Vágólapra másolva!
Olaszországban ünnepnap január hatodika, és minden bizonnyal a talján futball szerelmeseinek is kiemelt fontosságú lesz a csütörtöki nap, hiszen két és fél hét szünet után újra pályára lépnek a Serie A csapatai. Rögtön az első 2005-ös fordulóban egymásnak esik a két római gárda, de nem ígérkezik unalmasnak a Milan-Lecce vagy a Juventus parmai vendégjátéka sem.

Szerepelhet akárhogyan a Roma és a Lazio, a két fővárosi alakulat mérkőzése - a városi rangadókhoz illő módon - mindig vérre menő csatát hoz. A csapatok szurkolói minden vereséget nehezen emésztenek meg, de az ősi riválistól elszenvedett zakót díjazzák a legkevésbé. A Lazio hívei jó ideje várnak arra, hogy kedvenceik felülmúlják a Farkasokat, utoljára az 1999-2000-es idényben győztek a Sasok, akkor 2-1-re.

A Lazio új edzője, Papadopulo Coutóra és Zaurira nem számíthat az alapemberek közül, míg a másik oldalon Montella eltiltás, Chivu, Dacourt és Tommasi sérülés miatt szorul a lelátóra. Tavaly a második félidő elején félbeszakadt a találkozó, mert a szurkolók azt híresztelték, hogy egy rendőrautó elgázolt egy gyereket, végül megismételték a meccset, ami 1-1-re végződött.

A listavezető Juventusnak jól jött a pihenő, az utolsó tavalyi fordulóban a Milan ellen ugyanis az idény leggyengébb produkcióját nyújtotta Fabio Capello együttese. Most papíron könnyű dolga lesz a Zebráknak, hiszen a kiesőjelölt Parmához utaznak, ám a sebzett vad mindig veszélyesebb, márpedig a kék-sárgáknál rengeteg a hiányzó, és lassan el kéne kezdeni a pontgyűjtést.

Gilardino azért ott lesz a pályán, és gólokkal bizonyíthatja a Juvénak, hogy hiba volt lemondani róla, a fiatal csatár édesapja ugyanis a minap azt nyilatkozta, az volt az álmuk, hogy Alberto a torinóiaknál játsszon. Trezeguet és Thuram sem fog a Juventusban játszani, legalábbis csütörtökön, előbbi a vállműtétjéből lábadozik, utóbbi pedig annyira szorgosan gyűjtötte a sárga lapokat, hogy pihenőre utalták.

A fent említett Gilardino minden bizonnyal a Milannál folytatja a következő idényben, a piros-feketék azért most sem panaszkodhatnak a csatárállományra, Crespo és Sevcsenko jelenléte garancia a gólra. Az ukrán éppen a mérkőzés előtt mutatkozik először az Aranylabdával a San Siro népe előtt, az ünnepi hangulatot egy Lecce elleni siker tehetné még emelkedettebbé.

A bajnoknál a hosszú ideje sérültekhez (Inzaghi, Stam, Simic) csatlakozott Kaladze is, helyét Pancaro foglalja el, míg a La Gazzetta dello Sport előzetes kezdőcsapatában a francia Dhorasoo került be Seedorf helyett. A vendég déliek a második legjobb csatársorral, és a legrosszabb védelemmel rendelkeznek, úgyhogy szurkolóik abban reménykednek, hogy a Bozsinov vezette támadó alakulat helyrehozza a hátsó alakzat esetleges bakijait.

A harmadik helyezett Udinese Genovában vizitál, és esetleges győzelmével tíz pontra kerülhet mostani ellenfelétől. A döntetlenkirály Inter a Livorno otthonában lép fel, és nem hagyhat el újabb pontokat, ha fel akar lépni a dobogóra, a kék-feketékkel azonos pontszámmal álló Palermo déli riválisával, a Regginával meccsel, a másik szícilai alakulat, a Messina Szardíniára utazik.

Két újonc csap össze Bergamóban, ahol az Atalanta továbbra is az első győzelem reményében lép pályára, ezúttal a Fiorentina ellen, a Brescia, Bologna duó is menekülne az alsóházból, úgyhogy jó meccsre van kilátás a Rigamontiban, a Chievo kicsit megtorpant az utóbbi fordulókban, a Siena ellen ismét elkezdhetik a felzárkózást a veronaiak.