Vágólapra másolva!
Noha a Bundesligában sem volt olyan nagy játékosvándorlás a télen, mint a korábbi években, azért egy klub kivételével mindegyik egyesület szerződtetett legalább egy új focistát. Csupán a VfL Wolfsburg mondhatja el magáról, hogy senkit sem igazolt, az ellenpéldát pedig a Borussia Mönchengladbach jelenti, amely nem kevesebb, mint hét focistát szerződtetett, vagyis szinte a teljes csapatát kicserélte.

Ennek megfelelően a Borussia Mönchengladbach költötte a legtöbb pénzt januárban, még úgy is, hogy szerzeményeinek nagy többsége ingyen érkezett: az amerikai kapus, Kasey Keller, Giovane Élber, Jörg Böhme, Craig Moore vagy Filip Daems egyetlen euróba sem került, de két focistáért azért fizetni kellett.

A török Trabzonsportól megvett Bernd Thijs vételára hatszázezer euró volt, míg az Ajax Amsterdamtól elcsábított Wesley Sonckért 2,8 milliót kellett átutalni a hollandoknak. A Bundesligába szerződött focisták közül ezzel a belga csatár volt a legértékesebb, és érdekes módon az Ajax érintett volt a legdrágább távozó ügyében is, hiszen az amszterdamiak vették meg a Werder Bremen görög csatárát, Angelosz Hariszteaszt, mégpedig majd ötmillió euróért.

A brémaiak ugyan igyekeztek pótolni a támadót, hiszen kölcsönvették a dán FC Midtjylland egyiptomi csatárát, Mohamed Zidant, azonban az afrikai futballista az első edzések egyikén megsérült, és két hónapra kidőlt a sorból, így aztán egyelőre nem mutatkozhatott be a Bundesligában.

Az északi focisták egyébként meglehetősen népszerűnek bizonyultak a német egyesületek körében, hiszen több klub is Skandináviából próbált erősíteni. A VfL Bochum például tovább bővítette a már meglévő háromtagú dán kontingensét az FC Midtjylland válogatott kapusának, Peter Skov-Jensennek a szerződtetésével, míg a Hansa Rostock az egykori finn klasszisban, Jari Litmanenben látja a nagy megmentőt.

Kérdés, hogy Litmanen mennyit tud segíteni a keletnémeteknek, hiszen tavaly a finn bajnokságban sem volt képes kiemelkedőt nyújtani, és többet volt sérült, mint egészséges.

Ami az élcsapatokat illeti, egyik klub sem vitte túlzásba az átigazolásokat, de egy-egy focistával azért igyekeztek megerősíteni keretüket. A Bayern Münchenbe például visszatért a nyáron még feleslegesnek tartott Bixente Lizarazu (hogy rögtön az első találkozón meg is sérüljön), az FC Schalke 04 a szezon egyik nagy felfedezettjét, az FSV Mainz középpályását, Mimoun Azaouaghot igazolta le 750 ezer euróért, de egyelőre ez sem bizonyult szerencsés transzfernek, mert ő is megsérült, így gelsenkircheni bemutatkozása várat magára.

A VfB Stuttgart új szerzeménye, a brazil Elson sem lépett még pályára tétmérkőzésen új csapatában, pedig a svábok másfélmillió eurót fizettek ki érte, és Matthias Sammer vezetőedző szerint már régóta figyelték a középpályást. A Bayer Leverkusennek viszont semmit sem kellett fizetnie az amerikai Landon Donovanért, akit pedig évek óta az Egyesült Államok egyik legnagyobb tehetségének tartanak. Ennek oka, hogy a támadó már évek óta a gyógyszergyáriak focistájának számít, ám egészen mostanáig kölcsönben otthon futballozhatott.

Az SC Freiburg meglehetősen nehéz helyzetben van, így fel kellett adnia eddigi játékospolitikáját, és Volker Finke mester a megszokottal ellentétben ezúttal az idény közben is kénytelen volt igazolni. A Fekete-erdőbe három labdarúgó is érkezett, és az egyesület több mint egymillió eurót költött, amelyből nyolcszázezret a grúz bekkért, Otar Hizanisviliért fizetett ki a Dinamo Moszkvának, míg az osztrák FC Wacker Tiroltól megvett csatár, Samuel Koejoe kétszázezret kóstált.

A freiburgiak az osztrák piacról szerezték be a harmadik új igazolást is Roland Ibertsberger személyében, akiért cserébe Tobias Willit adták oda az SV Salzburgnak - ahhoz képest, hogy Willit pár éve még a német labdarúgás egyik legnagyobb ígéretének tartották, és többek között a Bayern München is érdeklődött iránta, ez nem kis visszalépés.

A Borussia Mönchengladbach mellett eddig talán az 1. FC Kaiserslautern járt a legjobban az új igazolásokkal, hiszen a Vörös Ördögök által a másodosztályú Alemannia Aachentől szerződtetett balhátvéd, Stefan Blank két forduló alatt kétszer is betalált, a csapat mindkét mérkőzését megnyerte, és máris eltávolodott a kiesési zónától. De rögtön az első meccsén treffelt a Borussia Dortmund új focistája, Euzebiusz Smolarek (becenevén Ebi) is, akit a BVB a holland Feyenoordtól vett kölcsön.