárlására ment el, Európa legerősebb klubjává tenni a Chelsea-t - igen jól halad, a csapat fölényesen vezet a Premier League-ben és a BL-ben is várja a nyolcaddöntőt.

A második terv kísérleti alanya a CSZKA Moszkva, amelyet a fél Bayern München leszerződtetésével kíván drámaian megerősíteni a Londonban élő orosz olajmágnás.

"Red Rom" - ahogy Angliában becézik a 38 éves milliárdost - ugyan papíron nem a tulajdonosa az UEFA-kupában még javában harcoló CSZKA-nak, amely február 17-én és 24-én a Benficával találkozik, de a valóságban ő mozgatja az egykori katonacsapatnál a szálakat.

A Szibnyeft, Abramovics olajvállalata lett idén a fővárosiak főszponzora: három évre 54 millió dollárt folyósít az orosz bajnoki ezüstérmesnek, amely egyetlen ponttal szorult a másoodik helyre a Lokomotiv mögé.

Nos, ha Abramovics elképzelései bejönnek, akkor a januári transzferidőszakban a bajorok négy alapembere - vagy legalábbis a játékoskeret oszlopos tagja - kerülhet Moszkvába. A ghánai Sammy Kuffour (28), az "argentin Beckenbauernek" becézett Martin Demichelis (24), a világbajnoki ezüstérmes veterán védő, Thomas Linke (35) és a még mindig csak 23 éves paraguayi Roque Santa Cruz átigazolása szerepel a pénzember tervei között.

Kuffour eladása a Bayernnek is érdekében állna, ugyanis az 1996 óta a csapatot 175 Bundesliga-mérkőzésen erősítő hátvéd szerződése a nyáron lejár, s még most utoljára ki lehetne préselni ötmillió eurót a vevőből. Linke kontraktusa is lejár jövő nyáron, neki már 339 Bundesliga-meccsnyi tapasztalata van, de jövője már kevesebb, érte aligha kapnak annyit a bajorok, mint Kuffourért. Santa Cruz és Demichelis 2007-ig a Bayern szerződtetett labdarúgója.

Mindenesetre ha létrejön a klubcsere, Valerij Gazzajev, a CSZKA szakvezetője minden kétséget kizáróan a legjobb orosz futballcsapattal rendelkezne.

Ch. Gáll András