Vágólapra másolva!
Egyöntetű a szándék, hogy Magyarország és Horvátország közösen pályázzon a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő keddi, budapesti sajtóértekezletén, miután találkozott Ivo Sanader horvát miniszterelnökkel. "Magyarország ezzel lezárta a vizsgálódást abban a kérdésben, hogy Romániával vagy Horvátországgal együtt induljon az Eb-rendezésért" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint a labdarúgó Európa-bajnokság esetleges megrendezése Magyarország számára "nagy lehetőség és az egyik lehetséges ösztönző erő" a labdarúgásban tapasztalható dolgok rendbehozatalára. "Magyarország megmutathatja önmagát Európának egy ilyen eseményen, és ezzel talán a hazai futball fejlődése is nagy lökést kap" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Elmondta azt is, hogy az Európa-bajnokság megrendezésére való kandidálás Magyarország európai szerepvállalásáról szól, emellett kulturális kapcsolatairól, az idegenforgalom, a gazdaság, a szállodaipar és a vendéglátás fejlesztéséről is. "Nagyon fontosak a magyar-horvát kapcsolatok. Két történelmi nemzet ez, amelyik a múltban sokat vitázott egymással, de megtanult együtt is élni" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint egy ilyen esemény történelmi esélyt kínál, amit ki kell használni.

Török Zsolt, az MSZP-frakció gyermek, ifjúsági és sport munkacsoportjának vezetője úgy véli, Magyarország - Horvátországgal közösen - sikerrel pályázhat a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére.

A politikus szerint a mostani kandidálás legnagyobb előnye, hogy Magyarország már az Európai Unió tagállamaként száll harcba, míg szomszédja várhatóan hamarosan megkezdi a tárgyalásokat a csatlakozásról. "Mivel az előző két kontinensviadalra még unión kívüli országként jelentkeztünk, sokkal kisebb lehetőségünk volt lobbizni. Most azonban már 24 képviselőnk ül az Európai Parlamentben, akik mind tevékenyen hozzájárulhatnak a döntéshozók támogatásának kivívásához. Ezt nemcsak hivatalos tárgyalásokon, hanem a szintén nagyon fontos, úgynevezett büfébeszélgetések alkalmával is megtehetik" - indokolta kijelentését Török.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy Magyarország és Horvátország között kitűnőek az államközi kapcsolatok, így - noha a szomszédos ország nem EU-tag - a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal is átléphetik a határt.

"Nem hiszem, hogy jogharmonizációs problémák hátrányt jelenthetnek a pályázat elbírálásakor. Sőt az EU az egységet és az összefogást jelképezi, így különösen előnyösnek tartom, hogy Magyarország egy leendő tagállammal közösen kandidál" - mondta Török Zsolt. Kiemelte: a kormány garanciát vállal, s biztosítja a szükséges forrásokat, amennyiben a magyar-horvát pályázat győz.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság közös magyar-horvát megrendezéséről szóló szándéknyilatkozatot január 28-án Nagykanizsán írta alá Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke és Romana Caput-Jogunica horvát tudományügyi, oktatási és sportminiszter-helyettes.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) novemberben szűkíti háromra a kandidálók mezőnyét, és 2006 decemberében dönt a helyszínről. Magyarország és Horvátország mellett Lengyelország Ukrajnával közösen jelentkezik, míg Görögország, Olaszország, Románia, Oroszország, Törökország és általános meglepetésre Azerbajdzsán egyedül adna otthont a hét év múlva sorra kerülő eseménynek.