Vágólapra másolva!
Az Indiai Labdarúgó Szövetség (AIFF) levélben arra kérte a sportágat irányító nemzetközi szervezetet, a FIFA-t, hogy a világválogatottat egy jótékonysági mérkőzésre küldje az országba, hogy a meccs bevételével segíthessék a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa károsultjait.

A FIFA és az AFC 3 millió eurót ajánlott fel

A világ második legnépesebb országában 15 ezer áldozatott követelt a múlt heti szökőár (cunami), ezért az AIFF azt szeretné, ha a találkozóból befolyó összegből egy alapítványt hoznának létre, ehhez a szövetség 1,5 millió rúpiával (6,4 millió forint) járul hozzá.

A nemzetközi szövetség egyelőre konkrét választ nem adott a felkérésre, mindössze annyit jelzett, hogy nem zárkózik el az ötlettől, előbb azonban egyeztet a kontinentális szövetséggel. Az utóbbi két szervezet (a FIFA és az AFC) kedden bejelentette, hogy összesen 3 millió eurót ajánl fel a károsultak megsegítésére.

A Bayern München 300 ezer euróval segít

A Bayern München labdarúgócsapata 300 ezer euróval (72 millió forint) támogatja a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa károsultjait. "Az összegen felül építtetünk egy iskolát vagy árvaházat is Srí Lankán, melynek költségeit mi álljuk 10-15 éven át" - egészítette ki a nagyvonalú felajánlást Uli Hoeness klubmenedzser.

Hasan Salihamidzic, a bajorok bosnyák középpályása személyesen is szenvedő alanya volt a pusztító szökőárnak, mivel családjával éppen a természeti csapás idején nyaralt a Maldív-szigeteken. A válogatott futballista egy vízparti bungalóban tartózkodott, amikor a szumátrai földrengést követő vízözön gyakorlatilag elmosta átmeneti lakóhelyét. Salihamidzic családjával együtt szerencsésen átvészelte a drámai helyzetet.

Klinsmannék jótékonysági meccset szerveznek

A bajor sztárklub mellett a német válogatott is segít: Jürgen Klinsmann csapata január 25-én a Bundesliga idegenlégiósaiból összeálló együttes ellen lép pályára egy jótékonysági találkozón a gelsenkircheni AufSchalke Arénában. A német labdarúgó-szervezetek ugyanakkor már most felajánlottak 1,5 millió eurót a katasztrófa sújtotta országok számára.

Az NBA sztárjai is adakoznak

Az NBA hét csillaga, többek között Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Tracy McGrady (Houston Rockets) és Jermaine O'Neal (Indiana Pacers) is nemes felajánlást tett a károsultak megsegítésére: a játékosok vállalták, hogy csapatuk egyik e heti meccsén szerzett minden pontjuk után 1000 dollárt adományoznak. "Újév napján beszélgettünk először Jermaine-nel és Tracyvel arról, hogy valahogy segítenünk kellene. Több elképzelést is felvetettünk, végül ennél maradtunk" - mondta Arn Tellem menedzser.

Bryant, McGrady, Mike Miller és Paul Gasol (mindkettő Memphis Grizzlies) csütörtöki, míg O'Neal, Bob Sura (Houston Rockets) és Jalen Rose (Toronto Raptors) pénteki fellépése ér majd pontonként 1000 dollárt. Tellem, az értelmi szerző reméli, további játékosok is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez, s így legalább 250 000 dollárt tudnak gyűjteni a rászorultaknak.

Az összesen tizenkét indiai-óceáni országot érintő december 26-ai katasztrófa becslések szerint több mint 150 ezer ember halálát okozta.