Vágólapra másolva!
A skót Premier League friss sereghajtója a Livingston, amelyben szombaton két magyar játékos is debütált. A glasgow-i sztárduót leszámítva Skócia jelenlegi legjobb csapata, a Hibernian látogatott el az egykoron edinburghi gárdához (a Hibs még most is az), és a vendégek 2-0-ra verték a Kristont és Horváthot is bevető Gough-gárdát.

A szigorú tekintetű egykori Rangers-sztár, a magyar triót Skóciába édesgető Richard Gough az egykori Fradi-kedvencnek, Kriston Attilának bő, míg a szintén Székesfehérvárról érkezett Horváth Ferencnek szűk félóra játéklehetőséget adott az egykoron városi derbinek számító bajnokin.

A 22. forduló után a 21 meccset játszott Livingston 16 ponttal sereghajtó, de csak rosszabb gólkülönbségével marad le a Dundee Unitedtől, tehát félelemre semmi ok, a magyar különítmény még kihúzhatja a csávából a Livit. De nem csak azért, mert január másodikán "biztató vereséget" (2-1) szenvedett a Celtic otthonában, hanem mert egy meccsel kevesebbet játszott.

A Ferencvárost már jól ismerő, ám Kristonékkal még nem találkozott, ötödik Hearts ellen - január 25-én, kedden - még lesz egy bepótolandó meccse a gárdának, s ha azt megnyeri, no és egy kicsit javul a gólkülönbsége is, akkor rögtön csak egy pontra lesz lemaradva a jelenleg nyolcadik Dunfermline mögött. (Utóbbi együttesben rúgta a bőrt több éven át Kozma István, akit 1989-ben klubon belüli rekordösszegnek számító 540 ezer fontért szerződtetett a Dunfermline, majd a remeklő középpályást az 1992-93-as idényben el is vitte Skóciából a Liverpool.)

Forrás: MTI
Pillanatkép 2002-ból: Kriston és Vincze szópárbaja egy Fradi-Loki bajnoki rangadón
Forrás: MTI
The Herald


"A Fehérvár FC játékosa voltam, mielőtt Skóciába jöttem, s Magyarországon sok gond volt a pénzzel, hiszen az utolsó három hónapban nem kaptam fizetést. Mindez az egész magyar futballra jellemző jelen pillanatban, és eléggé kellemetlen, amikor megállás nélkül dolgozol, és nem kapsz érte semmit - még prémiumot sem. Korábban hat évig a Ferencvárosban futballoztam, tehát volt annyi pénzem a bankban, hogy eltartsam a családomat ebben az időszakban" - szögezte le a Magyarországon csak Zizouként ismert középpályás.

"Miután felbontottam a szerződésemet a Fehérvárral, visszamehettem volna az FTC-hez, hívtak Ciprusba és a német másodosztályba is, ám én mindenképpen Skóciába akartam jönni. A magyar bajnokság őszi szezonja decemberben befejeződött, tehát kell még nekünk egy pár hét, míg újra megfelelő fizikai állapotba kerülünk. Igaz, végeztünk egyéni tréningeket, de az nem olyan, mintha egy csapattal edzettünk volna."

Kristonról - már a Scotsman egyik cikkírója - megjegyezte: "A gyepen álló közel kétméteres játékos látványa elég riasztó élmény volt, ám ennek ellenére tisztességes teljesítményt nyújtott pár remek jobb oldali előretöréssel és egy távoli kísérlettel."