Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 5-én!

1952-ben ezen a napon jött a világra Ulrich Hoeness, világbajnok labdarúgó, a Bayern München menedzsere. Ulmi születésű gyerekként a város egyik klubjánál a VfB-nél lett igazolt labdarúgó hétévesen. 13 esztendősen a szintén helyi TSG-hez került, majd innen vitte el a Bayern. (1959 és 1970 között mindkét klubban együtt futballozott a nála egy esztendővel fiatalabb öccsével, Dieterrel, aki később szintén futballozott a Bayernben, majd testvéréhez hasonlóan menedzser lett, jelenleg a Hertha BSC-nél dolgozik).

Uli nagyon fiatalon, már 18 évesen bemutatkozott a Bundesligában, első alkalommal 1970 augusztusában a VfB Stuttgart ellen húzta magára a Bayern München mezét. Már első idényében stabil kezdőjátékosa lett a bajor klubnak (a szezon során mindössze három mérkőzést mulasztott), de a következő idényekben nem kezdődött nélküle Bayern-mérkőzés: 1970. októbere és 1974. novembere között 138 bajnoki mérkőzést játszott megszakítás nélkül. Természetesen aktív részese volt a bajor egyesület sikertörténetének, hat esztendő alatt Német Kupa-győzelmet (1971), három bajnoki címet (1972, 1973, 1974), három BEK-sikert (1974, 1975, 1976) és az Interkontinentális-kupa elhódítását (1976) ünnepelhette.

Rendkívül sikeres debütálása után nem kellett sokat várnia a válogatottba szóló meghívóra sem, első mérkőzését a Nationalelfben 1972 márciusában a Népstadionban éppen a mieink ellen játszotta, s ha már lehetőséget kapott a találkozó hajrájában be is vette Rothermel Ádám kapuját. A válogatott mezében (1976-ig 35 mérkőzésen szerepelt az NSZK nemzeti csapatában) sem kerülték el a sikerek, a hazai rendezésű 1974-es világ- és az 1972-es Európa-bajnokságon arany-, az 1976-os kontinenstornán ezüstérmet nyert.

Hoeness 1978 őszén Lóránt Gyula edzősége idején búcsúzott Münchentől (abban a szezonban már kevesebbet játszott), az 1. FC Nürbergbe szerződött. Nagyon furcsa érzés lehetett számára alig egy hónappal később vendégként pályára lépni az Olympia stadionban, amikor a bajorok 4-0-ra verték a nürnbergieket. A szezon végén nem is erőltette a folytatást, sérülések is kínozták, így 1979-ben (250 mérkőzéssel és 86 góllal a háta mögött) befejezte élvonalbeli pályafutását.

Mindössze 27 éves volt akkor, így alighanem a világ egyik legfiatalabb menedzsereként tért vissza a Bayernhez, ahol Robert Schwant váltotta a poszton. Uli azóta is egy a bajor sztárklubbal, több mint 25 esztendeje dolgozik a világ egyik legsikeresebb futballcsapatának vezetésében. Szókimondó stílusa, öntelt természete miatt a rivális klubok szurkolóinak egyik legnagyobb ellensége.

1974-ben ezen a napon rendezték Frankfurtban a világbajnokság csoportbeosztásának sorsolását. Az NSZK-beli városban a teljes FIFA-grémium, a résztvevő országok szövetségének képviselői jelenlétében Fortuna segítségével az alábbi program alakult ki. Az A csoportban a házigazda NSZK mellé a szomszéd NDK, valamint két távoli ország válogatottja, Chile és Ausztrália nyert besorolást. A B csoportba húzták ki a címvédő Brazília, Jugoszlávia, Skócia, valamint az Afrika reprezentánsaként érkezett Zaire válogatottját. A C csoportba került Bulgária, Hollandia, Svédország és Uruguay, míg a D jelű kvartettben Argentína, Lengyelország, Olaszország és Haiti küzdelmeire került sor.

Dévényi Zoltán