Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 30-án!

1993-ban ezen a napon a 20. fordulót játszották a spanyol bajnokságban, a játéknap fénypontját a Real Madrid-FC Barcelona szuperderbi jelentette. A történelmi hagyományoknak és a presztízsnek megfelelően a két csapat a dobogón tanyázott a rangadó előtt, az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott katalánok két ponttal voltak lemaradva az éllovas RC Deportivótól, míg a Real egy ponttal követte ősi riválisát.

A Santiago Bernabéu-stadionban zsúfolt ház és nagyon kevés győzelmi esély várta a Barcát, hiszen a blancók az idő tájt (is) félelmetesek voltak otthonukban. A Real 1991. márciusában a Real Burgostól elszenvedett vereség óta 33 mérkőzést játszott hazai pályán, három döntetlen mellett 30 győzelmet aratott, és a gólkülönbsége is (82-16) imponáló volt.

Lássuk a 90 perc főszereplőit, akik Díaz Vega játékvezetése mellett, a két mesternek, Benito Florónak és Johan Cruyffnak köszönhetően részesei lehettek a derbinek: Real Madrid: Buyo - Nando, Ricardo Rocha, Sanchís, Lasa, Míchel, Hierro, Prosinecki, Martín Vázquez, Butragueno (Luis Enrique, 60.), Zamorano (Alfonso, 80.).

FC Barcelona: Zubizarreta - Eusebio, Nadal (Beguiristain, 46.), R. Koeman, Pablo Alfaro (Julio Salinas, 80.), Ferrer, Goicoechea, Amor, Baquero, M. Laudrup, Sztoicskov. A fővárosi publikumnak azon az estén sem kellett sokat várnia az első hazai gólra, a kilencedik percben a szezon előtt a Sevilla FC-től szerződtetett Iván Zamorano mattolta Andoni Zubizarretát.

A chilei csatár ellenállhatatlan formában futballozott abban a hónapban, a Barca előtt a Real Sociedadnak és a CD Tenerifének kettő-kettő, az Atlético Madridnak pedig egy gólt vágott. A katalánok gyorsan egyenlítettek (Amor, 15.), de a pihenőre már hátrányban vonulhattak.

Négy perccel a szünet előtt ugyanis Míchel tizenegyesből szerzett gólja ugrasztotta talpra az aréna közönségét, a népszerű középpályás ősszel Barcelonában sem hibázta el a büntetőjét. A második játékrészben már nem született újabb találat, a felek megelégedtek a sárga lapok gyűjtögetésével (e műfajban 6-3-ra nyertek a kék-gránátvörösök), így a Real 2-1-re győzött, s megelőzte a tabellán az FC Barcelonát.

Dévényi Zoltán