Vágólapra másolva!
Elismerte bűnösségét Robert Hoyzer német futballbíró, akit azzal gyanúsítottak: öt mérkőzésen is úgy dirigált, hogy saját sportfogadásait juttassa előnyhöz.

"A sajtóban megjelent vádak igazak. Mélyen megbántam, amit tettem, ezért elnézést kérek a Német Labdarúgó Szövetségtől, kollégáimtól és a futball szerelmeseitől egyaránt" - nyilatkozta Hoyzer, aki a másodosztályú Essen-1. FC Köln és Ahlen-Burghausen, a harmadosztályból pedig a Paderborn-Chemnitz, a Braunschweig-St. Pauli és a Wuppertal-Werder Bremen amatőr találkozókon bíráskodott úgy, hogy saját fogadásait a "helyes útra terelje".

Az első vád a tavaly augusztus 21-én lejátszott Paderborn-Hamburg mérkőzés miatt érte a bírót: a találkozón úgy nyert a kiscsapat, hogy két kétes büntetőt is ítélt a javukra a játékvezető, ráadásul a vendégek csatárát, Emile Mpenzát is kiállította.

A jogászok jelenleg azt vizsgálják, hogy indítható-e büntetőjogi eljárás a sípmester ellen. A Stern című magazin korábban arról számolt be, hogy a bírónak horvát maffiakapcsolatai is vannak, a TV Berlin csatorna pedig úgy tudja, hogy mások is érintettek az ügyben, de nem derült ki, hogy játékosok, bírók vagy vezetők lettek beavatva.

Volker Roth, a játékvezető bizottság elnöke megdöbbenve nyilatkozott Hoyzer vallomása után: "A bírók jól keresnek, a közvélemény és a szurkolók előtt is nagy tekintéllyel bírnak, így megbocsáthatatlan, ha eladják a meccset, és ezzel lerombolják a róluk alkotott képet."

Roth az eset kapcsán szigorításokról beszélt, e szerint a bíróküldés csak két nappal a mérkőzések előtt derül ki, a második ligában közreműködő játékvezetőket három éven keresztül ellenőrzik, a német kupa első fordulójában minden mérkőzésen ellenőrök figyelik majd a sípmesterek munkáját, és megtiltják a bíróknak, hogy fogadjanak a mérkőzésekre.

Az ügy kapcsán még szerdán megszólalt a német belügyminiszter, Otto Schily is: "Mindössze ötszáz nap van hátra a világbajnokságig, így nem engedhetjük meg, hogy ilyen esetek árnyékolják be a felkészülést. Mihamarabb fel kell göngyölíteni ezt az esetet."

[origo]/(MTI)