Vágólapra másolva!

21 éves a Pelé-utódnak tartott brazil

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 25-én!

1984-ben ezen a napon született Robson de Souza, azaz Robinho, a jelen egyik legtehetségesebbnek tartott brazil labdarúgója. A Sao Vicente-i származású kissrác - akinek a Real Betisben vegetáló Denílson volt a példaképe - 14 évesen került a Santos FC-hez.

"Fiatalkori jómagamra emlékeztet, úgy a megjelenését, mint a játékát illetően" - mondta róla az idő tájt Pelé. A legendás játékos egykori klubjában a vele együtt felcserepedett Diegóval szenzációs kettőst alkotott, amely 2002-ben bajnoki címig vezette a csapatot.

A világraszóló siker nem számított kifutott eredménynek, hiszen az azóta már Európába szerződött szárnysegédekkel (Renato, Alex, Ricardo Oliveira) fémjelzett gárda esztendő múltán bajnoki ezüstérmet nyert, Libertadores-kupa-döntőt vívott, míg tavaly decemberben, az újjászervezett együttes ismét Brazília bajnokának bizonyult.

Robinho "természetesen" csapata és az egész liga legjobbja volt, 36 mérkőzésen 21 gólt szerzett, ami még úgy is kivételes teljesítmény, hogy édesanyja elrablása miatt több mérkőzést is kihagyott. A Peixének becézett klub színeiben eddig 154 találkozón 58-szor volt eredményes, de a válogatottban eddig csak elvétve mutathatta meg tudását, első alkalommal 2003. júliusában Mexikó ellen futballozott.

Természetesen már régóta nem telik el úgy hét, hogy ne érkezne újabb hír Európába szerződéséről, a Chelsea FC, az FC Barcelona, a Benfica és a Real Madrid közül utóbbi tűnik befutónak, de a felek, valamint a játékos és menedzsere nagyon titokzatosan kezelik a klubváltást.

Dévényi Zoltán