Vágólapra másolva!
A török pontvadászatban hiába mutatkozott be a Fenerbahce együttesében a tízmillió euróért leigazolt Nicolas Anelka, az isztambuliak nem tudtak nyerni a Samsunspor ellen, így előnyük a felére csökkent az ősi rivális Galatasarayjal szemben. Franciaországban viszont tovább nőtt a listavezető Lyon fórja, a címvédő immár hét ponttal előzi meg a második Lille együttesét.

Amikor két héttel ezelőtt a listavezető Olympique Lyon elszenvedte szezonbéli első vereségét a Lille-től, és a két csapat közötti különbség három pontra csökkent, úgy tűnt, hogy a francia bajnokság ismét izgalmassá válhat. A Lille viszont azóta egyetlen meccset sem nyert, és a Lyon előnye ismét hét pontra nőtt, vagyis az arany sorsa eldőlni látszik - igaz, a második helyért folytatott küzdelembe immár az Olympique Marseille is beszállt.

A Lyon ellenfele a hét végén a középmezőnyben helyezkedő Toulouse FC volt, és a címvédő meglehetősen hamar nyilvánvalóvá tette, hogy számára csak a győzelem az elfogadható eredmény: a hazaiak brazil középpályása, Juninho Pernambucano ugyanis már a második percben a hálóba lőtt egy szabadrúgást, igaz, ehhez a TFC kapusa, Christophe Reavultnak a rossz helyezkedésére is szükség volt.

Az OL ezt követően sem állt le, de egészen a játékrész utolsó percéig nem tudta növelni előnyét, akkor viszont Florent Malouda már nem hibázott. A második félidőben Juninho még egy szabadrúgást bevágott (ezúttal védhetetlenül), majd a fiatal Bryan Bergougnoux is eredményes volt, így a Lyon végeredményben 4-0-ra nyert.

A korábban első számú üldözőnek látszó Lille OSC a Lyon legyőzése óta képtelen nyerni, igaz, kikapni is, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy mindegyik találkozóján döntetlent játszott. A hét végi, Sochaux elleni haza iksz már a sorozatban a harmadik volt, és bár a gárda még mindig tartja második helyét, a többi csapat alaposan megközelítette.

A harmadik helyre például az Olympique Marseille jött fel, amelynek Philippe Troussier-vel a kispadon hazai pályán eddig nem nagyon ment, de most sikerült felülkerekednie a Vélodrome-fóbián - mondjuk az ellenfél az a Stade Rennes volt, amely a szezon során eddig csupán három döntetlenre volt képes idegenben, a többi találkozóját vendégként elveszítette.

A mostani találkozó sem volt kivétel ez alól, az OM már az első félidőben kétgólos előnyt szerzett, ráadásul Laurent Batlles egy rendkívül látványos ollózással talált be. A Marseille-től újabb egy ponttal lemaradva található az AS Monaco, amelynek ráadásul egy elmaradt mérkőzése is van, és ha azt megnyeri, akkor máris a második pozícióban találhatja magát.

A nagyhercegség csapata akár már most is felléphetett volna a dobogó második fokára, ha képes lett volna legyőzni az FC Nantes-ot, azonban a Kanárik ellen idegenben csak egy gól nélküli döntetlenre futotta Didier Deschamps csapatának erejéből. A fordulóban egyébként négy 0-0-s mérkőzés is akadt, és további két csapat is képtelen volt a gólszerzésre, vagyis folytatódott a tendencia, amely szerint a Ligue 1 mostani idénye nem bővelkedik a találatokban: az elmúlt tíz esztendő során mindegyik szezonban több gól született, mint a jelenlegiben.

Franciaország: csonka forduló a Ligue 1-ben/sport/focivilag/20050131hatpontot.html?pIdx=1